Ο Γερμανός ερευνητής λέει ότι θα δώσει τα στοιχεία για την πτήση MH17 στη Ρωσία και τη Μαλαισία

Τον περασμένο μήνα, ο Γιόζεφ Ρες δήλωσε στο Sputnik ότι επιχείρησε να δώσει τα στοιχεία στις εισαγγελικές Αρχές της Ολλανδίας και την Κοινή Ομάδα Έρευνας (JIT) αλλά αρνήθηκαν να τα κάνουν δεκτά, αφότου αυτός ζήτησε να δημοσιοποιηθούν.

Ο ιδιώτης ερευνητής, Γιόζεφ Ρες, ο οποίος διεξήγαγε έρευνα για τη συντριβή του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών, το 2014 στην ανατολική Ουκρανία, είπε στο Sputnik ότι ενδεχομένως θα παραδώσει τα στοιχεία, που έχει συγκεντρώσει για την τραγωδία, στην Ρωσία την Μαλαισία και σε άλλες χώρες, με την πρόταση να τα δημοσιοποιήσουν, σε περίπτωση που το υλικό του απορριφθεί ξανά από την – υπό ολλανδική καθοδήγηση- Κοινή Ομάδα Έρευνας (JIT).

Σύμφωνα με τον ίδιο θα κάνει πράξη τα λεγόμενά του, αν η διεθνής έρευνα υπό την αιγίδα του ολλανδικού εισαγγελέα εξακολουθεί να τον αγνοεί.Νωρίτερα προσπάθησε να παράσχει στην Ολλανδία νέα ευρήματα σχετικά με την τραγωδία της πτήσης MH17 που δεν ελήφθησαν υπόψη στην παρουσίαση της JIT τον Ιούνιο. Αλλά και πάλι η ολλανδική πλευρά απέρριψε το υλικό, αφότου ο ίδιος ζήτησε να δημοσιοποιηθεί.

Τα στοιχεία περιλαμβάνουν πληροφορίες, τα ονόματα των υπευθύνων της συντριβής του αεροσκάφους, αλλά και δεδομένα από δορυφόρους των ΗΠΑ.

«Μαζί με τον δικηγόρο μου θα στείλω ακόμα μία επιστολή στην Κοινή Ομάδα Έρευνας (JIT). Δεν μπορώ να αναγκάσω κανέναν από την Ομάδα Έρευνας να δεχτεί το υλικό. Αλλά μπορεί κανείς να υποθέσει ότι [σε περίπτωση άρνησης] θα δημοσιεύσω [τα αποτελέσματα της έρευνας] μαζί με τη Μαλαισία, τη Ρωσία και οποιαδήποτε άλλη χώρα, η οποία θα ήθελε να συμμετάσχει σε αυτό», δήλωσε ο Ρες.

Μιλώντας για συγκεκριμένα άτομα που ευθύνονται για την συντριβή ο ερευνητής είπε ότι «όταν τα δεδομένα δημοσιοποιηθούν, θα παρουσιαστούν τα πάντα, ακόμα και ονόματα». Προς το παρόν όμως αρνήθηκε να τα δημοσιοποιήσει.

Εικόνες από δορυφόρους των ΗΠΑ
Ο ίδιος είπε ότι θα επιθυμούσε και άλλες χώρες να εξετάσουν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, όπως η Ολλανδία, η Ουκρανία, η Μαλαισία, η Αυστραλία, η Γερμανία, το Βέλγιο και οι ΗΠΑ.

«Έχω δορυφορικές εικόνες, τις οποίες υποτίθεται ότι δεν έχουν πλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες ... Αυτό θα δημοσιευθεί επίσης», δήλωσε ο Ρες, προσθέτοντας πως «φυσικά, οι δορυφορικές εικόνες παίζουν ρόλο στην έρευνα».Σύμφωνα με τον ερευνητή, η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση γνώριζε ότι τα στοιχεία για την υπόθεση MH17 παρέμεναν κρυμμένα, αν και υποστηρίζει το αντίθετο. Είπε, επίσης, ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που συγκέντρωσε έχουν το όνομα των υπευθύνων που τα απέκρυψαν.

Δήλωσε επίσης ότι θα μπορούσε να προσέλθει ως μάρτυρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αν ξεκινούσαν δίκες, από τους συγγενείς των θυμάτων.Νωρίτερα η Γερμανίδα δικηγόρος Elmar Giemulla, που εκπροσωπεί τις οικογένειες των Γερμανών που έχασαν τη ζωή της στη συντριβή της πτήσης, είπε ότι θα καλέσει τον Ρες στην διαδικασία ενώπιον του Ευρωδικαστηρίου, εφόσον προχωρήσει η διαδικασία.

Η έρευνα του Ρες
Ο Ρες ερευνά τη συντριβή της πτήσης MH17 από το 2014. Ο πελάτης, τον οποίον ο Γερμανός ιδιώτης ερευνητής δεν κατονομάζει λόγω του συμφωνητικού που έχει υπογράψει μαζί του, προσέφερε αρχικά αμοιβή 30 εκατ. δολαρίων για στοιχεία σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας και στη συνέχεια επιπλέον 17 εκατομμύρια δολάρια.

Στα μέσα του 2015, ανώνυμος πληροφοριοδότης απευθύνθηκε στον ερευνητή και του έδωσε ορισμένες πολύτιμες πληροφορίες.
Για αυτές τις πληροφορίες έλαβε 15,5 εκατομμύρια σε τρία διαφορετικά νομίσματα – ευρώ, δολάρια και Ελβετικό φράγκο. Σύμφωνα με τον Ρες, ο πελάτης του λάμβανε συνέχεια ανώνυμες απειλές.
Επιπλέον διεξήχθη έρευνα στο διαμέρισμά του και ανοίχθηκε η τραπεζική του θυρίδα στην Ελβετία, όπου φυλάσσονταν τα στοιχεία για την πτήση MH17, κατόπιν αιτήματος της Ολλανδίας.

Η πτήση MH17
Η πτήση MH17 με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ από το Άμστερνταμ συνετρίβη κοντά στο Ντονέτσκ τον Ιούλιο του 2014. Και οι 298 επιβάτες - οι περισσότεροι ολλανδικής εθνικότητας - σκοτώθηκαν, μαζί και το πλήρωμα. Το Κίεβο έχει κατηγορήσει για τη συντριβή του αεροσκάφους τις πολιτοφυλακές στην περιοχή, που από την πλευρά τους, δηλώνουν ότι δεν διέθεταν οπλισμό ικανό να καταρρίψει τέτοιο αεροσκάφος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έσπευσαν να ισχυριστούν ότι η Ρωσία ήταν υπεύθυνη για τη συντριβή- ένας ισχυρισμός που διατυπώθηκε πριν ακόμα καν ξεκινήσει επίσημη έρευνα.

Η Ομάδα Έρευνας JIT, που δεν περιλαμβάνει τη Ρωσία, κατέληξε ότι το αεροπλάνο υποτίθεται πως είχε καταρριφθεί από πύραυλο Buk.
Ταυτόχρονα, οι Ολλανδοί ερευνητές αρνήθηκαν να μοιραστούν συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία για να επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί ότι η Ρωσία ήταν υπεύθυνη για την συντριβή.

Η Ρωσία υπογράμμισε ότι έδωσε στην Ολλανδία τα δεδομένα από τα ραντάρ και τα έγγραφα που αποδείκνυαν ότι ο πύραυλος ανήκε στην Ουκρανία, αλλά οι πληροφορίες αυτές δεν ελήφθησαν υπόψιν. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει εξηγήσει ότι πύραυλοι τέτοιου τύπου είχαν παροπλιστεί μετά το 2011.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα απορρίψει τα συμπεράσματα της JIT ως «προκατειλημμένα» και «μονόπλευρα» ενώ μετά την άρνηση να αποκτήσει πρόσβαση στην επίσημη έρευνα, διεξήγαγε τη δική της έρευνα.

Τα συμπεράσματα της διεθνούς έρευνας
Τον Ιούνιο, μία διεθνής έρευνα για την πτώση της πτήσης MH17, ανακοίνωσε τα ονόματα τεσσάρων υπόπτων. Πρόκειται για τους Ρώσους Ιγκόρ Γκίρκιν, Σεργκέι Ντουμπίνσκι και Όλεγκ Πουλάτοφ και για τον Ουκρανό Λεονίντ Χάρτσενκο.

Κατά την έρευνα, θεωρούνται ότι έχουν εμπλοκή στην παράδοση του αεροπορικού αμυντικού συστήματος Buk και στην κατάρριψη του Boeing.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της JIT, θα κατηγορηθούν για δολοφονία και σε βάρος τους θα εκδοθούν διεθνή εντάλματα σύλληψης. Η δίκη θα διεξαχθεί στην Ολλανδία στις 9 Μαρτίου 2020.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέρριψε την έκθεση καθώς «δεν έδωσε απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα».
Όπως πρόσθεσε ο Πούτιν στην έκθεση δεν περιελήφθησαν τα στοιχεία που συγκέντρωσε η έρευνα της Ρωσίας και πως απλώς αποδίδονται ευθύνες σε δράστες, χωρίς εξηγεί το τι πραγματικά συνέβη.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας επίσης έχει εκφράσει δυσπιστία για τα συμπεράσματα της έρευνας, λέγοντας πως οι ΗΠΑ, η Ολλανδία και η Αυστραλία δεν ενδιαφέρθηκαν να διερευνήσουν τα αίτια της συντριβής και να φτάσουν στους πραγματικούς υπεύθυνους, αλλά απλά αποφάσισαν να ρίξουν το φταίξιμο στην Ρωσία.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications