Κοινωνικό μέρισμα: Σενάρια για επίδομα σε μακροχρόνια ανέργους και δικαιούχους ΚΕΑ
Κοινωνικό μέρισμα: Σενάρια για επίδομα σε μακροχρόνια ανέργους και δικαιούχους ΚΕΑ

Νέα σενάρια για επίδομα σε μακροχρόνια ανέργους και δικαιούχους ΚΕΑ από το κοινωνικό μέρισμα 2018

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει πλέον οι διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς τόσο για το κοινωνικό μέρισμα 2018, όσο και σε ότι αφορά τις συντάξεις και τα αντίμετρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Τα συναρμόδια για τα νέα μέτρα αυτά υπουργεία εκτιμούν πως θα φτάσουν στη Βουλή στα μέσα Νοεμβρίου.

Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη δρομολογήσει μάλιστα την επιστροφή των αναδρομικών σε ένστολους, πανεπιστημιακούς και δικαστικούς, τη μείωση εισφορών σε 250.000 μη μισθωτούς και την αύξηση του κατώτατου μισθού, ανάμεσα σε άλλα.

Έως 877 ευρώ το κοινωνικό μέρισμα
Ενώ οι οριστικές αποφάσεις για το ποσό του κοινωνικού μερίσματος θα ληφθούν μέσα στον μήνα, τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών έχουν ήδη ετοιμάσει σενάρια, καθώς οι σημερινές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για διαθεσιμότητα ενός ποσού μεταξύ 800 εκατ. και 1 δισ. ευρώ.

Το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζεται με βάσει αυτές τις εκτιμήσεις διατηρεί μέρος των περσινών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Έτσι, οι ωφελούμενοι φτάνουν τα 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά περίπου, εφόσον ισχύσει το πλαίσιο του 2017.

Σύμφωνα με τον ίδιο σχεδιασμό, τα ποσά που θα δοθούν θα ξεκινούν από 162 και θα φτάνουν τα 877ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 το υψηλότερο εισοδηματικό κριτήριο ήταν στις 27.000 ευρώ ενώ το περιουσιακό όριο ανερχόταν στις 180.000 ευρώ και το κοινωνικό μέρισμα κλιμακωνόταν από 250 έως 1.350 ευρώ.

Εναλλακτικά σενάρια
Ένα δεύτερο σενάριο που ενδεχομένως υιοθετηθεί, αφορά μία διαφορετική προσέγγιση από την προηγούμενη και προβλέπει την ενίσχυση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας, όπως είναι οι δικαιούχοι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Κατ’ αυτόν τον τρόπο λιγότεροι θα πάρουν περισσότερα.
Ένα τρίτο σενάριο που εξετάζεται είναι η ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων. Σημείο αναφοράς για το κριτήρια θα είναι ο χρόνος ανεργίας να ξεπερνάει τα δύο χρόνια.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications