Αφησαν να «λήξουν» εκατοντάδες πυραυλικά συστήματα στην ΠΑ - «Δεν είχαν λεφτά» - Τώρα δεν έχουν όπλα...
Αφησαν να «λήξουν» εκατοντάδες πυραυλικά συστήματα στην ΠΑ - «Δεν είχαν λεφτά» - Τώρα δεν έχουν όπλα...

Εληξε το χρονικό όριο επιχειρησιακής ζωής δεκάδων βλημάτων γαλλικής προέλευσης AM-39 EXOCET Block 2, πυραύλων αέρος-αέρος μικρής ακτίνας δράσης R 550 Magic 2 και από τον περασμένο Σεπτέμβριο δεκάδων πυραύλων cruise SCALP EG, όπως και βλημάτων αέρος-αέρος μικρού και μέσου βεληνεκούς MICA IR/RF, αλλά ουδείς συγκινείται σε μία χώρα που ασχολείται με απίθανους τύπους στιλ «Πετσίτη», ενώ η «χιονοστιβάδα» εξ Ανατολών έχει ξεκινήσει!

Γράφει: Γιάννης Πετρίδης

Μόλις στις 12 Δεκεμβρίου η Πολεμική Αεροπορία ξεκίνησε συζητήσεις με τους κατασκευαστές τους και τους καλεί «εντός ενός μηνός να επικοινωνήσουν με την αρμόδια υπηρεσία της Πολεμικής Αεροπορίας για να καταθέσουν προσφορές τεχνικής υποστήριξης»!

Γιατί έληξαν τα βλήματα; Γιατί δεν υπήρχαν λεφτά για την συντήρησή τους! Πότε θα είναι πάλι αξιόμαχα; Ενας Θεός ξέρει. Κάποτε μπορεί να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να αρχίσει η διαδικασία επάκτασης του ορίου ζωής τους, που και αυτή θα διαρκέσει ως διαδικασία 1-2 χρόνια!

Γιατί δεν υπήρχαν λεφτά για την συντήρησή τους; Γιατί οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ το 2010 (Γ.Παπανδρέου) της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το 2012 (Α.Σαμαράς και Ε.Βενιζέλος) και του ΣΥΡΙΖΑ (Α.Τσίπρας) από το 2015 μέχρι σήμερα, δεν εξαίρεσαν τις δαπάνες ασφαλείας της χώρας από τις μειώσεις κρατικών που ζητούσαν οι δανειστές. Η Τουρκία το 1999 και η Αίγυπτος το 2016 όταν έλαβαν δάνεια από το ΔΝΤ, τις είχαν εξαιρέσει.

Τι σημαίνει «λήξη επιχειρησιακού ορίου ζωής». Είναι σαν τα τρόφιμα, ας πούμε σαν το γάλα που ψωνίζουμε στο σούπερ μάρκετ: Αν λήξει, το καταναλώνεις με δική σου ευθύνη. Μπορεί να δηλητηριαστείς, μπορεί και όχι.

Ετσι και αυτά τα δεκάδες πυραυλικά συστήματα (πάνω από 200 μονάδες συνολικά, αφού αν και τα παραπάνω βλήματα είναι πάνω από 600, παραλήφθηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, αναφέρουν έγκυρες πηγές της ΠΑ στο pronews.gr), αν εκτοξευτούν, μπορεί να πετάξουν, μπορεί και όχι.

Μπορεί να σκάσουν επί του στόχου, μπορεί και όχι. Μπορεί να σκάσουν επάνω στο αεροσκάφος που τα μεταφέρει, μπορεί και όχι.
Μπορεί να εκραγούν επί του στόχου, μπορεί και όχι.
Μπορεί να χάσουμε τον πόλεμο εξ αυτού, μπορεί και όχι.
Μπορεί να υπάρχει αύριο Ελλάδα, μπορεί και όχι...

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications