Αίγυπτος: Εντοπίστηκε νεκρόπολη του Παλαιού Βασιλείου που χρονολογείται πριν από 4.500 χρόνια

Σπουδαία ανακάλυψη έγινε στην Αίγυπτο με αρχαιολόγους να φέρνουν στο φως μια νεκρόπολη του Παλαιού Βασιλείου, ηλικίας περίπου 4.500 ετών. Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Αρχαιοτήτων Χάλεντ Ελ Ενάνι στην Γκίζα, ο οποίος τόνισε ότι η ανακάλυψη πέρα από μεγάλη επιστημονική αξία, αποτελεί και έναν καλό τρόπο για να δει ο κόσμος μέρος του πολιτισμού της Αιγύπτου.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων και διευθυντής της ομάδας της Αιγυπτιακής Αρχαιολογικής Αποστολής, Μουστάφα Ουαζίρι, στην νεκρόπολη εντοπίστηκαν πολλοί τάφοι. Ο παλαιότερος εκτιμάται ότι ανήκει σε μια οικογένεια που έζησε περί το 2.500 π.Χ., την εποχή της πέμπτης δυναστείας.

Ο τάφος ανήκε σε δύο αξιωματούχους, τον Μπενουί-Κα, που μεταξύ άλλων ήταν και ιερέας και δικαστής, αλλά και στον Νούι, τον επιτηρητή των νέων οικισμών και «εξαγνιστή» του φαραώ Χεφρήνου.

Σε καλή κατάσταση βρέθηκαν και πολλά αντικείμενα, το σημαντικότερο από τα οποία θεωρείται ένα άγαλμα από ασβεστόλιθο ιδιοκτήτη ενός τάφου, καθώς και της συζύγου και του γιου τους.

Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Οροπεδίου της Γκίζας, Ασράφ Μόχι, η νεκρόπολη χρησιμοποιήθηκε ξανά μετά τον 8ο π.Χ. αιώνα κατά την Ύστερη Εποχή.

Από αυτή την εποχή έχουν βρεθεί ξύλινες, ζωγραφισμένες και διακοσμημένες σαρκοφάγοι με ιερογλυφικές επιγραφές.

Ο πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς δήλωσε ότι η νεκρόπολη βρίσκεται κοντά με εκείνη όπου είχαν ενταφιαστεί οι κατασκευαστές των μεγάλων πυραμίδων της Γκίζας «Η ανακάλυψη της νεκρόπολης των κατασκευαστών των πυραμίδων δείχνει σε όλον τον κόσμο ότι οι πυραμίδες δεν χτίστηκαν από σκλάβους αλλά ότι οι οικοδόμοι τους έφτιαξαν και τους δικούς τους τάφους, δίπλα σε εκείνους των βασιλέων», εξήγησε.

Post A Comment:

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications