Γιγάντια Βροντή την Αυγή ονομάστηκε τεράστιος δεινόσαυρος που ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική! – video
Γιγάντια Βροντή την Αυγή ονομάστηκε τεράστιος δεινόσαυρος που ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική! – video

Ένας νέος γιγάντιος δεινόσαυρος που έζησε πριν σχεδόν 200 εκατομμύρια χρόνια άφησε ίχνη που ανακάλυψαν παλαιοντολόγοι στη Νότια Αφρική.

Ο “Λεντουμαχάντι μαφούμπε”, όπως ονομάστηκε (“γιγάντια βροντή την αυγή” στη γλώσσα Σεσότο της Νότιας Αφρικής) είναι ο μεγαλύτερος δεινόσαυρος που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στον αφρικανικό Νότο, αφού ήταν περίπου διπλάσιος από ένα σημερινό μεγάλο αφρικανικό ελέφαντα.

Επρόκειτο για ένα τετράποδο φυτοφάγο δεινόσαυρο, με μακρύ λαιμό, μακριά ουρά, μικρό κεφάλι, βάρος περίπου 12 τόνων, μήκος 15 μέτρων και ύψος τεσσάρων μέτρων, ο οποίος έζησε πριν σχεδόν 200 εκατομμύρια χρόνια. Εκείνη την εποχή, την πρώιμη Ιουρασική, ήταν πιθανότατα το μεγαλύτερο ζώο της ξηράς στη Γη.

Ο αφρικανικός δεινόσαυρος έκανε βόλτα μέχρι την Αργεντινή
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή παλαιοντολογίας Jonah Choiniere του Πανεπιστημίου του Witwatersrand του Γιοχάνεσμπουργκ έκαναν την παρουσίαση του “Ledumahadi mafube” στο περιοδικό βιολογίας “Current Biology”.

Ο νέος δεινόσαυρος είναι ένας από τους στενότερους συγγενείς των σαυρόποδων δεινοσαύρων, οι οποίοι έφθαναν σε βάρος τους 60 τόνους και περιλάμβαναν είδη όπως ο γνωστός Βροντόσαυρος. Όλα τα σαυρόποδα ήσαν φυτοφάγα και τετράποδα.

Ο “Λεντουμαχάντι μαφούμπε” συγγενεύει, επίσης με άλλους γιγάντιους δεινόσαυρους της Αργεντινής που έζησαν την ίδια περίπου εποχή, γεγονός που καταδεικνύει ότι χάρις στην υπερήπειρο Παγγαία που υπήρχε τότε, όπως είπε ο Choiniere, “οι δεινόσαυροι θα μπορούσαν εύκολα να περπατήσουν από το Γιοχάνεσμπουργκ ως το Μπουένος Άιρες”!!!

Post A Comment:

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications