Πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου στη Μέση Ανατολή – Πρώην ΥΠΑΜ Ισραήλ: «Πήγαμε να καταρρίψουμε ρωσικό μαχητικό»
Πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου στη Μέση Ανατολή – Πρώην ΥΠΑΜ Ισραήλ: «Πήγαμε να καταρρίψουμε ρωσικό μαχητικό»

Τα σύννεφα πολέμου στη Μέση Ανατολή πυκνώνουν με το Ισραήλ πλέον να βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το Ιράν. Η Ρωσία παίζει ρόλο διαμεσολαβητή, προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, αλλά ίσως και η παρέμβαση της να μην είναι αρκετή, καθώς όπως αποκάλυψε ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μ. Γιαλόν η Αεροπορία της χώρας του λίγο έλειψε να καταρρίψει ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος που πετούσε στα όρια του εναέριου χώρου του Ισραήλ.

Γίνεται ωστόσο μία προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα και για το λόγο αυτό τις επόμενες ημέρες μεταβαίνει στη Μόσχα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου. Θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στις 9 Μαΐου στη Μόσχα και θα συζητήσουν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά πιθανότατα στο επίκεντρο θα είναι το Ιράν.

«Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στη Μόσχα την 9η Μαΐου. Προσεκλήθη να παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση για την 73η επέτειο της Νίκης στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο (Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο)», τονίζεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, όπου επιβεβαιώνονται και οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας και του Ισραήλ.

Η επίσκεψη αυτή θα είναι καθοριστική. Όπως επίσης και θα εκτονώσει τις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες υπήρξαν τεταμένες λόγω και ενός περιστατικού που αποκάλυψε ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ σε ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Στην αρχή της ρωσικής παρουσίας [στη Συρία], υπήρξε μια περίπτωση όπου ένας Ρώσος πιλότος σχεδόν πέρασε τα σύνορά μας στα Υψώματα του Γκολάν. Αν ήταν συριακό αεροπλάνο, θα το καταρρίπταμε άμεσα», δήλωσε ο Γιαλόν στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Σύμφωνα μ΄όσα είπε , το Ισραήλ αναγνώρισε το αεροπλάνο καθώς πλησίαζε και παρόλο που ήταν ρωσικό, η ισραηλινή αεροπορία ήταν έτοιμη να το καταρρίψει αν δεν άλλαζε την πορεία του. Ο Γιαλόν δήλωσε ότι έγινε επαφή με τη ρωσική αεροπορική βάση Khmeimim στη Συρία, και υπήρξε προειδοποίηση. «Το ζήτημα επιλύθηκε αμέσως», είπε.

Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά την παρέμβαση της Μόσχας, το Σεπτέμβριο του 2015. Λίγο αργότερα, το Ισραήλ και η Ρωσία εφάρμοσαν έναν μηχανισμό ασφαλείας για να αποφευχθούν οι τυχαίες συγκρούσεις στον εναέριο χώρο της Συρίας όπου δραστηριοποιούνται και οι δύο.

Κατά τη διάρκεια του οκταετούς εμφυλίου πολέμου της Συρίας, το Ισραήλ έχει δηλώσει δημοσίως ότι έπληξε περισσότερες από 100 στόχους της Χεζμπολάχ αλλά και άλλους στόχους εντός Συρίας.

«Όταν ήμουν υπουργός Άμυνας, συνειδητοποιήσαμε ότι η Ρωσία αποφάσισε να στείλει τα αεροσκάφη της στη Συρία και αργότερα ανέπτυξε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 και S-400, κάλεσα τον Ρώσο στρατιωτικό ακόλουθο στο Τελ Αβίβ στο γραφείο μου και του είπα: Γνωρίζουμε ότι σχεδιάζετε να αναπτύξετε στρατεύματα στη Συρία. Δεν πρόκειται να παρέμβουμε στη συριακή διαμάχη. Αλλά έχουμε τα δικά μας συμφέροντα εκεί – κόκκινες γραμμές. Μην μας ενοχλείτε και δεν θα παρέμβουμε », είπε ο Γιαλόν.

Το Ισραήλ φοβάται ότι το Ιράν θα βοηθήσει την Χεζμπολάχ να παράγει ακριβή καθοδηγούμενα βλήματα και να βοηθήσει άλλες σιιτικές παραστρατιωτικές δυνάμεις να ενισχύσουν το έδαφος τους στα Γκολάν.

«Βλέπουμε ότι το Ιράν προμηθεύει όπλα στους εχθρούς μας στην περιοχή, κυρίως στη Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Θέλουν να βρίσκονται στα σύνορά μας», δήλωσε ο Γιαλόν. «Αυτή είναι η επίσημη θέση της ισραηλινής κυβέρνησης, δεν θα ανεχτούμε ιρανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία η οποία μπορεί να μας απειλήσει».

pentapostagma

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications