Η σκοτεινή ιστορία της πιο τρομακτικής μάσκας του καρναβαλιού της Βενετίας
Η σκοτεινή ιστορία της πιο τρομακτικής μάσκας του καρναβαλιού της Βενετίας

Ακόμα και για το καρναβάλι της Βενετίας, το οποίο θεωρείται από τα πιο «σοβαρά” και «αυστηρά” στον κόσμο, η συγκεκριμένη φιγούρα προκαλεί δέος και ανησυχία και όχι άδικα, καθώς θυμίζει ένα μαύρο πουλί. Ωστόσο, η ιστορία της είναι ακόμα πιο σκοτεινή.

Η φιγούρα του «Dottore” δεν ανήκει σε κάποιο βενετσιάνικο καρναβάλι ούτε χρησιμοποιούνταν για να τρομάζει μικρά παιδιά. Ήταν η στολή προστασίας των γιατρών που θεράπευαν την πανούκλα από τον 14ο μέχρι και τον 17ο αιώνα.

Κάθε κομμάτι της στολής προστάτευε τον γιατρό από την ασθένεια που εξαφάνισε το 1/3 του πληθυσμού της ηπείρου, αν και αργότερα αποδείχτηκε ότι μάλλον αύξανε τις πιθανότητες επέκτασης της ασθένειας γιατί μολύνονταν τα υφάσματα.

Η μάσκα, που αποτελούσε και το σήμα κατατεθέν των θεραπευτών της χολέρας, είχε τη μορφή πτηνού. Στο ράμφος της μάσκας τοποθετούσαν αρωματικά βότανα, όπως μέντα, γαρύφαλλο, μύρο, ροδοπέταλα και λάβδανο.

Ο κόσμος τότε πίστευε ότι η ασθένεια μεταφερόταν με τον αέρα και η μάσκα χρησίμευε για την προστασία του γιατρού. Μία από τις θεωρίες των γιατρών ήταν ότι η ασθένεια προερχόταν από τα πουλιά και αν φορούσε τη μάσκα, η μόλυνση θα μεταφερόταν στα ρούχα και δεν θα άγγιζε τον ίδιο.

Τα ρούχα ήταν δερμάτινα, επικαλυμμένα με κερί και δεν υπήρχε ούτε εκατοστό δέρματος ακάλυπτο και απροστάτευτο. Τα μάτια τους προστατεύονταν από γυαλιά με κόκκινους φακούς και στο κεφάλι, εκτός από την μάσκα, φορούσαν και το χαρακτηριστικό πλατύγυρο καπέλο.

Ήταν το καπέλο που φορούσαν όλοι οι γιατροί της εποχής για να ξεχωρίζουν από τους απλούς πολίτες. Είχαν πάντα μαζί του ένα μπαστούνι, το οποίο χρησιμοποιούσαν για να εξετάζουν τους ασθενείς, χωρίς να τους ακουμπούν.

Μία απ’ τις χρήσεις του μπαστουνιού ήταν να ξυλοκοπήσουν τον ασθενή για τιμωρία, καθώς πίστευαν ότι πανούκλα τον προσέβαλε εξαιτίας των αμαρτιών του.

Πολλοί από τους γιατρούς που θεράπευαν την πανούκλα ήταν στην πραγματικότητα κομπογιαννίτες, οι οποίοι παρίσταναν τους ειδικούς για να πάρουν τη μεγάλη αμοιβή που τους επιφύλασσε το επικίνδυνο επάγγελμά τους.

Τους προσλάμβανε ολόκληρη η πόλη κι όχι κάποιος ιδιώτης, έτσι οι γιατροί έπρεπε να ασχοληθούν και με τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, λειτουργώντας σαν ένα είδος κοινωνικής ασφάλισης του 14ου αιώνα.Βέβαια, πολλές φορές δεν προσέφεραν απολύτως τίποτα στον ασθενή, γιατί δεν είχαν τις απαραίτητες γνώσεις. Υπήρχε μία περίπτωση γιατρού ο οποίος λίγες ημέρες πριν να φορέσει την προστατευτική στολή δούλευε ως μπακάλης και δεν ήξερε καν γραφή και ανάγνωση….

Σχόλιο το αρχικό post ειναι από αριστερές σελίδες που κάνουν παραποίηση της αλήθειας μόνιμος, και αποκρύπτουν πολλά γεγονότα σχετικά με τον μαύρο θάνατο,που για εμάς ηταν βιολογική επίθεση, το "καπέλο που φορούσαν οι γιατροί της εποχής" ειναι ύποπτο,ενημερωτικά επίσημα είχαν συλλάβει ιουδαίους και τους είχαν κάψει, στο θέμα αυτό αναφέρονται και οι Ιουδαίοι σε σελιδα τους γραμμένη στα εβραϊκά λέγοντας ότι τους "κατηγορούσαν άδικα" και ηταν τα θύματα (κλασικά) ...

Ένα άλλο γεγονός: λίγο πριν από την πανούκλα, οι Ευρωπαίοι αναφέρουν ότι έβλεπαν ufo "σχήματος πούρου" αντικείμενα στον ουρανό "σύννεφα η ομίχλες" οπού έβλεπαν αυτά οι κάτοικοι αρχίσουν να πεθαίνουν γρήγορα από πανούκλα. Ένα άλλο ενδιαφέρον πράγμα είναι ότι οι άνθρωποι ανέφεραν μορφές με κουκούλα ντυμένες στα μαύρα, (ο χάρος ) που εμφανίζονται στις παρυφές της πόλης , επίσης, φαινομενικά «ομίχλη» και πάλι μαζικός θάνατο αμέσως μετά.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications