Τσίπρας: Αναλαμβάνω ακέραια την πολιτική ευθύνη της τραγωδίας στο Μάτι
Τσίπρας: Αναλαμβάνω ακέραια την πολιτική ευθύνη της τραγωδίας στο Μάτι

"Σας κάλεσα γιατί θέλω να αναλάβω ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Θεωρώ κάτι τέτοιο αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας" διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου που βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη.

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του, κάλεσε και τους υπουργούς να πράξουν το ίδιο: "Και σας καλώ να το κάνετε κι εσείς γιατί αυτό είναι αυτονόητο για την κυβέρνηση της χώρας. Εμείς δεν θα δραπετεύσουμε από τις ευθύνες μας. Εμείς οφείλουμε να πάμε βαθιά στην πραγματικότητα γιατί μόνο έτσι πιστεύουμε ότι θα την αλλάξουμε".

Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του ανέφερε: "Δεν σας κρύβω ότι με διακατέχουν ανάμεικτα συναισθήματα. Αγωνία αν πράξαμε σωστά, αν πράξαμε σωστά σε όσα έπρεπε να πράξουμε. Αν αντιδράσαμε σωστά τις κρίσιμες ώρες. Αν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω. Αν μπορούσαμε να σώσουμε έστω μια ψυχή παραπάνω από όσες σώσαμε. Όπως επίσης δεν θέλω να κρύψω ότι δεν θέλω να αποφύγω τον φόβο ότι ίσως από αίσθημα αυτοσυντήρησης, διαπράττουμε το ίδιο λάθος που έκαναν άλλοι. Να υπερβάλλουμε σε δικαιολογίες για να αποφύγουμε τις ευθύνες. Δεν πρόκειται να ακολουθήσω την αλυσίδα των χαρακτηρισμών των εύκολων καταδικαστικών αποφάσεων, της χωρίς όρια και χωρίς τον αυτονόητο σεβασμό στους νεκρούς".

Ακόμη ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο των πυροσβεστών και των σωμάτων ασφαλείας, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή του με τη δριμεία κριτική που ασκήθηκε: "Οι αποκεφαλισμοί την ώρα της μάχης που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες δεν αποτελούν πράξη πολιτικής γενναιότητας αλλά πολιτικής δειλίας. Πολύ περισσότερο οι εύκολοι αποκεφαλισμοί των ανθρώπων εκείνων που έδωσαν την μάχη με κίνδυνο της ζωής τους και έσωσαν χιλιάδες συνανθρώπους μας. Ας μην πυροβολούν τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς, αλλά και τους υπαλλήλους κρατικούς και της αυτοδιοίκησης. Εδώ είμαστε και δεν έχουμε σκοπό να αποδράσουμε".

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τις στιγμές αυτές ως τις πιο δύσκολες της κυβερνητικής θητείας: "Ζήτησα σήμερα εκτάκτως να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο σε μια δύσκολη στιγμή, ίσως τη πιο βαριά της κυβερνητικής μας θητείας. Δε σας κρύβω ότι με διακατέχουν ανάμικτα αισθήματα τούτη την ώρα. Όπως φαντάζομαι και σε όλους σας.

Πόνος, συντριβή, για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν απροσδόκητα, και άδικα. Αλλά και αγωνία. Αγωνία αν πράξαμε σωστά σε όσα έπρεπε να πράξουμε. Αν αντιδράσαμε σωστά τις κρίσιμες ώρες. Αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Αν μπορούσαμε να σώσουμε έστω και μια ψυχή παρά πάνω από όσους έφυγαν άδικα".

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση πως οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική ήταν σχέδιο εμπρησμού: "Οι ενδείξεις που έχουμε οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πίσω από τις φονικές πυρκαγιές είχαμε εμπρησμούς. Δεν ξέρουμε ποιος κρύβεται από πίσω και δεν θα μπούμε σε ένα παιχνίδι σεναρίων. Και δεν θα κρυφτούμε σε θεωρίες συνωμοσίας, όπως άλλοι, για να δώσουμε εύκολες απαντήσεις. Έχοντας αυτή τη γνώση, οφείλουμε εδώ και τώρα να οργανώσουμε την άμυνα της Πολιτείας και της κοινωνίας απέναντι σε τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις. Αν στόχος των δραστών είναι να πλήξουν την κοινωνική συνοχή, τότε ίσως προσπαθήσουν ξανά. Πρέπει να είμαστε όλο το καλοκαίρι σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Να εγγυηθούμε την προστασία και την ασφάλεια του κάθε πολίτη".

"Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Ανακτά σε λίγες μέρες, έπειτα από 8 σκληρά χρόνια , την κυριαρχία της. Στις συνθήκες αυτές, το θέμα της Ασφάλειας αποκτά πρωταρχική, αποφασιστική και κρίσιμη σημασία. Έχουμε ιστορική ευθύνη να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να ανακόψει την πορεία μας και να μας απομακρύνει από αυτόν τον εθνικό στόχο.

Σας καλώ να εργαστούμε άμεσα και αποφασιστικά. Σας καλώ να συμβάλλετε με όλες σας τις δυνάμεις για να σταθεί η Πολιτεία κοντά στους ανθρώπους που πλήρωσαν βαρύ φόρο ζωής και περιουσίας στην φωτιά, ώστε κανείς και καμία να μην μείνει αβοήθητη, κανένας και τίποτα από αυτήν την τραγωδία, να μην ξεχαστεί" διαμήνυσε κλείνοντας την εισήγησή του ο Έλληνας πρωθυπουργός.

thestival.gr

Post A Comment:

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications