Τζανακόπουλος: Κατεδαφίζονται άμεσα 3.150 αυθαίρετα στην Αττική
Τζανακόπουλος: Κατεδαφίζονται άμεσα 3.150 αυθαίρετα στην Αττική

Για ειλημμένη απόφαση του πρωθυπουργού μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – Την Τετάρτη ο νέος νόμος – «Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα» – Νέα πυρά κατά της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένων Μέσων Ενημέρωσης

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα αποτρέψουν μία νέα τραγωδία ανάλογη με αυτή που σημειώθηκε στην ανατολική Αττική, εμφανίζεται η κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες, διεμήνυσε πως ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφή εντολή να κατεδαφιστούν όλες οι αυθαίρετες κατοικίες που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις και στον αιγιαλό.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιχειρήσει συγκάλυψη οποιωνδήποτε ευθυνών για τις φονικές πυρκαγιές, αλλά είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με τα συμφέροντα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έχουν καταγραφεί 2.500 αυθαίρετα και 650 κτίσματα στον αιγιαλό, τα οποία θα κατεδαφιστούν. Όπως είπε, αύριο ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, θα παρουσιάσει σχέδιο μέτρων για την αυθαίρετη δόμηση.

«Μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού, η σχετική επιτροπή ολοκληρώνει σχέδιο πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, το οποίο θα παρουσιάσει πιθανότατα αύριο ο κ. Σταθάκης. Υπάρχει λίστα με 2.500 αυθαίρετα σε δασική έκταση και 685 στον αιγιαλό, που προσδιορίζονται για κατεδάφιση στην Αττική. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με τα συμφέροντα», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ερωτηθείς για το πότε θα κατεδαφιστούν, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «οι εργασίες θα ξεκινήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

«Είχαμε πάρει πρωτοβουλίες και για την περιοχή του Μαραθώνα οι οποίες λίμναζαν για χρόνια», πρόσθεσε. «Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις μετέφεραν την ημερομηνία για τη νομιμοποίηση. Επί των ημερών μας δεν έχει δοθεί η δυνατότητα νομιμοποίησης ούτε ενός παραπάνω αυθαιρέτου σε σχέση με τους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Βολές κατά της αντιπολίτευσης

Ο κ. Τζανακόπουλος, ερωτηθείς για τις ευθύνες της τραγωδίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διεμήνυσε πως «μόλις περάσει η κρίση θα γίνει μία νηφάλια αποτίμηση και πιθανή καταλόγιση ευθυνών, τώρα το βασικό μας μέλημα είναι να αποκατασταθούν οι συνέπειες της καταστροφής».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να στρέψει τα βέλη του κατά της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως είναι άλλο η κριτική, άλλο η αντιπαράθεση και άλλο η επικοινωνιακή τυμβωρυχία.

«Είναι δεδομένο ότι η πολιτική σύγκρουση με αφορμή φυσικές καταστροφές, να οδηγεί σε υπερβολές. Όλα τα κόμματα έχουν παρασυρθεί. Η κριτική και ο καταλογισμός της ευθύνης είναι αναπόσπαστο σημείο της αντιπαράθεσης. Η στάση του κ. Μητσοτάκη έχει κινήσει ένα απίστευτο κύμα προπαγάνδας και παραπλανητικές ειδήσεις. Η κυβέρνηση δεν θα παρασυρθεί», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Για τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για νεκρούς, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε πως οι πληροφορίες έρχονταν από διαφορετικές υπηρεσίες και έπρεπε να διασταυρωθούν, να υπάρξει σαφής εικόνα. «Μόλις επιβεβαιώθηκαν, εγώ ο ίδιος στις 2:30 είπα για 20 νεκρούς. Υπάρχει μία προσπάθεια να κατηγορηθεί η κυβέρνηση για απόκρυψη νεκρών. Οι νεκροί δεν αποκρύπτονται. Για να ενημερώσει η κυβέρνηση πρέπει να έχει διασταυρωμένες πληροφορίες, αυτό ακριβώς κάναμε», ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά την έναρξη υποβολής των αιτήσεων για την έκτακτη χορήγηση εφάπαξ επιδόματος για τους πυρόπληκτους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως μέχρι τις 16:00 είχαν υποβληθεί 429 αιτήσεις.

Παράλληλα, ανέφερε πως το υπουργείο Εργασίας υπέγραψε σήμερα όλες τις αποφάσεις για την ενεργοποίηση των ρυθμίσεων για τους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε, ακόμη, πως στην τηλεφωνική γραμμή (210 6247000) οι πυρόπληκτοι θα μπορούν να ενημερώνονται για θέματα του υπουργείου Υποδομών, καθώς και για φορολογικά ζητήματα, ενώ στο 1555 (ΕΦΚΑ) θα μπορούν να ενημερώνονται για ασφαλιστικές ρυθμίσεις και παροχές.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications