Κακοκαιρία: Που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες
Κακοκαιρία: Που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Νέο κύμα κακοκαιρίας έρχεται να πλήξει τη χώρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που συνοδεύονταν τοπικά από χαλαζοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους, πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις στα ορεινά ηπειρωτικά καθώς και στις ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Η κακοκαιρία αναμένεται να «χτυπήσει» μέχρι την Τετάρτη, με κύρια χαρακτηριστικά του νέου βαρομετρικού χαμηλού τους θυελλώδεις ανέμους, τις δυνατές βροχές, τις χιονοπτώσεις και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Μετά το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ ο κρατικός μηχανισμός είναι σε επιφυλακή.

Την Τρίτη αναμένονται βροχές στο σύνολο σχεδόν της χώρας ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, όπως και σε παράκτιες περιοχές των δυτικών, κεντρικών και νοτίων ηπειρωτικών. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη Δυτική Μακεδονία, στα ορεινά της κεντρικής καθώς και στα ορεινά, ημιορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της βόρειας ηπειρωτικής χώρας.

Στο νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται βροχές καθώς και χιονοπτώσεις σε περιοχές με υψόμετρα πάνω από τα 200 μέτρα, ενώ υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να χιονίσει πρόσκαιρα και στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Στην Αττική και την πόλη της Αθήνας αναμένονται ισχυρά φαινόμενα (βροχές και πιθανώς καταιγίδες κυρίως στα παράκτια, χιόνια στην Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα) από την αρχή του εικοσιτετραώρου έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. Ισχυρά φαινόμενα αναμένονται στην Εύβοια και τις Σποράδες έως το μεσημέρι, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, το πρωί και το Νοτιοδυτικό Αιγαίο από το μεσημέρι έως και το απόγευμα.

Στο βίντεο του meteo.gr μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία της χιονιοκάλυψης στην Ελλάδα και την Ευρώπη για τις επόμενες 4 ημέρες καθώς και της δορυφορικά εκτιμώμενης χιονιοκάλυψης της Ευρώπης στις 15 Δεκεμβρίου 2018.

Οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Τι πρέπει να προσέξουν όσοι βρίσκονται σε περιοχές όπου προβλέπονται δυνατές βροχές και άνεμοι:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

 

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications