ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΘΗΝΑΙ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΘΗΝΑΙ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ

Έγινε τελικά σήμερα τα ξημερώματα η πυραυλική επίθεση στη Συρία από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία, όπως είχε προαναγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ με tweet την περασμένη Τετάρτη.Χτύπημα για το θεαθήναι.

Γιάννης Κουτσομύτης

Σύμφωνα με τις στρατιωτικές διοικήσεις των τριών συμμαχικών χωρών εξαπολύθηκαν περίπου 100 πύραυλοι με στόχο ένα ερευνητικό κέντρο στη συνοικία Μπαρζάχ της Δαμασκού, στο οποίο θεωρείται ότι πραγματοποιούνται έρευνες και παραγωγή χημικών και βιολογικών όπλων, ένα κέντρο αποθήκευσης χημικών όπλων στη Χομς και άλλος ένας αποθηκευτικός χώρος κοντά στη Χομς. Συνολικά δηλαδή επλήγησαν τρεις στόχοι.

Οι Συριακές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν ότι απέκρουσαν "τους περισσότερους" από τους συμμαχικούς πυραύλους και πως οι εγκαταστάσεις που χτυπήθηκαν είχαν εκκενωθεί αφού υπήρχε σχετική πληροφόρηση από τη Ρωσία και πως από τις επιθέσεις υπάρχουν πέντε Σύροι τραυματίες και κανένας νεκρός.

Η σημερινή πυραυλική επίθεση είναι άλλη μια αποσπασματική ενέργεια της Δύσης στη Συρία, η οποία δεν θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα στην πραγματικότητα του πολέμου. Η κίνηση αυτή έγινε μόνο για πολιτική κατανάλωση και ως "επίδειξη δύναμης". Επί της ουσίας δεν υπάρχει καμία διάθεση πραγματικής εμπλοκής για την ανατροπή της ισορροπίας και το χτύπημα έπαιξε μόνο το ρόλο ενός άλλοθι ότι "δεν ανεχόμαστε τη χρήση χημικών όπλων".

Το κατά πόσον όμως υπήρξε πραγματικά επίθεση με χημικά όπλα στη Ντούμα το Μεγάλο Σάββατο και τι είδους χημικά ήταν αυτά, μένει να αποδειχθεί. Ήδη έχουν φτάσει στην περιοχή της επίθεσης κλιμάκια ειδικών επιστημόνων του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) και τις επόμενες ημέρες θα συλλεγούν στοιχεία για να υπάρξει κάποιο πόρισμα.

Έχει πάντως σημασία και το γεγονός ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι στην Ντούμα έγινε χρήση του απαγορευμένου αερίου σαρίν ή μόνο του μη ρητά απαγορευμένου αερίου χλωρίνης. Αυτό το παραδέχθηκε σήμερα και ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Ντάνφορντ.

Χαρακτηριστικό της θεατρικής διάστασης της επίθεσης είναι το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας είχαν ειδοποιήσει έγκαιρα τη Ρωσία για το χρόνο και τον τόπο της επίθεσης ώστε να μην υπάρξουν απώλειες στις ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν στη Συρία. Οι Ρώσοι με τη σειρά τους ενημέρωσαν τη Συριακή κυβέρνηση και έτσι οι επίμαχες εγκαταστάσεις είχαν εγκαίρως εκκενωθεί. Ούτε γάτα, ούτε ζημιά δηλαδή. Απλά ένα απαραίτητο επικοινωνιακό event για την τόνωση της δημοτικότητας του Τραμπ, της Μέι και του Μακρόν.

www.press-gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications