10 +1 Ξακουστά Καράβια του Φανταστικού

Το καλοκαίρι πλησιάζει και σύντομα πολλοί θα βρεθούν στην πλώρη κάποιου πλοίου, ταξιδεύοντας για μέρη κοντινά ή μακρινά. Γρήγορα ή αργά, τα πλοία αυτά θα τους μεταφέρουν με ασφάλεια στον προορισμό τους.

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα πλοία στα οποία μόνο οι πιο θαρραλέοι και περιπετειώδεις ανάμεσα μας θα τολμούσαν να επιβιβαστούν. Κάποια πλοία των οποίων τα ταξίδια δεν είναι προδιαγεγραμμένα, αλλά χαράσσονται με βάση τον άνεμο, κάποια ανεξήγητη μαγική δύναμη ή κάποια χαλασμένη πυξίδα.

Κάποια πλοία, ακόμα, που δεν πλέουν με ασφάλεια στην επιφάνεια της θάλασσας αλλά υψώνονται στα ουράνια ή καταδύονται στα αβυσσαλέα βάθη του ωκεανού. Σήμερα, σας προσκαλούμε να θυμηθούμε μαζί δέκα και ένα ξακουστά καράβια του φανταστικού και να σαλπάρουμε για ταξίδια σε αχαρτογράφητα νερά!

Jolly Roger – Peter Pan
Το πλοίο Jolly Roger αποτελεί κρησφύγετο και αρχηγείο του μονόχειρα Captain Hook, αραγμένο για χρόνια στα νερά της Neverland, όσο ο πανούργος πειρατής καταστρώνει τα σχέδια του για να πιάσει στα χέρια του –ή μάλλον στο χέρι και τον γάντζο του– τον Peter Pan.

Όπως πληροφορούμαστε από το σύντομο πέρασμα του Jolly Roger στην αγαπημένη σειρά Once Upon a Time, το πλοίο είναι φτιαγμένο από μαγεμένο ξύλο καθιστώντας το, το γρηγορότερο σκάφος σε ολόκληρο το βασίλειο∙ τόσο γρήγορο μάλιστα που κατάφερε να διαφύγει κι από μία κατάρα πλέοντας μακριά της. Αν και εκ πρώτης όψεως το Jolly Roger δεν διαθέτει κάποια μαγική ιδιότητα, όταν τινάξεις πάνω του αρκετή νεραϊδόσκονη, τότε μπορεί να πετάξει.

Έχει θεαθεί να σκίζει τα πυκνά σύννεφα του Λονδίνου τουλάχιστον δύο φορές: μία με επιβάτες τον Peter Pan, την Tinkerbell, τη Wendy και τα αδέρφια της, και μία με τον Captain Hook και το πειρατικό του πλήρωμα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αξίζει να σημειωθεί πως έχει λάβει το όνομά του από την Αγγλική ονομασία της πειρατικής σημαίας, η οποία υψωνόταν κάθε φορά που ένα πειρατικό πλοίο ήταν έτοιμο να επιτεθεί.

Black Pearl – Pirates of the Caribbean
Ίσως το πιο θρυλικό πειρατικό πλοίο των επτά θαλασσών, το Black Pearl με τα κατάμαυρα πανιά και κύτος αποτελεί το πολυτιμότερο ίσως απόκτημα του Captain Jack Sparrow. Έχοντας αρχικά το όνομα Wicked Wench, το Black Pearl έχει πρωταγωνιστήσει σε κάθε λογής φανταστικό επεισόδιο: για δέκα χρόνια φιλοξένησε στις καμπίνες του το αθάνατο πλήρωμα του Hector Barbossa, καταραμένο και το ίδιο από τον θησαυρό του Cortés.

Κατόπιν, όταν ο Jack Sparrow χρίστηκε και πάλι καπετάνιος του, έγινε ολόκληρο βορά για το θρυλικό Kraken, μονάχα για να εγκλωβιστεί στο Σεντούκι του Davy Jones. Η διάσωσή του ήταν αναμενόμενη, ωστόσο λίγο καιρό αργότερα, το πλοίο εγκλωβίστηκε από τον Blackbeard μέσα σε ένα γυάλινο μπουκάλι. Ακόμα κι αυτή η φυλακή δεν ήταν αρκετή για να περιορίσει για πάντα το Black Pearl, το οποίο απελευθερώθηκε αυτήν τη φορά από τον Captain Barbossa, με τη χρήση του σπαθιού του Τρίτωνα. Σίγουρα το Black Pearl δεν είναι ένα πλοίο για τους λιπόψυχους. Άλλωστε, με τέτοιο ιστορικό, ποιος ξέρει τι του επιφυλάσσει το μέλλον;

The Dawn Treader – The Voyage of the Dawn Treader
Το Dawn Treader ήταν το πρώτο πλοίο που κατασκευάστηκε στη χώρα της Narnia από τη Χρυσή Εποχή, κατόπιν εντολής του King Caspian X. Η καμπυλωτή πλώρη του πλοίου θυμίζει κεφάλι δράκου ενώ τα πελώρια φτερά που κοσμούν κάθε του πλευρά και τα μωβ του πανιά συμπληρώνουν την επιβλητική του όψη. Το πλοίο τούτο κατασκευάστηκε με έναν σκοπό: να μεταφέρει τον King Caspian X πέρα από τα Lone Islands στον άγνωστο Ανατολικό Ωκεανό για να εντοπίσει τους Επτά Άρχοντες, παλιούς φίλους του πατέρα του, οι οποίοι είχαν τραπεί σε φυγή όταν ανήλθε στον θρόνο ο τύραννος Miraz.

The Durmstrang Ship – Harry Potter and the Goblet of Fire
Το πλοίο της Σχολής Durmstrang έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο τέταρτο βιβλίο της σειράς Harry Potter, μεταφέροντας ορισμένους επίλεκτους μαθητές της σχολής, ανάμεσα στους οποίους και τον πρωταθλητή του Quidditch Viktor Krum αλλά και τον Διευθυντή της σχολής, Igor Karkaroff, στο Hogwarts για να λάβουν μέρος στο Τρίαθλο Μαγείας του 1994.

Το μαγικό αυτό πλοίο, με τη σκελετωμένη όψη, έχει την ικανότητα να ταξιδεύει κάτω από το νερό. Σύμφωνα με φήμες, η θεωρία αυτής της δυνατότητας είναι σίγουρα πιο εύκολη από την πράξη: για να κινηθεί το πλοίο υποβρύχια, οι μαθητές κωπηλατούν αδιάκοπα ενώ ο Διευθυντής τους παραμένει ξεκούραστος στην καμπίνα του. Σαφώς, πιθανολογείται ότι όταν βρεθεί αρκετά μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού, το πλοίο έχει την ικανότητα να διακτινιστεί σε κάποιο άλλο υδάτινο μέρος, πάλι υποβρύχια.

Flying Dutchman – Dead Man’s Chest
Το πλοίο Flying Dutchman ή, στα Ελληνικά, Ιπτάμενος Ολλανδός, αποτελεί ένα από τα πλέον ξακουστά πλοία-φαντάσματα της προφορικής παράδοσης της Δύσης, με γραπτές αναφορές σε άξαφνες θεάσεις του να χρονολογούνται ήδη από τον 17ο αιώνα. Σύμφωνα με τον θρύλο, αν ο απόκοσμα φωτισμένος Ιπτάμενος Ολλανδός συναντήσει στα αέναα ταξίδια του κάποιο πλοίο, τότε το πλήρωμα του θα προσπαθήσει να στείλει μηνύματα στη στεριά ή σε ανθρώπους νεκρούς από καιρό. Σαφώς κάθε θέαση του είναι κακός οιωνός και προμήνυμα θανάτου.

Στη δεύτερη ταινία της σειράς «Pirates of the Caribbean» με τίτλο Dead Man’s Chest, το ξακουστό αυτό πλοίο συστήνεται και πάλι στον κόσμο, ως ο φόβος και ο τρόμος των επτά θαλασσών. Αποτελώντας δώρο της θεότητας της θάλασσας Calypso στον Davy Jones, ο Ιπτάμενος Ολλανδός και το πλήρωμα του είχαν αρχικά αναλάβει τον δύσκολο άθλο της μεταφοράς των ψυχών που χάθηκαν στη θάλασσα στη μετά θάνατον ζωή.

Ο Davy Jones θα χρειαζόταν να αποχωριστεί την Calypso για δέκα χρόνια αλλά, όπως του είχε πει, ύστερα θα μπορούσαν να είναι μαζί. Όταν ωστόσο τα δέκα αυτά χρόνια πέρασαν κι η υπόσχεση της Calypso δεν εκπληρώθηκε, ο Davy Jones φυλάκισε την καρδιά του στο Dead Man’s Chest του τίτλου, εγκατέλειψε τον άθλο που η θεότητα του είχε αναθέσει και αντ’ αυτού επέλεξε γι’ αυτόν και το πλήρωμα του μια ζωή καταραμένη. Στις ποικίλες ικανότητες του Ιπτάμενου Ολλανδού συγκαταλέγονται τα υποβρύχια ταξίδια αλλά και η αφύπνιση του τρομερού Kraken.

Going Merry – One Piece
Το πλοίο Going Merry ήταν το πρώτο πλοίο που οι Straw Hat Pirates χρησιμοποίησαν για να μετακινηθούν από τον ωκεανό East Blue ως την πόλη Water 7. Πρόκειται για μια καραβέλλα, την οποία δώρισε η Kaya στους Straw Hats αφού την έσωσαν.

Με τον καιρό, το πλοίο αγαπήθηκε τόσο από το πλήρωμα του όχι μόνο ως σπίτι τους, αλλά και σαν μια καλή φίλη, που απέκτησε δικό της νου και ζωή και αναδείχθηκε σε αναπόσπαστο μέλλος του πληρώματος. Δυστυχώς, όμως, ήταν φτιαγμένη από φθαρτά υλικά κι έτσι ύστερα από μια τελική ηρωική απόδραση, παρέδωσε τα όπλα. Οι Straw Hats την «έθαψαν» με τιμές, οργανώνοντας μια κηδεία σύμφωνα με τις παραδόσεις των Viking προς τιμήν της.

Willy Wonka’s River Boat – Charlie and the Chocolate Factory
Το πλοίο τούτο έχει κάτι το μοναδικό. Και όχι, δεν αναφέρομαι στο γεγονός ότι έχει δύο εντελώς διαφορετικές όψεις, όσες δηλαδή είναι και οι κινηματογραφικές μεταφορές του αγαπημένου παιδικού μυθιστορήματος του Roald Dahl, Charlie and the Chocolate Factory. Το πιο ξεχωριστό, μαγικό ακόμα, χαρακτηριστικό αυτού του πλοίου είναι ότι πλέει διαρκώς σε ένα ατελείωτο ποτάμι υγρής σοκολάτας γάλακτος μέσα στο εργοστάσιο σοκολάτας του τίτλου.

Στη μεταφορά του 1971 (Willy Wonka and the Chocolate Factory), το πλοίο παρουσιάζεται ως ένα κοινό, μικρό ποταμόπλοιο, το οποίο πλέει με τη βοήθεια δύο Oompa-Loompas, οδηγώντας όσους το επιβαίνουν σε ένα σκοτεινό και μυστηριώδες τούνελ.

Στη μεταφορά του 2005, η μορφή του πλοίου αλλάζει ριζικά. Πλέον, λαμβάνει φούξια χρώμα που θυμίζει γλειφιτζούρι με γεύση τσιχλόφουσκα, ενώ το σχήμα του θυμίζει πλέον μια μεγάλη καραμελένια γαλέρα. Σαφώς, αυτήν τη νέα και ανανεωμένη εκδοχή του χρειάζεται μια ολόκληρη στρατιά από Oompa-Loompas στα κουπιά προκειμένου να πλεύσει στην παχύρευστη σοκολάτα.

King of Red Lions – The Legend of Zelda: The Wind Waker
Το πλοίο King of Red Lions είναι ένα πραγματικά ζωντανό πλοίο. Σκέφτεται, μιλάει και αναλαμβάνει να καθοδηγήσει τον πρωταγωνιστή του παιχνιδιού The Wind Waker, τον Link, ονοματίζοντας τον Ήρωα των Ανέμων. Όπως αποκαλύπτεται στην πορεία, το πλοίο ελέγχεται στην πραγματικότητα από τον Βασιλιά της Hyrule, Daphnes Nohansen Hyrule, στον οποίο ανέθεσαν οι Θεές να εντοπίσει τον ήρωα που είναι γραφτό να κατατροπώσει τον Βασιλιά των Κλεφτών Ganondorf. Το πλοίο King of Red Lions έχει την όψη ενός κόκκινου κινέζικου δράκου.

RLS Legacy - Treasure Planet
Στη μεταφορά του κλασικού μυθιστορήματος Treasure Island από τη Disney, η οποία έντυσε την πειρατική πλοκή με μια γερή δόση επιστημονικής φαντασίας, το πλοίο RLS Legacy, εμπνευσμένο από το αυθεντικό πλοίο The Legacy του μυθιστορήματος, αποτελεί μια διαστημική γαλέρα, ικανή όχι μόνο να πετάξει αλλά και να ταξιδέψει στο διάστημα. Ο Dr. Doppler ναυλώνει το πλοίο και αναθέτει στην Captain Amelia να τον οδηγήσει στον Πλανήτη των Θησαυρών. Αυτό που δεν ξέρει ο Dr. Doppler είναι πως όλο το πλήρωμα του ιπτάμενου πλοίου του, είναι στην πραγματικότητα πειρατές.

Vingilótë – Silmarillion
Το Vingilótë είναι το πλοίο με το οποίο ταξίδεψαν ο Eärendil και η Elwing στο Ευλογημένο Βασίλειο Aman για να ζητήσουν συγγνώμη και να αιτηθούν βοήθεια από τα πνεύματα Valar. Λέγεται πως τούτο το πλοίο είναι το ομορφότερο που κατασκευάστηκε ποτέ: είναι φτιαγμένο από ξύλο σημύδας από το Nimbrethil, χρυσά κουπιά, πανιά από ασήμι ενώ η πλώρη του είχε μορφή κύκνου.

Μετά το τέλος των περιπετειών του Eärendil και της Elwing, το Vingilótë υψώθηκε στα ουράνια. Έκτοτε ο Eärendil, έχοντας στην κατοχή του ένα από τα τρία πανίσχυρα και πανέμορφα πετράδια Silmarilli, πετάει αέναα το πλοίο στον ουρανό και μαζί με το πλοίο του ονομάζονται Gil-Estel, δηλαδή Άστρο της Ελπίδας ή Άστρο του Eärendil.

Crescent Moon – Pirates in Oz
Το πλοίο Crescent Moon, όντας αρχικά ένα πλοίο πειρατικό, αναμορφώθηκε από τον Captain Samuel Salt σε ένα πλοίο εξερεύνησης, για να φέρει σε πέρας τον άθλο που του ανέθεσε η βασίλισσα Ozma: να εξερευνήσει και να ανακαλύψει νέους τόπους.

Ο Captain Salt είχε αρχικά στην κατοχή του δύο πλοία, αλλά αρνούμενος να συμμορφωθεί με τους πειρατικούς τρόπους ζωής και διαχείρισης των πραγμάτων, έχασε το ένα. Με το Crescent Moon και πλήρωμα τον King Ato, τον Peter Brown κι ένα φτερωτό γουρούνι ονόματι Pigasus, ο Captain Salt ξεκίνησε ένα ταξίδι για να ανακτήσει και το δεύτερο πλοίο του και σε μία από τις περιπέτειες του χάρισε κατά λάθος στο Crescent Moon την ικανότητα να πετάει. Όλα αυτά, βέβαια, προτού ο Captain Salt βρεθεί στις υπηρεσίες της βασίλισσας.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications