Μυστήριο γύρω από το νέο όπλο «τεχνολογίας αιχμής» που επέβλεψε ο Κιμ Γιονγκ Ουν
Μυστήριο γύρω από το νέο όπλο «τεχνολογίας αιχμής» που επέβλεψε ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Τη δοκιμή ενός νέου όπλου «τεχνολογίας αιχμής», επέβλεψε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε τη δοκιμή ενός νέου τακτικού όπλου τεχνολογίας αιχμής στην Εθνική Ακαδημία Επιστήμης της Άμυνας», μετέδωσε το πρακτορείο, προσθέτοντας ότι η δοκιμή αυτή στέφθηκε από επιτυχία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι είδους όπλο δοκιμάστηκε.

Η έρευνα και η ανάπτυξη του όπλου «διήρκεσε για μακρό χρονικό διάστημα» και «συμβάλλει να οικοδομηθεί μια ακατάβλητη άμυνα για τη χώρα μας και να ενισχυθεί το αξιόμαχο των ένοπλων δυνάμεων του λαού μας», πρόσθεσε το πρακτορείο.

Ο Κιμ εξέφρασε τη «μεγάλη ικανοποίησή του» και δήλωσε ότι η δοκιμή αυτή αποτελεί «μια αποφασιστική καμπή στην ενίσχυση του αξιόμαχου των ένοπλων δυνάμεών μας».

Είπε ακόμη ότι το οπλικό σύστημα που δοκιμάστηκε προσέλκυε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του πατέρα του, του Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο οποίος είχε ηγηθεί προσωπικά των προσπαθειών για την ανάπτυξή του.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη του Κιμ σε πεδίο δοκιμής οπλικών συστημάτων αφότου ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκαναν μια ιστορική συνάντηση κορυφής στη Σιγκαπούρη τη 12η Ιουνίου.

Η συμφωνία είχε αποτέλεσμα να υπογραφεί ένα κείμενο-δέσμευση για τον πυρηνικό αφοπλισμό της κορεατικής χερσονήσου, αλλά οι όροι για τον τρόπο που θα γίνει αυτό παραμένουν αόριστοι.

Μετά τη συνάντηση κορυφής, η Βόρεια Κορέα απέχει από νέες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων, έχει καταστρέψει ένα πεδίο δοκιμών πυραύλων, ενώ υποσχέθηκε να καταστρέψει το κυριότερο πεδίο ανάπτυξης και δοκιμής πυρηνικών όπλων, εάν οι ΗΠΑ αποδεχθούν να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις.

Η πρόοδος όμως επιτυγχάνεται με πολύ βραδείς ρυθμούς, με την Πιονγιάνγκ και την Ουάσιγκτον να αλληλοκατηγορούνται ότι αθετούν τον λόγο τους.Ο Τραμπ πάντως δήλωσε πως ελπίζει να έχει μια δεύτερη συνάντηση με τον Κιμ στην αρχή της επόμενης χρονιάς.

Πάντως, η χρήση της λέξης «τακτικό» στο τηλεγράφημα του KCNA υπονοεί ότι το όπλο που δοκιμάστηκε δεν ήταν ούτε βαλλιστικός πύραυλος, ούτε κάποια πυρηνική κεφαλή. Δεν καταγράφηκε επίσης ένδειξη δοκιμής τέτοιου όπλου από τη Νότια Κορέα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο επρόκειτο να συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Τσολ, ανώτερο σύμβουλο του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, νωρίτερα αυτόν τον μήνα στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση αναβλήθηκε, καθώς όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Πιονγιάνγκ δεν ήταν «έτοιμη».
Η Ουάσινγκτον αρνείται να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Πιονγιάνγκ προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία του πυρηνικού αφοπλισμού της Βόρειας Κορέας, η οποία ζητεί αντιθέτως η άρση των κυρώσεων να γίνει κατά φάσεις.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Τραμπ σκοπεύει να ξανασυναντηθεί με τον Κιμ εντός του 2019 και ότι θα ασκήσει πίεση προκειμένου να υπάρξει σαφές σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία τερματισμού των βορειοκορεάτικων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να είναι «σίγουρη» ότι οι δεσμεύσεις της Β. Κορέας για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου θα τηρηθούν.

Στη συνάντηση κορυφής της 12ης Ιουνίου στη Σιγκαπούρη, οι Τραμπ και Κιμ «δεσμεύθηκαν για την οριστική, αμετάκλητη και απολύτως επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση» και για «ένα λαμπρότερο μέλλον για τη Βόρεια Κορέα» επισήμανε προσθέτοντας:

«Συνεχίζουμε να είμαστε σίγουροι ότι οι υποσχέσεις που έγιναν από τον πρόεδρο Τραμπ και από τον ηγέτη Κιμ θα εκπληρωθούν».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications