Υγειονομική «βόμβα» στην Αττική: Κλείνει τον Νοέμβριο ο ΧΥΤΑ Φυλής

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα απορρίμματα στην Αττική, καθώς η διάρκεια ζωής του ΧΥΤΑ Φυλής σταματά περί τα τέλη του έτους κρούει ο Ειδικός Διαβαθμικός Σύνδεσμος του Νομού Αττικής, σε έγγραφό του προς τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη αναφέρει την κατάσταση που επικρατεί στον ΧΥΤΑ Φυλής και αναφέρεται σε ενέργειες που έχουν γίνει για μια μικρή παράταση της διάρκειας ζωής στον χώρο.

Σε ανακοίνωσή της, η παράταξη «Νέα Αρχή» του περιφερειάρχη Αττικής, κ. Πατούλη. ζητά εθνική κινητοποίηση και ενότητα δυνάμεων για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της μέχρι τώρα πολιτικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Αττική.

Αναλυτικά, η παράταξη «Νέα Αρχή για την Αττική» αναφέρει:

Τον προσεχή Νοέμβριο κλείνει ο ΧΥΤΑ Φυλής και η Αττική θα πνιγεί στα σκουπίδια.

Απαιτείται εθνική κινητοποίηση κι ενότητα δυνάμεων, για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της μέχρι σήμερα πολιτικής διαχείρισης, του ζητήματος των στερεών αποβλήτων της Αττικής

Εδώ και μήνες ζητούσαμε επίμονα να ενημερωθούμε έγκυρα και υπεύθυνα από τη Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ και την απερχόμενη Περιφερειάρχη Αττικής, για την χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής, καθώς και για το σχεδιασμό που υπήρχε για τη μελλοντική διαχείριση των απορριμμάτων της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας, με δεδομένο ότι όλοι γνωρίζαμε ότι πολύ σύντομα η δυνατότητα να δέχεται η Φυλή τα απορρίμματα του Λεκανοπεδίου, εξαντλείτο.

Το επίσημο έγγραφο που απεστάλη με ημερομηνία 18 Ιουλίου από τον Ειδικό Διαβαθμικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής, επιβεβαιώνει ότι σε ελάχιστες εβδομάδες από σήμερα, ως τον προσεχή Νοέμβριο , δεν θα υπάρχει στην Αττική κανένας αδειοδοτημένος χώρος για να δεχθεί τα σκουπίδια που παράγονται .

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τεράστιο αδιέξοδο με δραματικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα και την υγεία των κατοίκων, στην εικόνα της χώρας και κατ’ επέκταση και στην εθνική οικονομία.

Οι ανακρίβειες της κας Δούρου

Τα όσα αναφέρει το επίσημο έγγραφο του ΕΔΣΝΑ για το επικείμενο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής από τον προσεχή Νοέμβριο, προσπάθησε ανεπιτυχώς να τα αντικρούσει η απερχόμενη Περιφερειάρχης Αττικής.

Ανακρίβεια πρώτη.

Ισχυρίζεται ότι αρκεί μια πολιτική απόφαση της νέας Διοίκησης της Περιφέρειας για να «παραταθεί» η ζωή του ΧΥΤΑ Φυλής. Η αλήθεια είναι ότι για να γίνει πράξη μια πολιτική απόφαση και να αδειοδοτηθεί νόμιμα νέος χώρος, απαιτούνται ενέργειες και πράξεις που χρειάζονται τουλάχιστον 4-5 χρόνια. Η ίδια ως Περιφερειάρχης δεν έκανε όσα μπορούσε στη διάρκεια της θητείας της, για να μπορεί να υπάρχει μια νόμιμη λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Φυλή ή αλλού. Δεν έκανε τίποτα για να προωθήσει την ανακύκλωση, σε συνεργασία με τους Δήμους. Ο Περιφερειακός της σχεδιασμός δυστυχώς είναι «ευχολόγιο», αφού δεν έχει προχωρήσει καμία μελέτη και κανένα έργο όλα αυτά τα χρόνια.

Ανακρίβεια δεύτερη.

Ισχυρίζεται ότι υπάρχουν εναλλακτικές για τη Φυλή λύσεις , όπως εκείνη των εξαντλημένων λατομείων. Η αλήθεια όμως είναι ότι για να μπορέσουν να λειτουργήσουν νόμιμα τα λατομεία ως χώροι για τη διαχείριση των απορριμμάτων, απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες που ξεπερνούν τα πέντε χρόνια. Απαιτούνται επίσης εργοστάσια επεξεργασίας των απορριμμάτων, που θα παράγουν το υπόλειμμα που θα στέλνεται στα λατομεία. Έκανε στη θητεία της η κα Δούρου κάποιο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων ή θέλει να μετατρέψει τα λατομεία σε νέες χωματερές που θα θάβονται ανεξέλεγκτα σκουπίδια, χωρίς επεξεργασία; Αυτό μας προτείνει; Να δημιουργήσουμε πολλές «νέες Φυλές» σε όλη την Αττική; Και πώς αλήθεια μιλάει για «λύση λατομείων», όταν η ίδια ως Περιφερειάρχης επί 5 χρόνια δεν προχώρησε στη χωροθέτησή τους, που είναι το πρώτο κι αναγκαίο βήμα για να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό;

Η Αττική εκπέμπει SOS κι απαιτείται εθνική κινητοποίηση

Η κατάσταση που διαμορφώνεται ξεπερνά τις δυνατότητες της νέας Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής. Ήδη χάθηκε ζωτικός χρόνος και πλέον το πρόβλημα απέκτησε εθνικές διαστάσεις.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος των στερεών αποβλήτων της Αττικής απαιτεί την εκπόνηση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης, με τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού και του Κεντρικού Κράτους, ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες, αλλά και απόδοση ευθυνών για την κατάσταση που έχουμε περιέλθει.

Στο πλαίσιο αυτό:

Δεσμευόμαστε να καταρτίσουμε άμεσα ένα εθνικό σχέδιο διαχείρισης του προβλήματος, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και απευθυνόμενοι και σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, το οποίο θα υλοποιήσουμε με τις ταχύτερες δυνατές διαδικασίες.

Προσφεύγουμε άμεσα με μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διερευνήσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε όσους είχαν τη θεσμική υποχρέωση να δώσουν λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής και δεν το έκαναν, θέτοντας με τον τρόπο αυτό σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Δεσμευόμαστε ως νέα διοίκηση ότι αμέσως μόλις καταρτιστεί το σχέδιο δράσης θα ενημερώσουμε υπεύθυνα τους πολίτες του Λεκανοπεδίου , προκειμένου να είναι σύμμαχοί μας στην προσπάθεια να δώσουμε λύση σε ένα πρόβλημα που δεν λύθηκε εδώ και 40 χρόνια.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications