Δραματικές στιγμές για την παγκόσμια ειρήνη στην Βαλτική - Ποιος είπε «Δεν θα ήθελα να αρχίσω εγώ τον Γ' Π.Π.»!
Δραματικές στιγμές για την παγκόσμια ειρήνη στην Βαλτική - Ποιος είπε «Δεν θα ήθελα να αρχίσω εγώ τον Γ' Π.Π.»!

Κυριολεκτικά δραματικές ήταν οι σκηνές που εκτυλίχτηκαν στην Βαλτική το τελευταίο 48ωρο μεταξύ ρωσικής αεροναυτικής δύναμης και αντίστοιχης ΝΑΤΟϊκής.

Την ένταση των στιγμών κατέγραψε με απόλυτη σαφήνεια ο Κυβερνήτης φρεγάτας του βελγικού Ναυτικού το οποίο "βομβάρδισαν" εικονικά ρωσικά μαχητικά ναυτικής κρούσης Su-24 οπλισμένα με πυραύλους Kh-25:

"Δεν αντέδρασα γιατί δεν ήθελα να ήμουν αυτός που θα ξεκινούσε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο" είπε.

Η παρολίγον θερμή σύγκρουση ξεκίνησε όταν το ΝΑΤΟ συγκέντρωση αεροναυτική δύναμη για την πραγματοποίηση ασκήσεων στην Βαλτική.

Το περιστατικό ξεκίνησε στις 9 a.m. τοπική ώρα την Πέμπτη. Τα ρωσικά μαχητικά Su-24 πέταξαν σε αποστολή εικονικού "βομβαρδισμού" τρεις φορές πάνω από το βελγικό πλοίο "Godetia". To συγκεκριμένο πλοίο ανήκε στην ομάδα ναρκαλιευτικών πλοίων του ΝΑΤΟ μαζί με 5 ακόμα. Ηταν το πλοίο διοίκησης στην εν λόγω άσκηση.

Ο κυβερνήτης της βελγικής φρεγάτας, Peter Ramboer, έδωσε διαταγή στα πλοία υπό την διοίκηση του, να μην αντιδράσουν καθώς οποιαδήποτε πράξη μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή κλιμάκωση.

Λίγο αργότερα, ο Κυβερνήτης​ Ramboer​ μιλώντας στο VRT και στον Jan Balliauw είπε ότι:

"Δεν ήθελα να ήμουν εγώ που θα προκαλούσε ένα Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο".

Μάλιστα τις δηλώσεις τις έκανε με τον νέο Βέλγο Υπουργό Άμυνας, Sander Loones, στο...πλευρό του κατά την διάρκεια επίσκεψης στο πλοίο του.

Ηταν ορατός ο κίνδυνος κλιμάκωσης. Στην Βαλτική βρισκόταν επίσης η βελγική φρεγάτα "Louise Marie" που συμμετείχε σε άλλη αντιαεροπορική άσκηση. Η άσκηση ακυρώθηκε αμέσως και στάλθηκαν και Σουηδικά μαχητικά- που συμμετείχαν στην άσκηση- να αναχαιτίσουν τα ρωσικά!

Ο ​Kristof van Belleghem, Κυβερνήτης της "Louise Marie"ανέφερε πως οι Ρώσοι έδρασαν πολύ επικίνδυνα.

"Συμβαίνει πλέον όλο και πιο συχνά. Βλέπουμε τους Ρώσους να υιοθετούν μια πιο επιθετική στάση απέναντι στις μονάδες μας. Το συνηθίζουμε αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μην συμβεί κάτι χειρότερο από λάθος ή ατύχημα".

Ομως η ρωσο-νατοϊκή "εμπλοκή" δεν σταματά εδώ.

Λίγο αργότερα, σε μια πρωτοφανή ενέργεια όπως ομολογούν ΝΑΤΟϊκοί αξιωματικοί που ήταν στην περιοχή, ρωσικό υποβρύχιο αναδύθηκε μπροστά από το "Godetia" και τραβούσε φωτογραφίες τα ΝΑΤΟϊκα πλοία.

ΝΑΤΟϊκός αξιωματικός ανέφερε σχετικά:

"Ηταν πρωτοφανή ενέργεια καθώς τα υποβρύχια επιδιώκουν να παραμένουν μη ανιχνεύσιμα στον εχθρό".

Φωτογράφοι του Βελγικού Ναυτικού επιβεβαίωσαν ότι τα ρωσικά μαχητικά μετέφεραν πυραύλους στα φτερά τους (είχαν "dirty wings"). Οι Βέλγοι πιστεύουν πως έφεραν πυραύλους αέρος - επιφανείας Kh-25. Tα βελγικά πλοία ήταν ανυπεράσπιστα.

Λίγο αργότερα, η βελγική αεροπορία ανακοίνωνε απλά πως μαχητικά της F-16 που έχουν αναπτυχθεί στη Βαλτική στο πλαίσιο της Νατοϊκής επιχείρησης επιτήρησης, απογειώθηκαν και αναχαίτισαν ρωσικό αεροσκάφος που πετούσε χωρίς να έχει υποβάλει σχέδια πτήσης.

«Χθες F-16 στη Βαλτική αναχαιτίστηκαν ρωσικά Su-27 Flanker που πετούσαν χωρίς σχέδιο πτήσης», ανέφερε η βελγική αεροπορία...

www.pronews

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications