Κόλαση στην Γαλλία με τα κίτρινα γιλέκα – Οδομαχίες και φωτιές

Για 23ο Σάββατο διαδήλωσαν τα κίτρινα γιλέκα στην Γαλλία. Δεκάδες διαδηλωτές που φορούσαν μαύρες κουκούλες πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών και ορισμένοι έβαλαν φωτιά σε μοτοσικλέτες στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε το Reuters.

Η αστυνομία φέρεται να προχώρησε σε χρήση χημικών, προκειμένου να διαλύσει το πλήθος των συγκεντρωμένων, το οποίο βρισκόταν στη Gare du Nord, ενώ νωρίτερα, οι διαδηλωτές είχαν πετάξει μπουκάλια και άλλα αντικείμενα εις βάρος των δυνάμεων διατήρησης της τάξης.

Κάδοι απορριμμάτων και μηχανάκια πυρπολήθηκαν ενώ μεγάλα τμήματα του δικτύου μετρό του Παρισιού έκλεισαν και περίπου 60.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν σε όλη τη Γαλλία, ανέφεραν οι αρχές.

Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP, μία ομάδα περίπου 200 ατόμων επιχείρησε να διαδηλώσει μπροστά από το προεδρικό μέγαρο, όμως οι αρχές ασφαλείας τους εμπόδισαν.

Έως τις 16:00 ώρα Ελλάδας 110 άνθρωποι είχαν προσαχθεί και τεθεί υπό κράτηση, ανέφερε το γραφείο του εισαγγελέα του Παρισιού.

Πολλοί διαδηλωτές έκαναν σαφείς αναφορές στην καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων που προκάλεσε ένα ξεχείλισμα εθνικής συγκίνησης και ώθησε πλούσιες οικογένειες και μεγάλες επιχειρήσεις να αναλάβουν δεσμεύσεις για δωρεές που φθάνουν περίπου το ένα δισεκατομμυρίο ευρώ για την αποκατάστασή της.

«Εκατομμύρια για τη Νοτρ Νταμ, τι γίνεται για εμάς, τους φτωχούς;» ήταν η φράση στην μπλούζα ενός διαδηλωτή. «Όλα για τη Νοτρ Νταμ, τίποτα για τους άθλιους», ήταν μια άλλη φράση που παρέπεμπε στο γνωστό μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκό.

Οι διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» ξεκίνησαν στα μέσα Νοεμβρίου αρχικά λόγω αυξήσεων στην τιμή των καυσίμων και του υψηλού κόστους διαβίωσης αλλά εξελίχθηκαν σε ένα ευρύτερο κίνημα εναντίον του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της ώθησής του για οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Post A Comment:

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications