18% των Ελλήνων θέλει ο στρατός να συλλάβει Τσίπρα, Καμμένο και Παυλόπουλο
18% των Ελλήνων θέλει ο στρατός να συλλάβει Τσίπρα, Καμμένο και Παυλόπουλο

Μοιρασμένοι για τις πρόωρες εκλογές, αρνητικοί για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ και απαισιόδοξοι για την οικονομία εμφανίζονται οι πολίτες σε νέα δημοσκόπηση. Ανησυχητικό είναι το ποσοστό του 18% που συμφωνεί με την άποψη πως ο στρατός πρέπει να παρέμβει και να συλλάβει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας!

Όλα τα παραπάνω (και πολλά άλλα) προκύπτουν από δημοσκόπηση της εταιρίας Κάπα Research που δημοσιεύει το Έθνος της Κυριακής. Μια έρευνα σε δείγμα 9.800 ατόμων. Το 58% κρίνει αρνητικά τη συμφωνία για το Σκοπιανό, αλλά το ίδιο ποσοστό πιστεύει ότι θα περάσει από τη Βουλή με 151 ψήφους. Το 56% θεωρεί ότι η συμφωνία για το ονοματολογικό δεν πρέπει να επικυρωθεί ενώ πάλι το 56% πιστεύει πως η ΝΔ ως κυβέρνηση θα διατηρήσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσει το γεγονός πως το 18% από τους ερωτηθέντες συμφωνεί με την άποψη… Μπαρμπαρούση πως ο στρατός πρέπει να παρέμβει για να συλλάβει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας. Τουλάχιστον, το 72% διαφωνεί. Την ίδια ανησυχία προκαλούν και οι απαντήσεις στο ερώτημα αν όσοι είναι υπέρ της συμφωνίας είναι και προδότες. Το 48% απαντά αρνητικά. Αλλά το 45% απαντά θετικά και «αγκαλιάζει» (όπως και το προαναφερόμενο 18%) ακραίες απόψεις.

Το 50% των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, σε αντίθεση με το 48%. Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 23,3% έναντι 17,8% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 8,7% και ακολουθούν: Κίνημα Αλλαγής (6,9%), ΚΚΕ (5,7%), ΑΝΕΛ (2%), Ένωση Κεντρώων (2,6%), Λαϊκή Ενότητα (1,5%), ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1%), Ελληνική Λύση (2,1%). Οι αναποφάσιστοι είναι στο 13,3%, η αποχή στο 8,5%, Λευκό – Άκυρο απαντά το 2% και Άλλο κόμμα το 4,6%.

Στην καταλληλότητα για τον πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 31% έναντι 24% του Αλέξη Τσίπρα, αλλά ο «κανένας από τους δυο» είναι και πάλι… πρώτος με 42%!

Σκοπιανό, Τουρκία και Ερντογάν

Αποκαλυπτικά είναι και τα όσα προκύπτουν από τις απαντήσεις των πολιτών σχετικά με τα εθνικά θέματα. Σκοπιανό, ελληνοτουρκικά και η επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία απασχόλησαν την έρευνα.

Το 58% των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικά τη συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ στις Πρέσπες. Θετικά, την κρίνει το 30%. Το ίδιο ποσοστό (58%) πιστεύει ότι η συμφωνία θα πάρει 151 ψήφους όταν έρθει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή, αντίθετα με το 31% που θεωρεί ότι η συμφωνία δεν θα περάσει.

Ωστόσο, στο ερώτημα αν η συμφωνία των Πρεσπών περάσει από το δημοψήφισμα στα Σκόπια και γίνει η συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ, τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, το 56% απαντά ότι δεν πρέπει να επικυρωθεί και το 37% θεωρεί ότι πρέπει να την επικυρώσει το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Το 56% των πολιτών θεωρεί ότι η Νέα Δημοκρατία, ως κυβέρνηση, θα διατηρήσει τη συμφωνία των Πρεσπών, σε αντίθετη με το 23% που απαντά ότι θα επαναδιαπραγματευτεί και το 11% που πιστεύει πως θα την καταργήσει.

Το 65% κρίνει αρνητικά την επανεκλογή Ερντογάν στην Τουρκία (θετικά τη «βλέπει» το 20%), ενώ ποσοστό 69% θέλει από την ελληνική πλευρά να «απαντά» διπλωματικά στην τουρκική προκλητικότητα. Το 28% έχει αντίθετη άποψη και ζητά «απαντήσεις» με σκληρό και επιθετικό τρόπο.

Η συμφωνία στο Eurogroup και η οικονομία

Το 46% των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικά τη συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου για το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποπτεία. Αντίθετη άποψη έχει το 32% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα.

Όσον αφορά στην έξοδο από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου, το 37% την κρίνει θετικά και το 36% αρνητικά. Επίσης, το 47% κρίνει αρνητικά τη συμφωνία του Eurogroup όσον αφορά στο χρέος, αντίθετα από το 32% που την κρίνει θετικά.

Το δε 33% εκτιμά πως η έξοδος από τα Μνημόνια δεν πρέπει να πιστωθεί σε καμία κυβέρνηση. Το 30% πιστεύει ότι πρέπει να πιστωθεί στη σημερινή κυβέρνηση, το 16% σε κάποια από τις κυβερνήσεις της προηγούμενης οκταετίας, ενώ το 15% απαντά «το ίδιο σε όλες της κυβερνήσεις της προηγούμενης οκταετίας».

Στην ερώτηση «πως εκτιμάτε ότι θα είναι η πορεία της οικονομίας από εδώ και πέρα», το 43% εκτιμά ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Το 30% πιστεύει ότι θα μείνει στάσιμη και το 25% ότι θα βελτιωθεί. Για το 44% των ερωτηθέντων, το πιο σημαντικό είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ακολουθούν οι απαντήσεις:

Η ενίσχυση των κοινωνικών δομών με 39% Οι εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων με 38% Η αντιμετώπιση της διαφθοράς στη δημόσια ζωή με 35% Η ενίσχυση των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων με 21% Η έξοδος από τα Μνημόνια με 20% Η ενίσχυση των ελληνικών επενδύσεων με 17% Η ανασφάλεια λόγω εγκληματικότητας με 17% Η ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία με 14% Η διευκόλυνση ξένων επενδύσεων με 13% Η βία (Εξάρχεια, Ρουβίκωνας κ.α.) με 8% και Τίποτα από τα παραπάνω με 4%

Τι προκάλεσε την κρίση

Για το 73% των ερωτηθέντων, την κρίση των τελευταίων ετών προκάλεσε η διαφθορά κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης. Το 49% πιστεύει ότι η κρίση προκλήθηκε από τους λανθασμένους χειρισμούς των ελληνικών κυβερνήσεων.

Όσον αφορά στη διαφθορά, το 82% απαντά αρνητικά στο ερώτημα αν έχουν γίνει αρκετά για την καταπολέμησή της από το 2010 και μετά. Θετικά απαντά το 17%. Το δε 69% των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικά το έργο της κυβέρνησης για την πάταξη της διαφθοράς, σε αντίθεση με το 29% που το κρίνει θετικά.

Το 85% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα συμφωνεί με την άποψη ότι η Ελλάδα έγινε πειραματόζωο του διεθνούς συστήματος κατά τη διάρκεια της κρίσης. Το 64% διαφωνεί με την άποψη πως τα Μνημόνια ήταν απαραίτητα για το «νοικοκύρεμα» της ελληνικής οικονομίας, ενώ το 34% συμφωνεί.

Μοιρασμένοι είναι οι πολίτες για την εποπτεία. Το 55% πιστεύει πως «χωρίς εποπτεία μετά το μνημόνιο θα διολισθήσουμε στις κακές πρακτικές του παρελθόντος», ενώ το 40% διαφωνεί. Με τη άποψη πως «μεταρρυθμίσεις σημαίνει περισσότερη λιτότητα» διαφωνεί το 56% και συμφωνεί το 42%.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications