Η Boeing ήξερε για την ελαττωματική λυχνία του 737 ΜΑΧ από το 2017 και ανέβαλε την επισκευή για το 2020

Η Boeing Co γνώριζε ότι μια προειδοποιητική λυχνία στο πιλοτήριο των 737 MAX ήταν ελαττωματική ήδη από το 2017, όμως αποφάσισε να καθυστερήσει την επισκευή μέχρι το 2020, ανέφεραν σε χθεσινή τους δήλωση μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου.

Η εν λόγω προειδοποιητική λυχνία ενημερώνει τους πιλότους όταν οι δύο αισθητήρες που μετρούν τη γωνία προσβολής (τη γωνία ανάμεσα στη ροή αέρα και το φτερό) εμφανίζουν διένεξη.

Τα εσφαλμένα δεμένα για τη γωνία προσβολής πιστεύεται ότι έπαιξαν ρόλο στα δύο πολύνεκρα αεροπορικά δυστυχήματα, που σημειώθηκαν στην Ινδονησία τον Οκτώβρη του 2018 και την Αιθιοπία τον περασμένο Μάρτιο. Και στις δυο τραγωδίες, τα αεροσκάφη που συνετρίβησαν ήταν Βoeing 737 MAX 8, τα best seller της εταιρείας.

Τα εν λόγω δυστυχήματα, στα οποία πέθαναν συνδυαστικά 346 άνθρωποι, πυροδότησαν έρευνες από τις αρμόδιες κανονιστικές αρχές και πολιτικούς φορείς στις ΗΠΑ. Τους μήνες που ακολούθησαν, η Boeing, που έχει την έδρα της στο Σικάγο, αντιμετώπισε την χειρότερη κρίση στην άνω των 100 ετών ιστορία της.

Η Boeing αποφάσισε τον Νοέμβρη του 2017 να αναβάλλει την αναβάθμιση λογισμικού που θα διόρθωνε το ελαττωμα στο σύστημα ειδοποίησης για τη «Διένεξη ΑοA» για το 2020, δηλ. τρία ολόκληρα χρόνια μετά την αρχική ενημέρωση, υπογράμμισαν εχθές σε δελτίο Τύπου οι Peter DeFazio και Rick Larsen, μέρη του αμερικανικού Κογκρέσου. Η Boeing άλλαξε τον προγραμματισμό της επισκευής, επισπεύδοντάς την, μόνο αφότου συνετρίβη η πτήση της Lion Air στην Ινδονησία, συμπληρώνουν στη δήλωσή τους οι δύο πολιτικοί.

Σύμφωνα με το Reuters, o εκπρόσωπος της Boeing, Gordon Johndroe, δήλωσε μέσω email ότι κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου ασφαλείας της εταιρείας είχε διαπιστωθεί ότι η απουσία της προειδοποίησης «Διένεξης AοA» δεν επηρέαζε αρνητικά ούτε την ασφάλεια αλλά ούτε και τη λειτουργία του αεροπλάνου.

«Με βάση τον έλεγχο ασφάλειας, η αναβάθμιση είχε προγραμματιστεί για την ίδια περίοδο με την έναρξη λειτουργίας των MAX 10 το 2020. Φανήκαμε ανεπαρκείς στην εφαρμογή της προειδοποίησης «Διένεξης AoA» και λαμβάνουμε μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, ώστε να μην επαναληφθούν», δήλωσε ο Johndroe.

Η Boeing έχει παραδεχτεί ότι ανακάλυψε το πρόβλημα το 2017, λίγο καιρό αφότου άρχισε να παραδίδει τα κορυφαία αεροσκάφη 737 MAX στους πελάτες της. Ωστόσο δεν ενημέρωσε την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αερομεταφορών (FAA) των ΗΠΑ για το ελάττωμα παρά μόνο έναν χρόνο αργότερα, όταν συνετρίβη η πτήση της Lion Air, επισημαίνουν οι νομοθέτες.

Όπως προσθέτουν στη δήλωσή τους, η Επιτροπή Μεταφορών και Υποδομών της Βουλής των Αντιπροσώπων απέστειλε επιστολές στην Boeing, την United Technologies Corp και την FAA, ζητώντας περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ειδοποίηση της «Διένεξης AoA». Πρόκειται για το δεύτερο αίτημα που υποβάλλει η συγκεκριμένη επιτροπή στην Boeing και την FAA, προκειμένου να λάβει περισσότερα αρχεία σχετικά με την έρευνά της για το αεροσκάφος MAX.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications