Τόσα χρονιά δεν υπήρχε πετρέλαιο στην μεσόγειο  και ξαφνικά βρέθηκε – Έφθασε στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ το γεωτρύπανο της ExxonMobil
Τόσα χρονιά δεν υπήρχε πετρέλαιο στην μεσόγειο  και ξαφνικά βρέθηκε – Έφθασε στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ το γεωτρύπανο της ExxonMobil

Νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν κατέπλευσε την Κυριακή το βράδυ στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ το υπερσύγχρονο γεωτρύπανο Stena Ice Max της ExxonMobil, με σκοπό να προβεί σε δύο γεωτρήσεις.

Λόγω της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας, τις γεωτρήσεις της ExxonMobil «θωρακίζουν» στρατιωτικά οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ισχυρή παρουσία με πολεμικά πλοία στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και με πτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών U-2.

Οι ΗΠΑ παράλληλα έχουν προειδοποιήσει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν θα ανεχθούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της δυνατότητάς της να αναζητήσει και να εκμεταλλευτεί τις ενεργειακές πηγές της.

Το γεωτρύπανο Stena Ice Max θεωρείται ένα από τα καλύτερα και σύγχρονα του πλανήτη, το οποίο μπορεί να τρυπά σε μεγάλα βάθη και σε μεταβαλλόμενες συνθήκες ισχυρών και διαφορετικών πιέσεων.

Η πρώτη γεώτρηση, όπως αναφέρει το sigmalive, θα ξεκινήσει εντός των ημερών και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και η δεύτερη θ’ αρχίσει αμέσως μετά και θα ολοκληρωθεί τέλος Ιανουαρίου, ενώ από το μέγεθος των ανακαλύψεων θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Από σήμερα Δευτέρα θα αρχίσουν οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την πρώτη γεώτρηση της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Petroleum στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ήδη, το πρώτο σκάφος υποστήριξης, το οποίο αναχώρησε χθες το πρωί από το λιμάνι Λεμεσού πλησιάζει στο γεωτρύπανο, ενώ δεύτερο πλοίο υποστήριξης βρίσκεται εν πλω για μεταφορά των πρώτων προμηθειών και εξοπλισμού.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications