Edward Snowden: «Η συλλογή δεδομένων συνεχίζεται!»

Ο Edward Snowden ο οποίος αποκάλυψε μερικά από τα κορυφαία μυστικά της NSA, έκανε νέες αποκαλύψεις.

Ο Snowden έζησε στη Ρωσία για έξι χρόνια, όπου έλαβε για πρώτη φορά άσυλο και τώρα έχει μόνιμη κατοικία. Είναι υπό κράτηση στις ΗΠΑ, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας, αφού έδωσε στους δημοσιογράφους μυστικά έγγραφα σχετικά με το κυβερνητικό πρόγραμμα επιτήρησης PRISM τον Ιούνιο του 2013.

Παραμένει μια βαθιά αμφιλεγόμενη φιγούρα. Πολλοί στην national security κοινότητα τον θεωρούν προδότη για την αποκάλυψη των εγγράφων, ενώ πολλές ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι έριξε φως στη μαζική παρακολούθηση ολόκληρων πληθυσμών χωρίς τη γνώση τους.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη από την Μόσχα την Πέμπτη, ο Snowden δήλωσε στο NPR ότι «δεν ήταν η επιλογή μου να είμαι εδώ και αυτό είναι που ξεχνούν οι άνθρωποι … Δεν ήταν η επιλογή μου να ζήσω στη Ρωσία». Σημείωσε ότι ζήτησε άσυλο σε 27 χώρες και η αμερικανική κυβέρνηση ακύρωσε το διαβατήριό του.

Ο Snowden αναγνώρισε ότι η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας ήθελε να συνεργαστεί μαζί του όταν, αλλά επιμένει ότι απέρριψε την προσφορά. Υπογράμμισε το γεγονός ότι ήταν «παγιδευμένος» στο αεροδρόμιο για 40 ημέρες κατά την άφιξή του στη χώρα. «Αν είχα δεχτεί την πρόταση, θα είχα φύγει μέσα σε λίγες ώρες με λιμουζίνα, θα ζούσα σε ένα παλάτι.»

Ο Snowden τόνισε ότι δεν έχει τίποτα να δώσει στη ρωσική κυβέρνηση. «Είχα καταστρέψει την πρόσβασή μου σε όλο το διαβαθμισμένο υλικό που παρέδωσα στους δημοσιογράφους πριν φύγω από το Χονγκ Κονγκ, ακριβώς επειδή δεν ήξερα τι θα συμβεί στη συνέχεια»

Ο Snowden εργάστηκε για την NSA στη Χαβάη το 2013, ταξίδεψε στο Χονγκ Κονγκ μοιράζοντας μυστικά της NSA με αρκετούς δημοσιογράφους. Προσπάθησε να μεταβεί στο Ecuador για άσυλο, αλλά κατέληξε στη Μόσχα.

Το κίνητρο της Ρωσίας για την προστασία του, είπε, είναι ότι είναι ένας εύκολος τρόπος για τη χώρα να φανεί ότι κάνει κάτι καλό, χωρίς οποιαδήποτε αντίποινα. Άλλες χώρες στην Ευρώπη του προσέφεραν άσυλο – Γερμανία, Πολωνία – αλλά όλοι φοβήθηκαν τα αντίποινα των ΗΠΑ.

«Πρέπει να κοιτάξετε τα βασικά γεγονότα. Αν κοιτάξετε την παρουσία μου … ασκώ συνεχώς κριτική σχετικά στη πολιτική της ρωσικής κυβέρνησης, στη καταγραφή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ρωσικής κυβέρνησης, ακόμη και στον Ρώσο πρόεδρο. Δεν έχω τίποτα να τους παράσχω, έχω επικρίνει τη ρωσική κυβέρνηση, τι άλλο μπορώ να κάνω για να ικανοποιήσω εσάς ή κάποιον από αυτούς τους κριτικούς, δεν υπάρχει τίποτα που θα τους ικανοποιήσει … Είναι η μη εμπιστοσύνη τους στη Ρωσία .»

Ο Snowden λέει ότι θα επιστρέψει στις ΗΠΑ για δίκη μόνο αν του επιτρέψουν να πει γιατί διέρρευσε τις πληροφορίες σε δημοσιογράφους. Θα ήθελε οι δικαστές να έβλεπαν το υλικό που διέρρευσε και να εκτιμήσουν από μόνοι τους εάν έκανε το σωστό ή όχι.

«Κανείς δεν γίνεται κατάσκοπος επειδή θέλει», είπε. «Κανείς δεν γίνεται κατάσκοπος επειδή έχει ένα ευτυχές τέλος».

Ο Snowden προειδοποίησε ότι η συλλογή δεδομένων συνεχίζεται.

«Τα δεδομένα που συλλέγει το ψυγείο σας, το τηλέφωνό σας, η κυβέρνηση συλλέγονται για έναν κρυφό σκοπό. Δεν είμαστε πλέον εταίροι στην τεχνολογία μας, σε μεγάλο βαθμό, ακριβώς όπως δεν είμαστε πλέον εταίροι της κυβέρνησής μας. Και αυτή είναι μια επικίνδυνη τάση».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications