Πάμελα Άντερσον: Ο Ασάνζ φυλακίστηκε γιατί υπάρχουν πολλά περισσότερα μυστικά που πρέπει να κρατήσει

Οι αναμνήσεις της Άντερσον από την επίσκεψη στις φυλακές Μπελμάρς όπου κρατείται ο Ασάνζ αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες εισηγητή του ΟΗΕ που βρήκε στοιχεία για ψυχολογικά βασανιστήρια.

Η Αμερικανίδα ηθοποιός – μοντέλο Πάμελα Άντερσον απηύθυνε νέο κάλεσμα για την απελευθέρωση του ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, που κρατείται σε βρετανικές φυλακές και βρίσκεται αντιμέτωπος με την έκδοσή του στις ΗΠΑ για αποκάλυψη ενοχοποιητικών εγγράφων σχετικά με τις πολεμικές εκστρατείες.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή Good Morning Britain η σταρ που έγινε δημοφιλής από τη σειρά Baywatch δήλωσε ότι «κατ’ αρχήν πρέπει να αφεθεί ελεύθερος. Είναι ένας Αυστραλός στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου περιμένει την έκδοσή του στις ΗΠΑ».

Πρόσθεσε ότι «δικαίως ζητά άσυλο καθώς όσα έλεγε ότι θα συμβούν, συνέβησαν».

Η Άντερσον επισκέφθηκε τον Ασάνζ στο Μπελμάρς, φυλακές υψηλής ασφαλείας, τον Μάιο, εβδομάδες μετά τη σύλληψή του μέσα στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, από τη βρετανική αστυνομία.

Η ίδια αναφερόμενη στις συνθήκες κράτησης τόνισε ότι «πρόκειται για μέρος που δεν θέλεις να αφήσεις έναν αγαπημένο σου φίλο και εγώ νοιάζομαι αρκετά για τον Τζούλιαν. Πιστεύω ότι υποβάλλονταν σε ψυχολογικά βασανιστήρια».

Περιέγραψε τον Ασάνζ ως «καλό άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στο να λέει την αλήθεια στον κόσμο, που αξίζουμε να γνωρίζουμε, εκθέτοντας εγκλήματα πολέμου… Παραμένει στη φυλακή γιατί προφανώς υπάρχουν πολλά μυστικά για να κρατήσει. Είναι ένας φανταστικός τύπος».

«Όταν με είδε με αγκάλιασε και με σήκωσε ψηλά» θυμάται προσθέτοντας ωστόσο ότι ο Ασάνζ ήταν «άρρωστος».

Ο Ασάνζ εκτίει φυλάκιση 50 εβδομάδων από τις αρχές Μαΐου. Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Νιλς Μέλτζερ που επισκέφθηκε τον Ασάνζ στη φυλακή τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι εμφάνιζε «τυπικά συμπτώματα παρατεταμένης έκθεσης σε ψυχολογικά βασανιστήρια».

«Η πιο άμεση ανησυχία μου είναι οι ΗΠΑ, ο κ. Ασάνζ θα εκτεθεί σε πραγματικό κίνδυνο σοβαρής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, περιλαμβανομένης της ελευθερίας έκφρασης, το δικαίωμά του στην δίκαιη δίκη και της απαγόρευσης βασανιστηρίων και άλλης σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας» δήλωσε ο Νιλς Μέλτζερ μετά την επίσκεψή του.

Ο ιδρυτής των WikiLeaks καταδικάστηκε για παραβίαση της αναστολή το 2012, την ώρα που περίμενε την έκδοσή του στη Σουηδία προκειμένου να ανακριθεί για την κατηγορία του βιασμού και της σεξουαλικής επίθεσης. Ο Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, αρνούμενος τις κατηγορίες ως πολιτικά υποκινούμενες και φοβούμενος ότι οι αρχές της Σουηδίας θα τον παραδώσουν στις ΗΠΑ, όπου καταζητείται με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications