Ινδία: Θέλει να μισθώσει και άλλα ρωσικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια
Ινδία: Θέλει να μισθώσει και άλλα ρωσικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια

Ακόμη πιο διευρυμένη θα είναι η στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας-Ινδίας σύμφωνα με τα ινδικά ΜΜΕ, αφού τους επόμενους μήνες το Ινδικό Υπουργείο Άμυνας πρόκειται να προωθήσει με την Μόσχα δύο σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα.

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά την μίσθωση από την Ινδία ενός πυρηνοκίνητου υποβρυχίου του Ρωσικού Ναυτικού τα οποία θα αντικαταστήσει το υπάρχον ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο K-152 Chakra κλάσης Akula νύν INS Chakra.

Για το σκοπό αυτό ο Αρχηγός του Ινδικού Ναυτικού Ναύαρχος Sunil Lanba επισκέφτηκαν για τέσσερις ημέρες την Ρωσία και επιθεώρησε τουλάχιστον δύο πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης Akula (Project 971), το K-391 Bratsk, και το K-295 Samara τα οποία αυτή την περίοδο βρίσκονται στα ναυπηγεία για την πραγματοποίηση εργασιών ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού. Και τα δύο υποβρύχια υπηρετούν στο Στόλο του Ειρηνικού Ωκεανού και Δύο νέα εντάχτηκαν σε υπηρεσία τον Δεκέμβριο του 1989 και τον Ιούλιο του 1995 αντίστοιχα.

Στόχος των Ινδών είναι να ξεκινήσει η μίσθωση του υποβρυχίου που θα επιλεγεί το 2023 αν και το Νέο Δελχί επιθυμεί τον περεταίρω εκσυγχρονισμό του υποβρυχίου ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του Ινδικού Ναυτικού που περιλαμβάνει την εκτόξευση πυραύλων cruise κατά χερσαίων στόχων.

Το δεύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα που η Ινδία προωθεί στη Ρωσία αφορά τη συνεργασία των βιομηχανιών των δύο χωρών για την από κοινού ανάπτυξη ενός πυρηνοκίνητου υποβρυχίου χαμηλού κόστους το οποίο δεν θα ξεπερνά τα 200 εκατ. δολάρια.

Το νέο ινδο-ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο θα ναυπηγηθεί στα ινδικά ναυπηγεία με την αξιοποίηση ρωσικής τεχνολογίας.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications