Ζητούν και τα ρέστα οι τραπεζίτες
Ζητούν και τα ρέστα οι τραπεζίτες

Βασική επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου, η απόλυτη προστασία των σπιτιών με αξία μέχρι και 150.000 ευρώ. Ιδιαίτερη σημασία έχει η υπαγωγή στη ρύθμιση και όσων δανειοληπτών έχουν την ιδιότητα του εμπόρου. Στον αντίποδα, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, σε κοινή γραμμή με τραπεζίτες, προωθεί διατάξεις που θα συνθλίψουν τους δανειολήπτες και θα ανοίξουν τον δρόμο στα κερδοσκοπικά fund

Του Άκη Καλογερά

Μεγάλη μάχη διεξάγεται τα τελευταία 24ωρα για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, για τον τρόπο που θα προστατευτεί η πρώτη κατοικία, για το πώς θα διευθετηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πώς θα διευκολυνθούν υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, χωρίς συγχρόνως να κινδυνεύσουν οι τράπεζες.

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρουσιάσει το τελικό της σχέδιο για όλα τα παραπάνω. Μόνο που ορισμένες από τις διοικήσεις τραπεζών αλλά και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), στο όνομα των συμφωνηθέντων για την προστασία των τραπεζών, πιέζουν ώστε να συνθλιβούν οι δανειολήπτες, ακόμα κι αυτοί που εμφανώς έχουν καταστραφεί.

Σε αυτό το μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών εμφιλοχωρεί και το παιχνίδι της μικροπολιτικής, με την αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της να μιλούν δημοσίως για το συνολικό πρόβλημα των κόκκινων δανείων, επί της ουσίας όμως να εστιάζουν στα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια και όχι σε αυτά των φυσικών προσώπων.

neaselida.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications