Έρχονται αυξήσεις φωτιά στο ηλεκτρικό ρεύμα
Έρχονται αυξήσεις φωτιά στο ηλεκτρικό ρεύμα

H πνιγμένη στα χρέη ΔΕΗ ψάχνεται να πιαστεί από τα μαλλιά των καταναλωτών… επιδιώκοντας επιβαρύνσεις στα τιμολόγια και στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Προωθεί μέτρα για την ανάσχεση της κατηφορικής της πορείας, που αν τα αποδεχθεί η κυβέρνηση, θα τα πληρώσει η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών.

Όπως η μείωση του ποσοστού έκπτωσης συνέπειας 15% και η εφαρμογή ρήτρας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, η οποία θα ενεργοποιεί αυξήσεις όταν οι τιμές τους ανεβαίνουν.

Εφάρμοσε ήδη το εισπρακτικό χαράτσι του ενός ευρώ ανά έντυπο λογαριασμό ρεύματος, το οποίο της αποφέρει έσοδα 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας βουλιάζει χρόνο με τον χρόνο, μήνα με τον μήνα, σε ζημιές και το ενδεχόμενο κατάρρευσής της θα προκαλέσει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της καταστροφής σε ένα τέτοιο απευκταίο σενάριο, αρκεί να αναφερθεί ότι και σήμερα, παρά την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, προμηθεύει με ρεύμα 7 εκατομμύρια νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Η λήψη των προαναφερόμενων επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς ρεύματος αποτελεί μονόδρομο. Η κυβέρνηση και η διοίκηση της δημόσιας εταιρείας έχουν έλθει αντιμέτωπες με τις αδιέξοδες επιλογές τους εις βάρος της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας.

Οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχουν οδηγήσει τη δημόσια εταιρεία στο χείλος του γκρεμού και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι στο εννιάμηνο του έτους οι ζημιές μετά φόρων διευρύνθηκαν στα 255,1 από 82,6 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη και η λειτουργική της κερδοφορία, συμπεριλαμβανομένων προβλέψεων για αποζημιώσεις προσωπικού και της μη εκκαθάρισης του ΕΤΜΕΑΡ για προηγούμενα έτη, κατρακύλησε στα 188,9 από 242 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της ήταν στα 2,5 δισ. ευρώ από 1,4 δισ. ευρώ το 2014, όταν ο κύκλος εργασιών της, το εννιάμηνο, είναι στα 3,4 δισ. ευρώ από 3,6 δισ. ευρώ.

Το σύνολο δε του χρέους του ομίλου κινείται ακόμη στο αστρονομικό επίπεδο των 4 δισ. ευρώ από 4,3 δισ. ευρώ το περσινό εννιάμηνο του έτους.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications