Αρχίζουν έλεγχοι επαγγελματικών λογαριασμών
Αρχίζουν έλεγχοι επαγγελματικών λογαριασμών

Μπαράζ ελέγχων ξεκινούν εντός των προσεχών ημερών οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τον εντοπισμό επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που, αν και είχαν υποχρέωση, δεν δήλωσαν στο σύστημα TAXISnet τους λεγόμενους «επαγγελματικούς τραπεζικούς λογαριασμούς» στους οποίους οφείλουν να συγκεντρώνουν αποκλειστικά όλες τις εισπράξεις λιανικών συναλλαγών που πραγματοποιούν.

Η προθεσμία για τη δήλωση των επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών έληξε χθες και από σήμερα όσοι υπόχρεοι δεν συμμορφώθηκαν θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα ύψους 1.000 ευρώ, εφόσον εντοπιστούν από τους ελεγκτές. Όσοι μη συμμορφωθέντες δηλώσουν εκπρόθεσμα τους λογαριασμούς αυτούς θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο μόλις 100 ευρώ.

Πάντως οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που δεν έχουν ακόμη τηρήσει την υποχρέωση δήλωσης επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών πρέπει να ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες αν κρίνει κανείς από το αίτημα για παράταση της σχετικής προθεσμίας, το οποίο υπέβαλε χθες στην υφυπουργό Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου και στον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ). Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία ζήτησε να παραταθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019 η προθεσμία για τη δήλωση των επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών επικαλούμενη το γεγονός ότι «υπάρχουν αρκετά θέματα που χρήζουν διευκρίνισης σχετικά με τους επαγγελματικούς λογαριασμούς και αρκετές επιχειρήσεις δεν έχουν ενημερώσει μέχρι στιγμής τους λογιστές - φοροτεχνικούς με τα απαραίτητα στοιχεία». Η ΠΟΦΕΕ ζήτησε επίσης να υπάρξει εκ νέου ενημέρωση του κοινού σχετικά με το ποιοι είναι υπόχρεοι έτσι ώστε να προβούν στη δήλωση των επαγγελματικών λογαριασμών τους.

Προς το παρόν, η υποχρεωτική χρήση επαγγελματικών λογαριασμών, για τη συγκέντρωση όλων των εισπράξεων από λιανικές πωλήσεις ή από άλλες λιανικές συναλλαγές, ισχύει από σήμερα για περισσότερους από 500.000 επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν 143 δραστηριότητες. Η χρήση των τραπεζικών αυτών λογαριασμών θα δώσει τη δυνατότητα στη Φορολογική Διοίκηση να έχει μια πιστότερη απεικόνιση των συγκεκριμένων εισπράξεων. Κι αυτό διότι μέσω ελέγχων στους επαγγελματικούς λογαριασμούς οι υπάλληλοι των Ελεγκτικών Κέντρων και των ΔΟΥ θα μπορούν να αντλούν πληροφορίες, μεταξύ άλλων, για το ύψος των λιανικών συναλλαγών των υπόχρεων επιχειρηματιών και ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ παράλληλα θα μπορούν να διασταυρώνουν πιο εύκολα πληροφορίες για τις δαπάνες των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατ’ επάγγελμα αγροτών, οι οποίες πραγματοποιούνται στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη και της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι υποχρεωμένοι να αποδέχονται πληρωμές με ηλεκτρονικά μέσα όφειλαν όλοι το αργότερο μέχρι χθες, 12 Δεκεμβρίου, να έχουν δηλώσει ηλεκτρονικά τα στοιχεία των επαγγελματικών λογαριασμών τους στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) με τους κωδικούς που χρησιμοποιούν για την πρόσβασή τους στο σύστημα ΤΑΧΙSnet.

Υποχρεωμένοι να δηλώσουν έως χθες τους επαγγελματικούς λογαριασμούς τους στην ΑΑΔΕ ήταν, συγκεκριμένα, όσοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες ασκούν μία ή περισσότερες δραστηριότητες, κύριες ή δευτερεύουσες, από αυτές που περιλαμβάνονται σε λίστα με 143 Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Οι νέοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν μία ή περισσότερες από τις δραστηριότητες της συγκεκριμένης λίστας υποχρεούνται να έχουν αποκτήσει επαγγελματικούς λογαριασμούς εντός ενός μηνός από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης έναρξης δραστηριότητας στην αρμόδια ΔΟΥ.

Στον επαγγελματικό λογαριασμό του, κάθε υπόχρεος οφείλει να αποδέχεται συναλλαγές που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής όπως, ενδεικτικά, πληρωμή με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς επίσης και συναλλαγές με μετρητά. Οι συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του επαγγελματικού λογαριασμού πρέπει να αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα των παραπάνω υπόχρεων.

Οι επαγγελματικοί λογαριασμοί πρέπει να δηλώνονται σε μορφή IBAN και να επιβεβαιώνονται από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών. Σε περίπτωση μη επιβεβαίωσης λογαριασμού, η ΑΑΔΕ θα προβαίνει σε απενεργοποίησή του.
Δήλωση ίδιου επαγγελματικού λογαριασμού από διαφορετικούς δικαιούχους πληρωμής δεν επιτρέπεται και η ΑΑΔΕ θα προβαίνει σε απενεργοποίηση των λογαριασμών.

Τα πρόστιμα

Σύμφωνα με ΚΥΑ, σε κάθε περίπτωση μη δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού στο TAXISnet η οποία θα εντοπίζεται από τους ελεγκτές της AAΔΕ θα επιβάλλεται στον ελεγχόμενο επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Σε περίπτωση υποβολής δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού πέραν των προβλεπόμενων προθεσμιών θα επιβάλλεται στον υπόχρεο διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications