Δίπλωμα οδήγησης από τα 17, με κάμερες και αμερικανικό σύστημα! Αλλάζουν όλα
Δίπλωμα οδήγησης από τα 17, με κάμερες και αμερικανικό σύστημα!

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση..
Μαυραγάνης: Χωρίς εκπαιδευτή μέσα στο όχημα οι νέες εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης
Από 17 ετών θα μπορούν πλέον να οδηγούν και ανήλικοι υπό κάποιες προϋποθέσεις, αφού στο νομοσχέδιο υπάρχει η πρόβλεψη να μπορούν να βρίσκονται στο τιμόνι, παρουσία ενός ενηλίκου

Τον θεσμό της «συνοδευόμενης οδήγησης» για ανηλίκους που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος τους εισάγει στην χώρα μας το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το νέο σύστημα εξετάσεων διπλώματος οδήγησης που βρίσκεται σε 10ήμερη διαβούλευση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους και αποκτούν δίπλωμα οδήγησης θα μπορούν να οδηγούν μόνο όμως υπό τη συνοδεία ενήλικου – εμπείρου οδηγού.
Το σύστημα συνοδευόμενης οδήγησης προβλέπει ακόμα εκπαίδευση από ειδικό εκπαιδευτή, διεξαγωγή θεωρητικής εκπαίδευσης και βεβαίωση από την οικεία Διεύθυνση Μεταφορών.

Αμερικανικό μοντέλο
Θεσμοθετείται λοιπόν, το ολοκληρωμένο σύστημα της συνοδευόμενης οδήγησης, το οποίο θα στηρίζεται στο αμερικανικό μοντέλο.
Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο ισχύει εδώ και πολλά χρονιά σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και άλλες.

Οι λεπτομέρειες του νέου συστήματος θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη.
Μέσα στο Μάιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο.

Αναλυτικα οι αλλαγές που προβλέπονται
Συγκεκριμένα με κάμερες και μικρόφωνα τα οποία θα είναι διασυνδεδεμένα στο ίντερνετ ώστε τα οχήματα να είναι on line με το κέντρο ελέγχου του υπουργείου Υποδομών θα είναι το επόμενο διάστημα, τα οχήματα εξέτασης νέων οδηγών. Το σχέδιο νόμου δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση για 10 μέρες, σε μια προσπάθεια να μπουν νέοι κανόνες και να παταχθεί η παραβατικότητα και η συναλλαγή μεταξύ εξεταστή και εξεταζόμενου.

Βάσει του σχεδίου νόμου, καθιερώνονται δοκιμασίες προσόντων και συμπεριφοράς των υποψηφίων οδηγών, μπαίνει σε εφαρμογή σύστημα εποπτείας και ελέγχου εξεταστών και εκπαιδευτών ενώ προβλέπεται ότι η οδήγηση σε άτομα έως 17 ετών, θα γίνεται συνοδεία έμπειρου οδηγού μέχρι την συμπλήρωση των 18 ετών.
Μεγάλες καμπάνες επιβάλλουν οι νέες ρυθμίσεις και για όσους παρεμποδίζουν ή αλλοιώνουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα αφαιρούνται –μεταξύ άλλων - από τους εκπαιδευτές και τις σχολές οδηγών οι σχετικές άδειες.

Οι νέοι οδηγοί θα εξετάζονται όπως ισχύει μέχρι σήμερα πρώτα στα θεωρητικά μαθήματα της οδήγησης (σήματα) και εφόσον περάσουν και στην οδήγηση. Σε περίπτωση που κοπούν κατά το δεύτερο στάδιο, τότε εξετάσεις θα δίνουν από την αρχή. Η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς θα γίνεται σε δύο στάδια, τα οποία θα πραγματοποιούνται σε διαφορετικές ημέρες.

Στο πρώτο στάδιο της δοκιμασίας θα εξετάζονται οι γνώσεις και οι δεξιότητες οδήγησης (πορεία). Εφόσον αυτό ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα εξετάζονται στο δεύτερο που είναι οι ειδικές δοκιμασίες (π.χ κίνηση και ακινητοποίηση δικύκλου χωρίς λειτουργία κινητήρα, ελικοειδής διαδρομή, πέδηση εκτάκτου ανάγκης, οπισθοπορεία με στροφή κ.α). Οι δοκιμασίες διενεργούνται χωρίς την παρουσία εκπαιδευτή και εξεταστή, μέσα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή Πίστες Εκπαίδευσης και Εξέτασης Υποψηφίων Οδηγών, οι οποίοι βρίσκονται σε οικεία ή όμορη Περιφερειακή Ενότητα.

Τα στάδια
Συστηματική θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση από εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών.
Επιτυχή θεωρητική εξέταση.
Χορήγηση βεβαίωσης από την οικεία Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας του τόπου κατοικίας του ενδιαφερομένου για συνοδευόμενη οδήγηση με συνοδεία ενήλικα-έμπειρου οδηγού που δεν έχει κανένα βαθμό ποινής στο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών Αυτοκινήτων, Μοτοσικλετών και Μοτοποδηλάτων (Σ.Ε.Σ.Ο.) για διάστημα τουλάχιστον έξι (6) μηνών και επιβεβαιωμένο χρόνο συνοδευόμενης οδήγησης τουλάχιστον εκατό (100) ωρών, εκ των οποίων οι δέκα (10) αφορούν οδήγηση μία ώρα μετά τη δύση του ηλίου.

Επιτυχή δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς, εφόσον έχει συμπληρωθεί η ηλικία των δεκαοκτώ (18) ετών, προκειμένου να του χορηγηθεί το δικαίωμα άδειας ανεξάρτητης οδήγησης σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ.51/2012
Η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς διενεργείται με όχημα κατηγορίας Β που έχει παραχωρηθεί για το σκοπό αυτό στον ενδιαφερόμενο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, εντός του επόμενου 10ημέρου θα κληθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς να διατυπώσουν τις απόψεις τους προκειμένου εντός του Μαΐου να προχωρήσει η ψήφιση του Νομοσχεδίου με την εφαρμογή ταυτόχρονα και των απαραίτητων μεταβατικών διατάξεων που απαιτούνται για την ομαλή μετάβαση στο Νέο Σύστημα εξετάσεων οδηγών και υποψήφιων οδηγών.

Μαυραγάνης: Χωρίς εκπαιδευτή μέσα στο όχημα οι νέες εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης
Στο νέο σύστημα εξέτασης των υποψηφίων οδηγών αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «το φαινόμενο κάποιοι να παίρνουν το δίπλωμα πιο εύκολα από κάποιους άλλους, πέρα από το γεγονός ότι εισήγαγε ένα σύστημα αδικίας και ανηθικότητας στην κοινωνία μας, από την άλλη πλευρά δημιουργούσε και οδηγούς, οι οποίοι αγνοούσαν βασικούς κανόνες οδικής κυκλοφορίας και ήταν εν δυνάμει κίνδυνος για όλους και για τους εαυτούς τους».

Ο κ. Μαυραγάνης τόνισε ότι «η μεγαλύτερη επαφή εκπαιδευτή και εξεταστή με τον εξεταζόμενο είναι αυτή που δημιουργούσε το πρόβλημα».
Και διευκρίνισε: «Προβλέπουμε σε πρώτο στάδιο την αποχώρηση του εκπαιδευτή μέσα από το όχημα.
Ο εξεταστής παραμένει στο πρώτο στάδιο της εξέτασης, η εξέταση σπάει σε δύο κομμάτια -το πρώτο στάδιο είναι η εξέταση πορείας και γενικών γνώσεων περί της οδηγικής συμπεριφοράς και το δεύτερο στάδιο ειδικών δοκιμασιών που γίνεται μέσα σε πίστα».

Στο πρώτο στάδιο υπάρχει μέσα στο όχημα μόνον ο εξ]εταστής, ο εκπαιδευτής αποχωρεί και διαθέτει το όχημά του στον εκπαιδευόμενο και εξεταζόμενο και υπάρχουν κάμερες μέσα στο σύστημα, οι οποίες μεταφέρουν εικόνα και ήχο προς το κέντρο ελέγχου. Οι κάμερες αυτές μπορούν να λειτουργήσουν και αυτόνομα και λειτουργούν αυτόνομα στο δεύτερο στάδιο της εξέτασης των ειδικών δοκιμασιών, όπου και ο εξεταστής και ο εκπαιδευτής είναι έξω από το όχημα. Είναι μόνος του πλέον μέσα στο όχημα ο εκπαιδευόμενος- εξεταζόμενος και μέσω των καμερών που υπάρχουν μέσα στο όχημα μεταφέρεται εικόνα και ήχος στο κέντρο ελέγχου, αλλά και από το κέντρο ελέγχου μεταφέρονται οι εντολές προς τον εξεταζόμενο εκείνη τη στιγμή».

Σε ερώτηση σχετικά με τις δυνατότητες κατάργησης της πρόβλεψης διοδίων σε περιοχές κατοικίας, όπως στην εξωτερική περιφερειακή της Θεσσαλονίκης, απάντησε: «Έχουμε την άποψη ότι πρέπει το σύστημα διοδίων να γίνει πιο δίκαιο και για να γίνει πιο δίκαιο, πρέπει να εφαρμοστούν οι κανόνες ηθικής, αλλά και οι νομικοί κανόνες, που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη και εξαιρούν τους κατοίκους, οι οποίοι δεν έχουν άλλη ασφαλή δίοδο για να πάνε στο σπίτι τους, παρά μόνο να χρησιμοποιήσουν την εθνική οδό και τότε πρέπει να εξαιρούνται.

Αυτό είναι μία Ευρωπαϊκή Οδηγία, την οποία πρέπει να εφαρμόσουμε και στην Ελλάδα. Εάν λοιπόν τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν εκτός από την περίπτωσης της Χαλκίδας ή του Αγίου Στεφάνου, εάν υπάρχουν και στη Θεσσαλονίκη να τις δούμε και εκεί».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications