Η γιγαντιαία προϊστορική χελώνα δεν είχε καθόλου κέλυφος!
Η γιγαντιαία προϊστορική χελώνα δεν είχε καθόλου καβούκι!

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν απολιθώματα 228 εκατομμυρίων ετών από προϊστορικές χελώνες στο Guizhou της Κίνας. Είχε ένα ράμφος χωρίς δόντια και χωρίς κέλυφος.

Το είδος ονομάστηκε" Eorhynchochelys sinensis ", το οποίο μεταφράστηκε ελεύθερα ως "Το θηρίο της χελώνας της Κίνας".

Ο Olivier Rieppel του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Σικάγο λέει: «Αυτό το πλάσμα ήταν περίπου 180 cm με ένα περίεργο στρογγυλό σώμα, είχε μια μακριά ουρά και το μπροστινό μέρος του σαγονιού έχει εξελιχθεί σε ράμφος, ζούσε μάλλον σε ρηχά νερά και έτρωγε το φαγητό της από τον λασπώδη πυθμένα. "

Στις σύγχρονες χελώνες, το κέλυφος έχει εξαιρετικά σημαντική λειτουργία γιατί τους παρέχει φυσική προστασία, ενώ οι πρώτες χελώνες ηταν ερπετά που ζούσαν σε νερό .

Δεν είναι σαφές πότε άρχισαν να έχουν κέλυφος οι χελώνες, αλλά με αυτό το πρόσφατα ανακαλυφθέν είδος, πιθανότατα ειναι η προέλευση τους . Η προέλευση των χελωνών στην παλαιοντολογία παραμένει ένα μυστήριο για δεκαετίες.

Η χελώνα είναι ερπετό. Ανήκει στην αρτίγονη τάξη της πρωτόγονης υφομοταξίας αναψιδωτά. Χαρακτηριστικό τους ο οστέινος θώρακας (Χέλυο) για να προστατεύεται, την σαρκώδη γλώσσα και την απουσία δοντιών. Υπάρχουν χερσαίες, θαλάσσιες και αμφίβιες χελώνες. Ζουν και σε εύκρατα και σε τροπικά κλίματα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των χελωνών είναι το καβούκι τους, το οποίο προστατεύει το σώμα τους.

Οι χελώνες αναπαράγονται κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Γεννούν αυγά τα οποία αφήνουν σε τρύπες τις οποίες σκάβουν. Οι χελώνες στη συνέχεια δεν έχουν καμιά σχέση με τα μικρά τους, τα οποία μεγαλώνουν μόνα τους.

Οι χερσαίες χελώνες ζουν αποκλειστικά στην ξηρά και υπάρχουν σήμερα περίπου 50 είδη. Τρέφονται κυρίως με φυτά αλλά θεωρείται παμφάγο ζώο. Τους χειμερινούς μήνες οι χελώνες πέφτουν σε χειμέρια νάρκη και η αναπαραγωγή τους γίνεται τους θερινούς μήνες, γεννώντας από 2 ως 12 αυγά.

Κατατάσσονται στην οικογένεια Testudinidae, η οποία συγκροτείται από 7 γένη και 40 περίπου είδη των θερμών περιοχών της Γης, εκτός από την αυστραλιανή περιοχή. Από αυτά μόνο 3 (του πολυπληθέστερου γένους Testudo) απαντούν στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα τα 3 χερσαία (άγρια) είδη της Ελλάδας (και τα μοναδικά της Ευρώπης) είναι:

το είδος Χελώνα του Χέρμαν (Testudo hermanni) (με μερικά υποείδη, από τα οποία κάποια εντός και κάποια εκτός Ελλάδας), ελληνιστί Χελώνα μεσογειακή ή χέρμαννη ή του Χέρμαν. Απαντά κυρίως στην Ηπειρωτική Ελλάδα, την Εύβοια και στα Ιόνια νησιά, το είδος Χελώνα η ελληνική (Testudo graeca), κοινώς ελληνική χελώνα. Στην Ελλάδα απαντά κυρίως στη βόρεια και κεντρική ηπειρωτική χώρα και σε ορισμένα νησιά (Εύβοια, Μήλο, Κύθνο, Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Κώ, Χίο),

απολιθώματα μιας προϊστορικής χελώνας χωρίς κέλυφος
Το απολιθώμα της προϊστορικής χελώνας χωρίς κέλυφος

το είδος Χελώνα η κρασπεδωτή (Testudo marginata), με ελληνική ονομασία Μαυριτανική ή Κρασπεδωτή χελώνα το οποίο θεωρείται ενδημικό είδος της Ελλάδας (εκτός Ελλάδας εντοπίζεται μόνο στη Σαρδηνία, όπου μάλλον έχει μεταφερθεί από τον άνθρωπο). Απαντά κυρίως στη νότια και κεντρική Ελλάδα,φθάνοντας βόρεια μέχρι τον Όλυμπο.

Γενικώς δεν θεωρούνται απειλούμενα είδη αλλά ο πληθυσμός τους έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω του ανθρώπου. Είναι τα πιο μακρόβια σπονδυλόζωα, εν τούτοις η ανάπτυξή τους είναι γρήγορη, με την γεννητική ωρίμανση να επιτυγχάνεται πριν τα 10 χρόνια για τα αρσενικά και λίγο πιο μετά για τα θηλυκά.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications