Red Gate Woods: Το μέρος που βρίσκεται θαμμένος ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας του κόσμου
Red Gate Woods: Το μέρος που βρίσκεται θαμμένος ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας του κόσμου

Ένας παράξενος επιτάφιος, σε μια δασική περιοχή, είναι το μέρος που στεγαζόταν κάποτε ένα εργαστήριο πυρηνικών αντιδραστήρων.

Στις δασικές εκτάσεις του Red Gates Woods στην Κομητεία Κουκ του Ιλινόις συνέβαιναν πολλά παράξενα. Είναι το μέρος όπου βρισκόταν τόσο το Argonne National Laboratory, ένα επιστημονικό και μηχανολογικό ερευνητικό εργαστήριο, όσο και το Site A/Plot M Disposal Site, ένας χώρος που περιλαμβάνει θαμμένα ραδιενεργά απόβλητα των πυρηνικών αντιδραστήρων Chicago Pile-1 (CP-1/ CP-2), του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα του κόσμου, αλλά και άλλων αντιδραστήρων που κατασκευάστηκαν υπό το Πρόγραμμα Μανχάταν.

Το 1942, ο CP-1 ήταν ο οικοδεσπότης της πρώτης συνθετικής, αυτοσυντηρούμενης πυρηνικής αλυσιδωτής αντίδρασης που άλλαξε τα όπλα για πάντα.

Μετά τον τερματισμό του, το 1943, μεταφέρθηκε από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου -όπου βρισκόταν αρχικά- στο Red Gate Woods, αποσυναρμολογήθηκε και ξαναχτίστηκε, αυτή τη φορά με την προσθήκη ασπίδας ακτινοβολίας που δε διέθετε πριν.

Μόλις τελείωσε ο πόλεμος -και εξαντλήθηκαν οι ευκαιρίες πειραματισμού-, ο CP-1 (πλέον CP-2) έκλεισε και θάφτηκε στο Site A/ Plot M Disposal Site, ένα νεκροταφείο για ραδιενεργά απόβλητα.

Η γιγαντιαία τρύπα ήταν τόσο μεγάλη που έπρεπε να χωρέσει τον διώροφο αντιδραστήρα, ο οποίος είχε απολυμανθεί και είχε υποστεί βλάβες επίτηδες.Στον ιστορικό αυτό χώρο υπάρχουν δύο γρανιτένιες πινακίδες που μοιάζουν με τάφους.

Στο Site Α, μια πινακίδα γράφει:

"THE WORLD’S FIRST NUCLEAR REACTOR WAS REBUILT AT THIS SITE IN 1943 AFTER INITIAL OPERATION AT THE UNIVERSITY OF CHICAGO THIS REACTOR (CP-2) AND THE FIRST HEAVY WATER MODERATED REACTOR (CP-3) WERE MAJOR FACILITIES AROUND WHICH DEVELOPED THE ARGONNE NATIONAL LABORATORY THIS SITE WAS RELEASED BY THE LABORATORY IN 1956 AND THE U.S. ATOMIC ENERGY COMMISSION THEN BURIED THE REACTORS HERE."

Ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας του κόσμου επανενεργοποιήθηκε σε αυτό το μέρος το 1943 μετά την αρχική λειτουργία στο πανεπιστήμιο του Σικάγο. Ο αντιδραστήρας αυτός (CP-2) και ο πρώτος βαρύς τροποποιημένος αντιδραστήρας (CP-3) ήταν κύριες εγκαταστάσεις γύρω από τις οποίες ανέπτυξε το Εθνικό Εργαστήριο του Argonne. Αυτό το μέρος δόθηκε από το Εργαστήριο το 1956 και η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας των ΗΠΑ έθαψε τους αντιδραστήρες εδώ.

Kαι στο Site M: "CAUTION-DO NOT DIG
Buried in this area is radioactive material from nuclear research conducted here 1945-1949. Burial area is marked by six corner markers 100ft from this center point. There is no danger to visitors. U.S. Department of Energy 1978"

ΠΡΟΣΟΧΗ - ΜΗ ΣΚΑΒΕΤΕ
Σ' αυτήν την περιοχή είναι θαμμένο ραδιενεργό υλικό από την πυρηνική έρευνα που διεξήχθη εδώ το 1945-1949. Η περιοχή ταφής σημειώνεται με έξι γωνιακούς δείκτες, 100 πόδια από αυτό το κεντρικό σημείο. Δεν υπάρχει κίνδυνος για τους επισκέπτες. Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ 1978.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications