Η παλαιότερη, και μοναδική στο είδος της, Πόρσε του κόσμου

Αυτόν τον Αύγουστο, η παλαιότερη Porsche στον κόσμο (και η μοναδική του είδους της) θα βγει σε δημοπρασία στο Μοντερέι της Καλιφόρνια από τη RM Sotheby's. Αναμένεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 20 εκατομμύρια δολάρια, οπότε θα γίνει η πιο ακριβή Porsche.

Η σημερινός κάτοχος του τίτλου είναι μια Porsche 917K που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία Le Mans, η οποία πωλήθηκε για 17 εκατομμύρια δολάρια το 2017.

Αυτό το αυτοκίνητο είναι Type 64, το οποίο ο Φέρντιναντ Πόρσε σχεδίασε για τον αγώνα 1500 χλμ. από το Βερολίνου στη Ρώμη, ο οποίος είχε προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 1939.

Βασίστηκε στον σχεδιασμό του Volkswagen Beetle -τότε γνωστό ως KdF Wagen- αλλά είχε βελτιωμένα αλουμινένια πλαίσια αμαξώματος. Ο αγώνας δεν έγινε ποτέ.

Με το πόλεμο το project Type 64 ακυρώθηκε επίσημα. Κατασκευάστηκε ένα αυτοκίνητο το οποίο έγινε ιδιοκτησία της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο γιος του Φέρντιναντ, Φέρντιναντ Αντον Ερνστ, δημιούργησε δύο ακόμη μοντέλα Type 64. Το #2 ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 1939 και το #3 ολοκληρώθηκε τον επόμενο Ιούνιο. Το Type 64 #3 χρησιμοποίησε το σασί του πρώτου αυτοκινήτου, το οποίο συνετρίβη από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Volkswagen.

Ενώ το Type 64 #2 δεν επέζησε του πολέμου, το #3 τα κατάφερε και διατηρήθηκε από την οικογένεια Πόρσε όταν μεταφέρθηκαν στην Αυστρία. Ο Φέρντιναντ Αντον Ερνστ τοποθέτησε το όνομα της εταιρίας στο μπροστά μέρος του Type 64 και το 1947 ζήτησε από τον Μπαττίστα Πινινφαρίνα -τον μετέπειτα ιδρυτή της διάσημης εταιρίας σχεδιασμού Pininfarina- να το αποκαταστήσει.

"Αυτή είναι η ιστορία καταγωγής της Porsche, το αυτοκίνητο που γέννησε το μύθο της εταιρείας και προσφέρει στους συλλέκτες τη δυνατότητα να καθίσουν εκεί που καθόταν οι Ferdinand και Ferry Porsche".

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications