Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Εύβοια: Εκκενώνονται χωριά, οι φλόγες κυκλώνουν σπίτια

Η φωτιά στην Εύβοια καεί πευκοδάσος Natura. Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Επί τόπου ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας. Προβλήματα από τον καπνό και στην Αττική.

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Εύβοια που ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. Εκκενώθηκαν χωριά στην περιοχή, οι φλόγες έχουν κυκλώσει σπίτια, ενώ εσπευσμένα επέστρεψε στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχώς ενισχύονται, ενώ συστάσεις έχουν εκδώσει οι αρμόδιες αρχές για την προστασία του πληθυσμού από τον καπνό που έχει καλύψει και την Αττική.

Στις φλόγες έχει παραδοθεί πυκνό πευκοδάσος Natura, στον δήμο Διρφύων.
Εντολή εκκένωσης δόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στους κατοίκους των χωριών Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη. Περίπου στις 16:00 δόθηκε εντολή εκκένωσης και για το χωριό Σταυρός, όπου από το πρωί είχε δοθεί εντολή για ετοιμότητα των κατοίκων και είχαν μεταβεί στο σημείο λεωφορεία της Αστυνομίας για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων.

Σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά οδηγήθηκαν λίγο πριν τις 16:00 με λεωφορεία του δήμου και του στρατού οι περίπου 300 κάτοικοι από τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι.

Νωρίτερα το πρωί, τρεις μοναχοί απομακρύνθηκαν προληπτικά από το μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος, το οποίο ευτυχώς δεν έπαθε τίποτα από τη φωτιά.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο πύρινο μέτωπο της Εύβοιας
Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχθεί 227 πυροσβέστες με 75 οχήματα, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». Τις προσπάθειες συνδράμουν από αέρος έξι αεροσκάφη, πέντε ελικόπτερο κι ένα ακόμη ελικόπτερο ως συντονιστικό.

​Ωστόσο, λίγα μπορούν να κάνουν πλέον οι επίγειες δυνάμεις καθώς η φωτιά είναι σε δύσβατη περιοχή που δεν μπορούν να πλησιάσουν, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Μεγάλες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και οι εναέριες δυνάμεις καθώς οι πυκνοί καπνοί δεν επιτρέπουν στους πιλότους να πλησιάσουν κοντά τις εστίες.

Στα Ψαχνά Ευβοίας ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς
Στα Ψαχνά Ευβοίας μετέβη με ελικόπτερο ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με στελέχη της διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.

​Το κλιμάκιο της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας θα έχει συσκέψεις με δασολόγους και άλλους ειδικούς με στόχο τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και άλλες παρεμβάσεις για να διακόψουν την πορεία της φωτιάς. Σημειώνεται ότι έχουν ενεργοποιηθεί εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας της περιοχής.

Μάχη και με τον άνεμο
Οι αρχές στην Εύβοια έχουν να αντιμετωπίσουν και την ένταση, αλλά και τη φορά του ανέμου.
«Από νωρίς το πρωί δίνουμε μια πραγματική μάχη, αλλά η εξέλιξη της εξαρτάται κυρίως από τους ανέμους. Όταν οι άνεμοι πέφτουν σε ένταση, βλέπουμε αποτέλεσμα. Δυστυχώς, όμως, έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας καθώς δεν μας διευκολύνουν ισχυροί άνεμοι», δήλωσε στο ΑΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας και νέος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.«Τα προληπτικά μέτρα σε σχέση με την πιθανότητα εκκένωσης των χωριών δεν πρέπει να σπείρουν τον πανικό, καθώς είναι μέτρα προληπτικά και θα εφαρμοστούν αν και εφόσον χρειαστεί κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

 

Πνίγεται στον καπνό η Αττική
Η πυρκαγιά στην Εύβοια έχει πνίξει την Αττική στον καπνό από το πρωί της Τρίτης. Μεγάλο μέρος του καπνού έχει εγκλωβιστεί στο λεκανοπέδιο, προκαλώντας προβλήματα.Οδηγίες προστασίας έχουν εκδώσει αρμόδιοι φορείς, όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ «αναγκαία» χαρακτηρίζει τη λήψη μέτρων προστασίας η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.Την ίδια στιγμή, «κόκκινο» χτύπησαν οι τιμές ατμοσφαιρικών ρύπων στην Αττική.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού
Στην Εύβοια βρίσκεται από το πρωί το Εγκληματολογικό της Πυροσβεστικής που έχει ξεκινήσει έρευνα για την πυρκαγιά. Αρμόδιοι που επικαλείται το ΑΠΕ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού, τόσο λόγω της ώρας που ξέσπασε η φωτιά όσο και σχετικά με το σημείο απ’ όπου ξεκίνησε.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications