Άνοιξαν Σαρκοφάγο με Καλοδιατηρημένη Μούμια Γυναίκας 3.000 ετών που Παρέμενε Σφραγισμένη
Άνοιξαν Σαρκοφάγο με Καλοδιατηρημένη Μούμια Γυναίκας 3.000 ετών που Παρέμενε Σφραγισμένη

Μια σημαντική ανακάλυψη έγινε στην Αίγυπτο, σε έναν τάφο με πολλά ευρήματα και μούμιες, όπου τουλάχιστον η μία, είναι από τις πιο καλοσυντηρημένες που έχουν δει έως τώρα οι αρχαιολόγοι.

Όπως αναφέρει η thesun.co.uk, ανοίχτηκε ένας τάφος στο Λούξορ της Νότιας Αιγύπτου, στη Δυτική Όχθη του Νείλου που εντόπισε γαλλική αρχαιολογική αποστολή στη νεκρόπολη El-Asasef. Πιστεύεται ότι η μία από τις δύο σαρκοφάγους περιέχει τα λείψανα ενός ιερέα, του Thaw-Rakht-If επόπτη της διαδικασίας μουμιοποίησης, ενώ η άλλη μία γυναίκα.

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ο Υπουργός Αρχαιοτήτων Khaled Al Anani δήλωσε: «Η μια σαρκοφάγος ήταν στυλ rishi, η οποία χρονολογείται από τη 17η Δυναστεία, ενώ η άλλη σαρκοφάγος ήταν από τη 18η δυναστεία. Οι δύο τάφοι ήταν παρόντες με τις μούμιες τους μέσα».

Η 18η δυναστεία αναφέρεται στη χρονική περίοδο του 13ου αιώνα π.Χ., μια εποχή που έγινε ορόσημο για μερικούς από τους πιο γνωστούς Φαραώ της χώρας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ο Τουταγχαμόν και ο Ραμσής ΙΙ.

Ο τάφος περιείχε επίσης μούμιες, σκελετούς και κρανία που χρονολογούνται από το Μεσαίο Βασίλειο πριν από περίπου 4.000 χρόνια. Πέντε χρωματιστές μάσκες και 1.000 αγάλματα Ushabti, δηλαδή μικρά ειδώλια που είχαν ως σκοπό να υπηρετήσουν τους νεκρούς στη μετά θάνατον ζωή.

Πιστεύεται, επίσης, ότι είναι η πρώτη φορά που μια κλειστή σαρκοφάγος, παρουσιάστηκε στο κοινό πριν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παγκοσμίως, ενώ σύμφωνα με την huffingtonpost.gr, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που άνοιξαν σαρκοφάγο η οποία, μέχρι σήμερα, παρέμενε απόλυτα σφραγισμένη.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, η γυναίκα πιθανόν έφερε το όνομα «Thuya» αν και ακόμα δεν έχει γίνει ακριβής ταυτοποίηση.

diadrastika

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications