Οι άνθρωποι που διορθώνουν τα γραμματικά σας λάθη είναι πιθανώς… βλάκες!
Οι άνθρωποι που διορθώνουν τα γραμματικά σας λάθη είναι πιθανώς… βλάκες!

Tι αποκαλύπτει η έρευνα

Γνωρίζετε κάποιον που είναι πολύ ευαίσθητος/η στους γραμματικούς τύπους; Κάποιον που πραγματικά απολαμβάνει να διορθώνει τα γραμματικά λάθη; Κάποιον που ευχαριστιέται να διορθώνει αυτά τα λάθη στα σχόλια των διάφορων μέσων μαζικής επικοινωνίας;

Λοιπόν, η επιστήμη επιβεβαίωσε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι βλάκες!

Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, περιλάμβανε 83 ανθρώπους που ήταν είτε εξωστρεφείς ή εσωστρεφείς. Όλοι οι συμμετέχοντες έπρεπε να διαβάσουν μηνύματα που περιείχαν γραμματικά, τυπογραφικά και ορθογραφικά λάθη. Έπειτα, ζητήθηκε στον καθένα από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν την εξυπνάδα, την προσωπικότητα και την συμπεριφορά αυτού που τα είχε γράψει με βάση τα μηνύματα που διάβασαν.

Τέλος, ο καθένας έλαβε ένα τεστ που είχε ως στόχο την εκτίμηση της προσωπικότητας του. Με αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές μπόρεσαν να καταλάβουν πως τα προσωπικά χαρακτηριστικά επηρεάζουν τις αντιδράσεις των ανθρώπων στα γλωσσολογικά λάθη. Η έρευνα ανέφερε πως οι εξωστρεφείς και οι πιο κοινωνικοί αδιαφόρησαν για τα λάθη που βρήκαν.

Οι επιστήμονες απέδωσαν τις ανακαλύψεις τους στο γεγονός πως οι εξωστρεφείς μπορούν να διαχωρίσουν τα λάθη ενός ατόμου από την προσωπικότητα του. Από την άλλη πλευρά, οι εσωστρεφείς ή οι μοναχικοί, αμέσως θεώρησαν τα γραμματικά και τα τυπογραφικά λάθη ως αντανάκλαση της προσωπικότητας, της εξυπνάδας και της συμπεριφοράς.

Επιπλέον, οι επιστήμονες με μια πρόσφατη μελέτη βρήκαν μια ξεχωριστή αρνητική συσχέτιση μεταξύ του επιπέδου που κάνει ένα άτομο ευχάριστο με την τάση να επισημαίνει τα λάθη. Οι λιγότερο ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι είναι αυτοί ήταν πολύ επικριτικοί με τα λάθη που σημαίνει ότι δεν συγχωρούν εύκολα τις αποκλίσεις από τους κανόνες.

Γενικά μιλώντας ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα λάθος σχετικά με την παρατήρηση των γραμματικών, τυπογραφικών και ορθογραφικών λαθών που κάνουν οι άλλοι. Ωστόσο, τα άτομα που ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία δεν μπορούν να σκεφτούν τα συναισθήματα ντροπής που προκαλούν στον συγγραφέα μέσω του αυθαίρετου τρόπου τους να επισημάνουν τα λάθη.

Post A Comment:

1 comment

Ανώνυμοςείπε...

Το τερμάτισαν οι "επιστήμονες"!!!
Δηλαδή όταν βλέπεις σε σχόλιο κάποιος να γράφει "είνε" ή "εδό" ή "ακόμι" και το διορθώσεις είσαι βλάκας;
Κακό είναι να επισημαίνεις στον άλλο τα λάθη του; Πως θα μάθει;
Αλλά σκέφτηκαν οι "επιστήμονες" ότι αν διαβάσουν κάποιοι για την "έρευνα" μπορεί να σταματήσουν να διορθώνουν, οπότε στο τέλος θα υπερισχύουν οι αγράμματοι γιατί κανείς δεν θα τολμά να διορθώσει για να μην τον πουν βλάκα...

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications