«Κρυφτό» του ιρανικού τάνκερ με τα ραντάρ για σχεδόν μία ημέρα

Το τάνκερ τέθηκε νωρίτερα υπό κράτηση από τις αρχές του Γιβραλτάρ μετά από πληροφορίες των ΗΠΑ, που ισχυρίζονταν ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία παραβιάζοντας τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Δαμασκού. Απελευθερώθηκε πρόσφατα μετά από κράτηση ενός μήνα.

Το ιρανικό τάνκερ «Adrian Darya 1», γνωστό ως Grace 1, χάθηκε από τα μέσα παρακολούθησης, ενώ η τελευταία θέση που ανέφερε ήταν πριν μία ημέρα, στις 2 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Marine Traffic. Η τελευταία γνωστή θέση του πλοίου αναφέρθηκε στην ανατολική Μεσόγειο, όχι μακριά από τη δυτική ακτή της Συρίας και τις ανατολικές ακτές της Κύπρου.

Αρκετές αναφορές κάνουν λόγο για διάφορους προορισμούς μεταξύ των οποίων η Τουρκία και η Ελλάδα, αλλά τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί για την ώρα. Οι ΗΠΑ που επιδιώκουν τη σύλληψη του πλοίου προειδοποίησαν ότι όποια χώρα ή επιχείρηση προσφέρει λιμάνι ή βοηθήσει το πλοίο ίσως βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις.

Το τάνκερ είχε τεθεί υπό κράτηση από αρχές στο Γιβραλτάρ, που αποτελεί υπερπόντια περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, στις 4 Ιουλίου μετά από πληροφορίες της Ουάσιγκτον ότι μετέφερε αργό πετρέλαιο στη Συρία σε παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Η Τεχεράνη αργότερα απέρριψε τους ισχυρισμούς και κατηγόρησε το Λονδίνο για τη σύλληψη του πλοίου, γεγονός που επιδείνωσε τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Το Ιράν κατηγόρησε το Λονδίνο για «πειρατεία» και ανέφερε ότι η κράτηση του πλοίου αποτελεί παραβίαση της πυρηνικής συμφωνίας.

Το πλοίο απελευθερώθηκε στις 15 Αυγούστου μετά από περισσότερο από ένα μήνα κράτηση και προχώρησε στη Μεσόγειο, αλλάζοντας τον όνομά του από Grace 1 σε Adrian Darya 1. Οι ΗΠΑ προσπάθησαν ανεπιτυχώς να το εμποδίσουν με την έκδοση εντάλματος σύλληψης, καταθέτοντάς το βιαστικά με λάθη και ελπίζει ακόμα να τεθεί υπό κράτηση το πλοίο και το φορτίο του.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications