Έλληνες στρατιωτικοί: «Άνοιξε παράθυρο» για την αποφυλάκιση τους;
Έλληνες στρατιωτικοί: «Άνοιξε παράθυρο» για την αποφυλάκιση τους;

Η κίνηση του Ερντογάν που μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια
– Ξαναζωντάνευουν οι ελπίδες για την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών στην χώρα μας – Η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για επικείμενη άρση της έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία μπορεί να αποτελέσει «σωσίβιο» για τους Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη –

Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται για περισσότερο από τέσσερις μήνες στην Αδριανούπολη, ωστόσο, δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες! –

Ο νόμος – που δεν ίσχυε λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης – λέει πως αν δεν σου απαγγελθούν κατηγορίες τότε είσαι… ελεύθερος – Τι είπε σε συνέντευξη του στην Real News ο πατέρας του Άγγελου Μητρετώδη

Οι Έλληνες στρατιωτικοί, οι οποίοι κρατούνται στην Αδριανούπολη για λίγο παραπάνω από τέσσερις μήνες, πρωταγωνιστούν σε ένα διπλωματικό θρίλερ που μοιάζει να μην έχει τέλος… Οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης θέλουν να επιστρέψουν στις οικογένειες τους αλλά η Τουρκία δεν τους το επιτρέπει παρά το γεγονός ότι δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Η απόφαση – κλειδί του Ερντογάν
Ωστόσο, η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πολιτικού συμμάχου – ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί – βάσει των φιλοκυβερνητικών τουρκικών ΜΜΕ – να μην επεκτείνουν άλλο την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016, φαίνεται πως «ανοίγει ένα παραθυράκι» για την αποφυλάκιση τους.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα ο τερματισμός των έκτακτων μέτρων αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως μέσα στον Ιούλιο, οπότε και συμπληρώνονται ακριβώς δύο χρόνια μετά την προσπάθεια ανατροπής του Ερντογάν.

Τι λέει ο νόμοςΟι Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται στην Αδριανούπολη, δίχως να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, μεταξύ των μέτρων που έχουν επιβληθεί είναι η αναστολή της ισχύος της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει υπογραφεί και από την Τουρκία.Στο άρθρο 5 η Συνθήκη αναφέρει: «Αν σε συλλάβουν, έχεις το δικαίωμα να γνωρίζεις γιατί. Αν συλληφθείς, έχεις το δικαίωμα να περάσεις σε σύντομο χρόνο από δίκη ή να αφεθείς ελεύθερος μέχρι να πραγματοποιηθεί η δίκη».

Νίκος Μητρετώδης: Αποφάσισαν να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά μπορεί να πάρει χρόνο.
Μιλώντας στην εφημερίδα Real News ο Νίκος Μητρετώδης, πατέρας του κρατούμενου ανθυπολοχαγού δηλώνει πως ήταν ήδη ενήμερος για την εξέλιξη. «Εκ πρώτης όψεως είναι μία θετική εξέλιξη. Το θέμα είναι, όμως, ότι δεν ξέρουμε ακριβώς την τουρκική νομοθεσία και τι δικαιώματα έχουν αρθεί με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και δεδομένου ότι πάντα ισχύει ο επιεικέστερους για τους κατηγορούμενους νόμος, τουλάχιστον στο διεθνές δίκαιο, θεωρούμε ότι σίγουρα θα επηρεάσει και εμάς», αναφέρει ο πατέρας του Άγγελου Μητρετώδη, διατηρώντας πάντα τις επιφυλάξεις του.

«Με τους Τούρκους δικηγόρους δεν μιλάμε καθημερινά. Ενδεχομένως να έχουμε καλύτερη εικόνα τις επόμενες ημέρες. Έπειτα υπάρχει και ένα άλλο ζητούμενο. Αποφάσισαν ότι θα αρθεί η κατάσταση, αλλά από την ώρα που το είπαν μέχρι να εφαρμοστεί μπορεί να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Θεωρώ πάντως πως είναι μία ευνοϊκή εξέλιξη», επανέλαβε ο κ. Μητρετώδης.

Χρυσόγονος: Αισιοδοξία με… επιφυλάξεις
Για τις νέες ελπίδες αποφυλάκισης μίλησε στην Real News και ο Κώστας Χρυσόγονος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ, εκφράζοντας αισιοδοξία και επιφυλάξεις. «Σίγουρα βελτιώνει το τοπίο η άρση της κατάστασης πολιορκίας στην Τουρκία.

Όμως, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ποιες θα είναι οι περαιτέρω κινήσεις της Άγκυρας. Λογικά θα είναι ότι είτε θα τους απαγγελθούν κατηγορίες είτε θα τους αφήσουν ελεύθερους. Βέβαια, η κατηγορία που θα τους απαγγείλουν μπορεί να είναι πολύ βαριές π.χ να τους κατηγορήσουν για κατασκοπεία».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications