Το  γιγαντιαίο ηράκλειο  - ένα είδους φυτού που καίει το δέρμα και προκαλεί τύφλωση! VIDEO

Δύο αιώνες πριν μια ομάδα Βρετανών που είχε ταξιδέψει στο Καύκασο, είχε γοητευτεί από τη μεγαλοπρεπή εμφάνισή του και τα όμορφα λευκά άνθη του,έτσι αποφάσισαν να φέρουν το προς την Ευρώπη, οι αγρότες της περιοχής το χρησιμοποιούσαν ως ζωοτροφή για τα ζώα τους.

Το πρώτο μέρος όπου υπάρχουν στοιχεία για την καλλιέργειά του είναι ο Βασιλικός Βοτανικός Κήπος του Kew , στο Ηνωμένο Βασίλειο , όπου το 1817 έφεραν τους σπόρους απευθείας από τον κήπο Gorenki της Ρωσίας. Ωστόσο, σύντομα άρχισε να εξαπλώνεται και σε άλλους κήπους της υπόλοιπης Ευρώπης, με πολλούς που θαύμαζαν την όμορφη εμφάνιση του φυτού.

Αυτό που δεν γνώριζαν είναι ότι αυτό το φυτό που αρχικά έμοιαζε με ένα διακοσμητικό είδος, θα γίνει σύντομα ένας μεγάλος πονοκέφαλος μέχρι σήμερα.

Αν και με την εντυπωσιακή εμφάνισή ηταν ένα τέλειο διακοσμητικό φυτό, έκρυβε ένα μυστικό που βάζει σε μεγάλο κίνδυνο σε όσους το αγγίζουν περισσότερο από το κανονικό. Ο κίνδυνος είναι το χυμό του, αν έρθει σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα , μπορεί να προκαλέσει κνίδωση και το χειρότερο μεγάλη φωτοευαισθησία .

Αυτό συμβαίνει επειδή έχει ουσίες που εξουδετερώνουν την ικανότητα του δέρματος να προστατεύεται από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, έτσι η παραμικρή έκθεση στο ήλιο προκαλεί μεγάλα εγκαύματα .

Αυτό το γιγαντιαίο ηράκλειο με την επιστημονική ονομασία:(Heracleum mantegazzianum), ειναι ένα μέλος της οικογένειας του Apiaceae και χαρακτηρίζεται από το μεγάλο μέγεθος του, που φτάνει τα δύο έως τέσσερα μέτρα σε ύψος, με μεγάλα φύλλα και λευκά λουλούδια,και το σχήμα του φυτικού συμπλέγματος είναι ομπρέλα.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, το προσβεβλημένο άτομο θα υποβληθεί σε δερματικό μόσχευμα . Επίσης, εάν διεισδύσει στα μάτια μπορεί να προκαλέσει τύφλωση , προσωρινή ή μόνιμη. Αυτός ο χυμός ρέει στο εσωτερικό ολόκληρου του φυτού, οπότε κάθε μικρή γρατσουνιά μπορεί να το απελευθερώσει το επικίνδυνο υγρό.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications