Παγκόσμιος συναγερμός για την «αόρατη» απειλή των πάγων που θα αφανίσει την ανθρωπότητα
Παγκόσμιος συναγερμός για την «αόρατη» απειλή των πάγων που θα αφανίσει την ανθρωπότητα

Και ενώ οι περισσότεροι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή που απειλεί τον πλανήτη με «βιβλικές» καταστροφές, προειδοποιώντας πως πλησιάζει το τέλος του κόσμου (τουλάχιστον όπως τον ξέρουμε), ένα νέο εφιαλτικό σενάριο βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Ο ειδικός στην παγκόσμια ιστορία, με ειδίκευση στο περιβάλλον καθηγητής Peter Frankopan από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης «σπέρνει» τον τρόμο, κάνοντας λόγο για ανυπέρβλητα μεγάλες δυνάμεις που απειλούν το μέλλον του ανθρώπινου είδους, υποστηρίζοντας πως οι περιβαλλοντικές αλλαγές από την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας είναι, ενδεχομένως, το λιγότερο που θα έπρεπε να μας απασχολεί.

Και πώς όχι όταν, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική είναι ικανό να ελευθερώσει αρχαία βακτήρια, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμα και τον αφανισμό της ανθρωπότητας!

Η εφιαλτική προειδοποίηση του περιβαλλοντικού ιστορικού έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά τη μελέτη, σύμφωνα με την οποία μέσα στα επόμενα 12 χρόνια, η μέση θερμοκρασία της Γης θα αυξηθεί κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.

Κάτι που σύμφωνα με τον Frankopan, θα επιφέρει το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική όπου βρίσκονται εγκλωβισμένα βακτήρια τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία παγκόσμια επιδημία, αλλά και την εξάλειψη της σημερινής ανθρωπότητας.

Και αν τώρα πάλι αναρωτιέστε εύλογα: «τι λέει ο τρελός;», ο Frankopan τεκμηριώνει επιστημονικά τη δραματική προειδοποίησή του, τονίζοντας πως ο ανθρώπινος οργανισμός δεν διαθέτει αντισώματα για ένα σημαντικό εύρος βακτηρίων, τα οποία υπήρξαν πριν από εκατομμύρια χρόνια στη Γη και μέρος των οποίων ενδέχεται να εγκλωβίστηκε και να διατηρήθηκε στον απόλυτο παγετό.

Μια άποψη όχι και τόσο παράλογη όσο… ακούγεται αρχικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι το συγκεκριμένο περιβάλλον θα μπορούσε να αποδειχθεί και… Κιβωτός αρχαίων μικροβίων ικανών να εξαφανίσουν κάθε ζωντανό οργανισμό στην επιφάνεια και στη θάλασσα.

«Δεν μιλάμε για μία άνοδο της θερμοκρασίας που θα δυσκολέψει τις διακοπές στις Μαλδίβες, ή νέα κύματα μεταναστών από τις καυτές περιοχές, σε ψυχρότερες. Μιλάμε για το τι θα συμβεί αν ξεπαγώσουν αρχαίοι οργανισμοί, μέσω των οποίων θα απελευθερωθούν βιολογικοί οργανισμοί που είχαν θαφτεί για χιλιάδες, εκατομμύρια χρόνια.

Αν συμβεί αυτό, δεν θα είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε», τονίζει χαρακτηριστικά ο καθηγητής, σύμφωνα με τον οποίο «το 1340, η άνοδος κατά 1,5 βαθμού Κελσίου στην ατμόσφαιρα της Γης, επέτρεψε σε ένα μικρό μικρόβιο να εξελιχθεί στο λεγόμενο Μαύρο Θάνατο».

Ο «Μαύρος Θάνατος», γνωστός και ως «Μεγάλη Πληγή», ήταν μια πανδημία που κατέστρεψε την Ευρασία τον 14ο αιώνα (1348 - 1353). Προκλήθηκε από το βακτήριο Yersinia pestis, το οποίο προκάλεσε την έξαρση της πανούκλας, σκοτώνοντας το 60% του τότε συνολικού πληθυσμού της Ευρώπης…

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications