Ελβετοί ακτιβιστές κατά του 5G για λόγους υγείας

Το ταχύτατο δίκτυο τεχνολογίας 5G αναμένεται να φέρει την επανάσταση στη μεταφορά δεδομένων και επικοινωνιών τα προσεχή χρόνια, ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες έχουν «παγώσει» στην Ελβετία εξαιτίας των ανησυχιών που προβάλουν ακτιβιστές της υγείας και του περιβάλλοντος.

Ελβετοί ακτιβιστές εγείρουν ανησυχία για τις πιθανές συνέπειες στην υγεία από την έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τις εγκαταστάσεις για το 5G, σχεδιάζοντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε κυβερνητικά κτίρια στη Βέρνη στις 21 Σεπτεμβρίου, όπως μεταδίδει το AFP.

Τα δίκτυα 5G είναι τα δίκτυα πέμπτης γενιάς τεχνολογιών που σχετίζονται με μετάδοση πληροφοριών ε υψηλές ταχύτητες και τη δυνατότητα να στηρίξουν οχήματα χωρίς οδηγούς. Ο κινεζικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Huawei είναι για την ώρα ο ηγέτης στην προμήθεια εξοπλισμού 5G και αναφέρεται ότι έχει κλείσει περισσότερα από 50 συμβόλαια παγκοσμίως παρά τις αμερικανικές επιθέσεις που δέχεται η εταιρεία και τον αποκλεισμός της από κάποιες μεγάλες αγορές.

Η Ελβετία ήταν από τις πρώτες χώρες που ξεκίνησαν να εγκαθιστούν δομές για το 5G, με την ανάπτυξη τεχνολογίας να παρέχεται από τρεις μεγάλες εταιρείες, Swisscom, Sunrise και Salt που προχώρησαν σε μεγάλη διαφημιστική καμπάνια υποσχόμενες τεχνολογική επανάσταση.

Ισχυρίστηκαν ότι το 90% του πληθυσμού στη χώρα θα έχει πρόσβαση σε τεχνολογίες 5G έως το τέλος του 2019, περιλαμβανομένων και αγροτικών περιοχών και δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές.

Ωστόσο, μεγάλος αριθμός διαδικτυακών αναφορών από ακτιβιστές για την υγεία και ανήσυχους πολίτες οδήγησαν στο «πάγωμα» εγκαταστάσεων σε πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων και στη Γενεύη.

Αυτοί που αντιτίθενται στην τεχνολογία επικαλούνται κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον ως τον λόγο για την πίεση που ασκεί ο κόσμος και τις διαδηλώσεις που στοχεύουν στην αναστολή, με σκοπό να τεθεί το ζήτημα σε δημοψήφισμα.

«Πιστεύω ότι έχουμε στο πλευρό μας την πλειονότητα των πολιτών» δήλωσε η εκπρόσωπος της NGO Fequencia συζητώντας τους πιθανούς κινδύνους του 5G.

Μερικοί διαδηλωτές πιστεύουν επίσης ότι η τεχνολογία θα είναι καταστροφική για τους ανθρώπους που πάσχουν από «ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία». Διαταραχή που παρότι δεν αναγνωρίζεται ως ιατρική ασθένεια, πιστεύεται ότι προκαλεί σωματική δυσφορία από την έκθεση σε κινητά τηλέφωνα, wifi ρούτερ και άλλα γκάτζετ.

«Αναμένουμε μία σοβαρή, ανεξάρτητη έρευνα που θα δείχνει, ναι ή όχι, αν το 5G έχει επιβλαβείς συνέπειες στον πληθυσμό» δήλωσε ο γιατρός και βουλευτής περιφερειακού κοινοβουλίου Ντάνιελ Μπουχς στο AFP.

Για την ώρα υπάρχουν 334 κεραίες 5G στην Ελβετία.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications