Ο ύπνος βοηθά ένα άτομο να απαλλαγεί από τα βιοχημικά «σκουπίδια»

Αμερικανοί επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι μόνο κατά τη διάρκεια του βάθη ύπνου, ο εγκέφαλος μπορεί αποτελεσματικά να αφαιρέσει τα βιοχημικά "σκουπίδια" που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, για παράδειγμα, τοξικές πρωτεΐνες.

Οι παραβιάσεις στον μηχανισμό αυτού του "καθαρισμού" οδηγούν στην εμφάνιση νευροεκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Alzheimer και της άνοιας.

Οι επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ (ΗΠΑ) : "Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την κανονική λειτουργία του συστήματος καθαρισμού του εγκεφάλου, και όπως δείχνει η έρευνα αυτή, όσο πιο βαθιά κοιμάται κάποιος τόσο το καλύτερο.

Επιπλέον, τα ευρήματα ενισχύουν τα ολοένα και πιο πειστικά στοιχεία υπέρ της υπόθεσης ότι η ποιότητα του ύπνου ή ο βαθμός έλλειψης μπορεί να κριθεί σχετικά με την πιθανότητα νόσου Αλτσχάιμερ και άνοιας, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Maiken Nedergaard.

Οι επιστήμονες διερεύνησαν πώς ο βαθύς ύπνος επηρεάζει τη λειτουργία του γλυφατικού συστήματος - το σύστημα "συλλογής απορριμμάτων" του εγκεφάλου, που αποτελείται από ένα δίκτυο καναλιών μέσω του οποίου κυκλοφορεί το εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

Το καθήκον αυτού του συστήματος είναι να αφαιρέσει διάφορα βιοχημικά "σκουπίδια" από τον εγκέφαλο.

Είναι γνωστό ότι η συσσώρευση τοξικών πρωτεϊνών όπως β-αμυλοειδές σε νευρώνες οδηγεί στην ανάπτυξη της νόσου του Alzheimer. Με βάση αυτό, οι ερευνητές πρότειναν ότι η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί λόγω διαταραχής του γλυφατικού συστήματος. Ωστόσο, παρέμεινε ασαφές τι ακριβώς επηρεάζει τη λειτουργία του.

Οι επιστήμονες πίστευαν ότι η αποτελεσματικότητα αυτού του συστήματος σχετίζεται με την ποιότητα του ύπνου. Αυτή η υπόθεση ήταν σύμφωνη με τα δεδομένα των κλινικών παρατηρήσεων: προηγουμένως, οι γιατροί αποκάλυψαν τη σχέση μεταξύ έλλειψης ύπνου και αυξημένου κινδύνου εμφάνισης ασθένειας Alzheimer.

Σε μια νέα μελέτη που διεξήγαγαν πειράματα σε ποντίκια που αναισθητοποιήθηκαν με έξι διαφορετικά φάρμακα. Ενώ τα ζώα ήταν υπό αναισθησία, οι ερευνητές ανέλυαν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου τους, καθώς και το έργο του συστήματος αυτού.

Αποδείχθηκε ότι ο διαλείπων ύπνος παρεμβαίνει στην κανονική λειτουργία του συστήματος. Επιπλέον, μερικά αναισθητικά επηρέασαν αρνητικά τη διαδικασία "καθαρισμού" του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αποτελέσματα της έρευνάς τους εξηγούν επίσης γιατί ορισμένα είδη αναισθησίας οδηγούν στην εμφάνιση γνωστικής δυσλειτουργίας σε ηλικιωμένους ανθρώπους που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι, με βάση τα ευρήματά τους είναι δυνατό να αναπτυχθεί μια νέα κατηγορία αναισθητικών, καθώς και θεραπείες που βελτιώνουν τη λειτουργία του γλυφατικού συστήματος.

©AETOS NEWS

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications