Εξαφανίστηκε χωρίς ίχνος: η NASA δεν μπορεί να βρει το Vikram την Ινδίας που έπεσε στο φεγγάρι

Η ινδική άκατο Vikram της αποστολής Chandrayan-2 θα μπορούσε να είναι μια τεράστια επιτυχία στην εξερεύνηση της Σελήνης από την Ινδία.

Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO) ανακοίνωσε ότι έχασε την επικοινωνία του με την άκατο Vikram του σκάφους Chandrayaan-2, κατά τη φάση καθόδου της στο φεγγάρι και λίγο προτού αυτή φθάσει στην επιφάνεια του νότιου πόλου της Σελήνης

Τον Αύγουστο του 2019, ο πύραυλος Chandrayan-2 κατόρθωσε να κάνει πολλές περιστροφές γύρω από τον δορυφόρο μας και στις 2 Σεπτεμβρίου το διαστημικό σκάφος Vikram χωρίστηκε και κατέβηκε στην επιφάνεια της Σελήνης.

Αν και ακόμη δεν υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες για την τύχη του Vikram, θεωρείται πολύ πιθανό ότι η άκατος κατέβηκε με μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ό,τι έπρεπε και τελικά συνετρίβη στη Σελήνη.

Ο ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, πάντως έσπευσε να συγχαρεί τους διαστημικούς επιστήμονες της χώρας του, τόνισε ότι «στη ζωή υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω», δήλωσε υπερήφανος και τους προέτρεψε να επαναλάβουν το εγχείρημα στο μέλλον. Φάνηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με το Vikram -που μετέφερε κι ένα μικρό ρόβερ, το Pragyan- περίπου 2,1 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια.

Τις επόμενες ημέρες, όλες οι προσπάθειες για επικοινωνίας με τη συσκευή ήταν ανεπιτυχείς και σύντομα ανακοινώθηκε επίσημα ότι προφανώς συνετρίβη στην επιφάνεια της σελήνης.

Αυτά τα γεγονότα προκάλεσαν ενδιαφέρον σε ερευνητές σύμφωνα με τους οποίους το σκάφος πιθανώς επλήγη από εξωγήινους που οχι μονο το κατέρριψαν αλλά το πήραν μαζί τους.

Υπήρχαν ακόμη περισσότερες αναφορές την άλλη μέρα όταν έγινε γνωστό ότι στις 17 Σεπτεμβρίου αμερικανικός δορυφόρος Lunar Reconnaissance Orbiter πέταξε πάνω από τη ζώνη της υποτιθέμενης πτώσης του Vikram και έλαβε μια σειρά λεπτομερών εικόνων της σεληνιακής επιφάνειας σε ακτίνα 92 μιλίων που είχε πέσει και τι είχε συμβεί.

Άλλα το Vikram δεν εμφανίστηκε στις φωτογραφίες! που ειναι αφού υποτίθεται ότι συνετρίβη;
Το σκάφος υποτίθεται ότι βρίσκεται περίπου 595 χιλιόμετρα από τον Νότιο Πόλο της Σελήνης, και η περιοχή είναι γνωστή με μεγάλη ακρίβεια.

Σύμφωνα με όλους τους υπολογισμούς, το σκάφος έπρεπε να ειναι σε αυτη την περιοχή, ακόμα και αν έπεσε στην έδαφος έπρεπε να υπήρχαν συντρίμμια από αυτό.

Και στη γκρίζα σεληνιακή επιφάνεια, τα λαμπερά κομμάτια της μονάδας θα ήταν σαφώς ορατά.

Εντωμεταξύ, οι χειριστές του Lunar Reconnaissance Orbiter πρόκειται να επαναλάβουν την ερευνά της ανεύρεσης του στις 14 Οκτωβρίου, όταν οι συνθήκες φωτισμού είναι πιο ευνοϊκές και στη συνέχεια ελπίζουν να βρουν το Vikram. Γιατί εδώ και 47 χρόνια δεν έχει πάει ο άνθρωπος στο Φεγγάρι???

©AETOS NEWS

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications