Ανέτοιμοι ΚΑΙ για το κοινωνικό μέρισμα: Μπάχαλο με την ημέρα ανοίγματος της πλατφόρμας
Ανέτοιμοι ΚΑΙ για το κοινωνικό μέρισμα: Μπάχαλο με την ημέρα ανοίγματος της πλατφόρμας

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί στους λογαριασμούς περίπου 1,4 εκατομμυρίων νοικοκυριών το κοινωνικό μέρισμα συνολικού ύψους 710 εκατ. ευρώ.

Με την δημοσίευση της υπουργικής απόφαση στο ΦΕΚ ανοίγει και ο δρόμος για την καταβολή του φετινού έκτακτου κοινωνικού μερίσματος.Ενώ ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr θα τεθεί σε λειτουργία την Τρίτη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) Αναστάσιος Τάγαρης, μιλώντας στην ΕΡΤ1, τόνισε ότι θα ανοίξει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

«Αύριο είναι πραγματικά ο στόχος για να ανοίξει. Γίνονται πυρετώδεις προσπάθειες. Εκτιμώ ότι το άνοιγμα θα γίνει προς το τέλος της εβδομάδας» ανέφερε ο κ. Τάγαρης.

«Σήμερα περιμένουμε την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφαση, ώστε την Τρίτη να γίνουν οι τελικές δοκιμές, να ενημερωθούν τα κείμενα, και προς το τέλος της εβδομάδας να ξεκινήσει να ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορούν οι δικαιούχοι να κάνουν τις αιτήσεις» διευκρίνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τάγαρης ανέφερε πως αναμένεται η πληρωμή του κοινωνικού μερίσματος να γίνει στις 14 Δεκεμβρίου, διευκρινίζοντας πως η πλατφόρμα δεν θα κλείσει μετά, προκειμένου να κάνουν αιτήσεις όσοι δεν προλάβουν ή αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Μάλιστα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ συνέστησε σε όσους πολίτες είχαν πρόβλημα πέρυσι με το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ να επισκεφθούν από τώρα τα ΚΕΠ, προκειμένου να προχωρήσουν οι απαραίτητες διορθώσεις.Το μέρισμα θα διανεμηθεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, θα διαφέρει ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των νοικοκυριών και θα κυμαίνεται από 300 έως 1.400 ευρώ.

Προτεραιότητα θα έχουν, όπως και πέρυσι, περίπου 55.000 άνεργοι ηλικίας 18-24 ετών, οι μακροχρόνια άνεργοι (άνω των 2 ετών εκτός εργασίας), και οι περίπου 600.000 δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης.

Στόχος είναι να ενισχυθούν οι 600.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ που λαμβάνουν από 300-600 ευρώ σύνταξη το μήνα, αλλά και οι 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν το ΕΚΑΣ.

Η υπουργική απόφασηΤις επόμενες ώρες εκδίδεται η υπουργική απόφαση με οριακές αλλαγές στο κριτήριο της ακίνητης περιουσίας λόγω εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών και αμέσως μετά αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων.

Βασικό κριτήριο για την ένταξη του νοικοκυριού στους δικαιούχους, όπως και για το ύψος του δικαιούμενου μερίσματος, θα είναι και φέτος το φορολογητέο εισόδημα όλων των μελών του, όπως προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις του 2017.

Τα βήματα

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε είναι η εξής:

Μπαίνετε στην πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr και εισάγετε τους προσωπικούς κωδικούς του Taxisnet. Εκεί θα πρέπει να δηλωθεί ο αριθμός του κινητού σας τηλεφώνου αλλά κι ένα email, ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας οι αρμόδιες υπηρεσίες. Παράλληλα θα πρέπει να δηλώσετε και τον ΑΜΚΑ σας προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση με τον ΑΦΜ σας.

Αμέσως μετά την αναγραφή των προσωπικών σας στοιχείων εμφανίζονται προσυμπληρωμένα τα απαραίτητα πεδία από τη δήλωση του 2017, όπως το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος το οποίο είναι απαραίτητο για τον καθορισμό των δικαιούχων. Στο στάδιο αυτό πιστοποιείται αν ο δικαιούχος ή τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του, είναι ασφαλισμένοι σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να συμπληρώσουν το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού στον οποίο θα καταβληθεί το μέρισμα. Προσοχή! Είναι χρήσιμο να δηλώσει ο δικαιούχος κάποιον δηλωμένο ακατάσχετο λογαριασμό, ή έστω λογαριασμό μισθοδοσίας, ή είσπραξης σύνταξης, επιδομάτων κ.λπ.

Σε περίπτωση που το νοικοκυριό περιλαμβάνει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων, μέσω των κωδικών τους στο Taxisnet, για την προσπέλαση των στοιχείων τους από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Επίσης, αν ο δικαιούχος έχει αποκτήσει τέκνο μετά τις 31/12/2017 (εντός του 2018), θα μπορεί να το δηλώσει εισάγοντας τον ΑΜΚΑ του.

Εφόσον η διαδικασία έχει ακολουθηθεί σωστά και πληρούνται σωρευτικά τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, θα εμφανιστεί η σχετική ένδειξη αλλά και το ποσό που δικαιούται ο ωφελούμενος. Διαφορετικά, εμφανίζονται αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους δεν δικαιούται κάποιος το μέρισμα.

 

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications