Τσίπρας: Ο βουλευτής δεν είναι επάγγελμα, είναι λειτούργημα
Τσίπρας: Ο βουλευτής δεν είναι επάγγελμα, είναι λειτούργημα

«Έχω την αίσθηση ότι δεν έχετε εντρυφήσει και μελετήσει στο ζήτημα της Αναθεώρησης. Πέραν των αντιρρήσεών σας δεν κατάλαβα να έχετε πρόταση με ειρμό και συνοχή. Ήταν αλλοπρόσαλλες οι προτάσεις που καταθέσατε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην παρέμβασή του μετά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ.

«Από τον Φεβρουάριο του 2016 είμαστε μόνιμα σε προεκλογικό κλίμα κατ’ εσάς» είπε επιβεβαιώνοντας τη συνάντηση που είχαν τότε και στην οποία αναφέρθηκε και ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του.

Για την ανοιχτή διαδικασία που εισηγήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Ναι, ο νομοθέτης προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία στη Συνταγματική Αναθεώρηση για να επιτευχθεί η ευρύτερη συναίνεση. Εσείς όμως προτείνετε να τεθούν συνολικά 80 άρθρα υπό αναθεώρηση. Πάνω από τα μισά δηλαδή. Μήπως θέλετε να ξαναφτιάξετε το Σύνταγμά μας; Αυτό που προτείνετε είναι εκφυλισμός για την ίδια τη διαδικασία».

Θέσπιση ορίου θητείας για τους βουλευτές, πρότεινε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή, στην έναρξη της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, λέγοντας ότι «πρέπει να σταματήσει η κοινωνία να πιστεύει ότι ο βουλευτής είναι επάγγελμα που ανήκει σε μια συγκεκριμένη κάστα και να μετατραπεί σε λειτούργημα»

Χαρακτήρισε το χρόνο κατά τον οποίο άνοιξε η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθέωρηση, ως επιλογή μετά το τέλος του μνημονίου. «Δεν έχουμε να κάνουμε με χρονική σύμπτωση, το αντίθετο» είπε. Η ολοκλήρωση της μνηνονιακής περιόδου και η εκκίνηση της συνταγματικής Αναθεώρησης είναι επιλογή», είπε.

«Η πρότασή μας δεν κοιτάει προς τα μέσα, λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές. Υπάρχουν κέντρα που επιβάλλουν πολιτικές επιλογές επειδή υποτίθεται ότι κατέχουν τη γνώση, επιβάλλουν μια εξουσία που ο λαός πρέπει να πειθαρχήσει. Μέσα σε αυτή τη μεταδημοκρατική κρίση είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε» είπε.

Πρόσθεσε δε ότι «Θέλουμε την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού, την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων και την κατάργηση της λειτουργίας των θεσμών υπέρ της ελίτ».Η Αναθεώρηση είναι η αναθεώρηση των κανόνων της πολιτικής αντιπαράθεσης, των κανόνων που κινείται η πολιτική «Αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία γιατί είναι σε μια μεταβατική στιγμή για την κοινωνία και την οικονομία, τώρα που κάνουμε τα πρώτα βήματα μετά την ολοκλήρωση της μνημονιακής πολιτικής». τόνισε.

«Με την πρόταση ερχόμαστε να επιχειρήσουμε να κατανοήσουμε την λαϊκή προσδοκία για μεταρρύθμιση του κράτους» συμπλήρωσε.«Δεν έχουμε τη φιλοδοξία να δημιουργήσουμε το τέλειο Σύνταγμά γιατί αυτό δεν υπάρχει» είπε επίσης.«Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς προστασία της εργασίας. Οφείλουμε να κινηθούμε στην κατεύθυνση της στήριξης και αναβάθμισης των κοινωνικών δικαιωμάτων. Και γι’ αυτό καταθέτουμε σήμερα την πρόταση για την προστασία του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας από την ιδιωτική πρωτοβουλία για να προστατεύσουμε την εργασία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε ήδη χάσει πολύ χρόνο, πολύτιμο χρόνο. Δύο συνταγματικές αναθεωρήσεις το 2001 και το 2008 απέτυχαν, ξεκίνησαν φιλόδοξα και δεν άλλαξαν τίποτα. Τα θεμέλια του πελατειακού κράτους παρέμειναν στη θέση τους.Ο κοινοβουλευτισμός παρέμεινε απροστάτευτος και το πληρώσαμε στην κρίση όταν αναδύθηκαν νέα κέντρα εξουσίας και ο λαός έχασε την εμπιστοσύνη του απέναντι στο κράτος και τους πολιτικούς.

Για όλα αυτά υπάρχουν πολιτικές ευθύνες που έχουν αναζητηθεί και άλλες που έχουν καταλογιστεί και θα συνεχίσουν να καταλογίζονται. Σήμερα όμως δεν είναι η ώρα των ευθυνών, είναι η ώρα για ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες για να αρθεί το κοινοβούλιο στο ύψος των απαιτήσεων των πολιτών και να αναζητήσει συναινέσεις», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν εχει νόημα να βαλουμε όλο το παραμύθι που του έγραψαν να πει, αυτα τα ποιήματα τα γράφουν άλλοι για τους συμμορίτες αν τα έγραφαν μονοί τους δεν θα έβγαζε κανένας συμπέρασμα τι θέλουν να πουν,και είμαστε σίγουροι ότι αν κάτσει κάνεις νοήμον και μιλήσει μαζί του χωρίς έτοιμες ομιλίες, δεν θα μπορεί μιλήσει καν όπως όλοι οι συμμορίτες.

Δοκιμασμένο σε συμμορίτη άπλα συνήθως απευθύνονται σε πρόβατα κάνοντας φασαρία για να επιβάλλονται του τύπου ουγκ ουγκ φασίστες ναζι ουγκ ουγκ!

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications