Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επίβλεψε την «τακτική» δοκιμή καθοδηγούμενου όπλου

Αυτή είναι η πρώτη δημόσια δοκιμή όπλων από τη διάσκεψη κορυφής της 28ης Φεβρουαρίου μεταξύ του Κιμ και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Ανόι του Βιετνάμ, η οποία έληξε χωρίς συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επίβλεψε τη δοκιμή ενός «τακτικού» καθοδηγούμενου όπλου την Τετάρτη, γεγονός που το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA) της χώρας χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό».

Το πρακτορείο ανακοίνωσε τη δοκιμασία ήταν σύντομη, σημειώνοντας μόνο ότι ο πύραυλος έχει «ιδιόμορφο τρόπο πτήσης» και «ισχυρή πυρηνική κεφαλή», σύμφωνα με το KCNA. Αυτή είναι η πρώτη δημόσια δοκιμή όπλων από τη διάσκεψη κορυφής της 28ης Φεβρουαρίου μεταξύ του Κιμ και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Ανόι του Βιετνάμ, η οποία έληξε χωρίς συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση.

Χαρακτηρισμένο ως «τακτικό» και όχι «στρατηγικό», το όπλο είναι πιθανό να είναι συσκευή μικρής εμβέλειας, σύμφωνα με το Reuters, για χρήση στο πεδίο της μάχης και όχι διεθνώς.

Δεν είναι σαφές εάν το όπλο είναι το ίδιο με αυτό που το KCNA ανακοίνωσε πως είχε επιθεωρήσει τον προηγούμενο Νοέμβριο, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε ερευνηθεί και αναπτυχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, από τότε που ο πατέρας και ο προκάτοχος του Κιμ, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, διοικούσε τη Βόρεια Κορέα μεταξύ 1994 και 2013.

Ο Κιμ δήλωσε τότε ότι το όπλο ήταν «μια άλλη απόδειξη των ταχύτατα αναπτυσσόμενων αμυντικών δυνατοτήτων μας σε ολόκληρη την περιοχή», ανέφερε το Sputnik. Δεν δόθηκαν στοιχεία για το όπλο από οποιαδήποτε βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης.

Για σχεδόν ένα χρόνο, η Πιονγκγιάνγκ έχει αναστείλει δοκιμές όπλων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, σε μια προσπάθεια να καταλήξει σε μια ειρηνευτική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα.

Βόρεια και Νότια Κορέα από το 1953 και το τέλος του λεγόμενου Πολέμου της Κορέας, έχουν συμφωνήσει μόνο σε ένα καθεστώς κατάπαυσης του πυρός και όχι σε μια πλήρη ειρηνευτική συνθήκη.

sputniknews

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications