Aναμένεται η απάντηση της Μόσχας στις απελάσεις των διπλωματών της από την Αθήνα
Aναμένεται η απάντηση της Μόσχας στις απελάσεις των διπλωματών της από την Αθήνα

Πιθανόν δεν είναι τυχαίο ότι σε κάθε μεγάλη αθλητική διοργάνωση των τελευταίων δέκα ετών οι Δυτικοί δημιουργούν κάποιο μείζον ζήτημα στην Ρωσία.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 έβαλαν τον Σαακασβίλι και την Γεωργία να εισβάλουν σε Αμπχαζία και Νότια Οσετία με την άμεση ρωσική απάντηση να εκμηδενίζει μέσα σε 5 ημέρες τις γεωργιανές δυνάμεις.

Τον Φεβρουάριο του 2014 και ενώ δειξάγονταν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι, ανατρέπονταν στην Ουκρανία ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας Β.Γιανουκόβιτς για να ενταχθεί η χώρα στην δυτική επιρροή, με συνέπεια οι Ρώσοι να ανακτήσουν την Κριμαία με όλα τα μέσα και με απόφαση βέβαια του ρωσικού λαού της Κριμαίας.

Τώρα αναμένονται οι κινήσεις των Ρώσων για το ελληνικό ζήτημα όπως έχει δημιουργηθεί μετά τις απελάσεις των διπλωματών.

Πρώτα απ'όλα μια χώρα η οποία εξαρτάται εξολοκλήρου από τον τουρισμό όπως η Ελλάδα, δεν είναι συνετό να προχωρεί σε απελάσεις διπλωματών μιας άλλης χώρας της οποίας οι πολιτες έρχονται κατά εκατομμύρια στις ελληνικές παραλίες αλλά και «αιμοδοτούν» και τον λεγόμενο θρησκευτικό τουρισμό της χώρας λόγω της Ορθοδοξίας.

Στην Ελλάδα αποτελούσε όνειρο να αυξηθεί ο θρησκευτικός της τουρισμός. Ποιοι θα έρθουν τώρα να δουν τα ελληνορθόδοξα θρησκευτικά μνημεία; Οι Αμερικανοί; Οι Άγγλοι; Οι Πολωνοί; Οι Γάλλοι;

Ταυτόχρονα με την κίνηση αυτή η ελληνική κυβέρνηση αλλά και οι Αμερικανοί «καρφώθηκαν». Η κυβέρνηση ότι πάση θυσία ήθελε να εκχωρήσει την Μακεδονία και να μην τολμάει κανείς να αντιδράσει για αυτό και οι ΗΠΑ ότι βρίσκονται παρασκηνιακά πίσω από τις κινήσεις αυτές.

Οι Αμερικανοί είχαν εκνευριστεί που η Ελλάδα δεν είχε ακολουθήσει τις αναπόδεικτες υποθέσεις των Βρετανών στην υπόθεση Σκριπάλ, ενώ έπαιζε τον ρόλο γέφυρας μεταξύ των Ευρωπαίων και των Αμερικανών και αποτελούσε το δίαυλο επικοινωνίας με τη Ρωσία.

Ενοχλεί ιδιαίτερα τις ΗΠΑ ο στενός δεσμός Ελλήνων και Ρώσων λόγω Ορθοδοξίας διότι βρίσκεται σε επίπεδο λαών και προκαλεί προβλήματα στα δυτικά αφηγήματα.

Προς το παρόν, η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα αλλά και η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, κατόπιν πρόσκλησης του Βλαντιμίρ Πούτιν, έχουν «παγώσει».

Οι ελληνικές αρχές τηρούν χαμηλούς τόνους και δεν επιβεβαιώνουν, ούτε διαψεύδουν στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ωστόσο αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο το ζήτημα να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αναφέρεται σε «χώρες της Δύσης που σχεδιάζουν την πολιτική τους απέναντι στη Ρωσία στη βάση του «πολύ πιθανού», αλλά αναπόδεικτου, και του «δεν υπάρχει άλλη εύλογη εξήγηση» και ξεκάθαρα «δείχνει» ως υπαίτια την Ουάσινγκτον.

Άλλωστε το είχε πει και στην ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ: «Πίσω απόλα αυτά κρύβεται η Ουάσιγκτον

Το ζήτημα είναι ότι η Ρωσία έχει πολλούς τρόπους για να απαντήσει στην εχθρική ελληνική στάση των τελευταίων ημερών.

Η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και ταυτοχρόνως είναι η μόνη χώρα που επηρεάζει αυτή την στιγμή άμεσα την Τουρκία.

Επίσης οι Ρώσοι έχουν ένα κακό. Δεν απαντούν ποτέ εν θερμώ, αλλά εν ψυχρώ, όταν δεν το περιμένει κανείς. Αυτή είναι η ιδιοσυγκρασία τους.

Το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα μένει να φανεί. Πάντως η όποια επόμενη ελληνική κυβέρνηση καλά θα κάνει να διορθώσει ότι μπορεί.

Ιστορικά ακόμα και τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ρώσοι τον προστάτευαν, ήταν η περίφημη Φρουρά των Βαράγγων.

Και όμως αυτή την μακραίωνη σχέση η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο την κατέστρεψε αλλά επιχειρεί να δαιμονοποιήσει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού που δεν ήθελε να εκχωρηθεί η Μακεδονία.

pronews

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications