Πεπρωμένο, ελεύθερη βούληση και βεδική αστρολογία
Πεπρωμένο, ελεύθερη βούληση και βεδική αστρολογία

Συχνά διαβάζουμε ή ακούμε τη φράση ότι όλα συμβαίνουν για κάποιο σκοπό. Ποια είναι η θέση της βεδικής αστρολογίας πάνω σ’ αυτό; Μπορεί ο βεδικός χάρτης μας να αποκαλύψει το πεπρωμένο μας;

«H μοίρα και η ελεύθερη βούληση είναι δυο ισάξιες δυνάμεις. Θεωρώ όμως ότι η ελεύθερη βούληση είναι η πιο σημαντική, γιατί είναι οι δικές μας συνειδητές επιλογές που δημιουργούν τη μοίρα μας». – Βέντα Βυάσα (Mαχαμπαράτα)

H ΘΕΩΡΙΑ της μετενσάρκωσης υποστηρίζει ότι όλες οι μεγάλες εμπειρίες της ζωής μας, καλές ή κακές, οφείλονται στο πεπρωμένο ή αλλιώς κάρμα που έχουμε διαμορφώσει βάση των προηγούμενων ενσαρκώσεών μας. Η βεδική αστρολογία, η πανάρχαια πρακτικής της Ινδίας, έρχεται να ρίξει φως στο δύσκολο αυτό θέμα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους.

Από τον Ανδρέα Τσάκαλη

H βεδική αστρολογία είναι ένα σημαντικό κομμάτι της παράδοσης της γιόγκα, αλλά και μια από τις έξι ιερές επιστήμες της αρχαίας Ινδίας. Σύμφωνα με τους θρύλους μάς έρχεται από τα βάθη της ιστορίας, αλλά κωδικοποιήθηκε από το σοφό Παρασάρα εδώ και πέντε χιλιάδες χρόνια.

H παράδοση μάς λέει ότι με το πέρασμα του χρόνου, όλο και λιγότεροι άνθρωποι αφοσιώνονταν σε ανώτερες πνευματικές πρακτικές με αποτέλεσμα να μη θυμούνται πια τα μαθήματα που είχαν αναλάβει να ολοκληρώσουν από προηγούμενες ζωές.
Έτσι, τους ήταν δύσκολο να κατανοήσουν γιατί γεννήθηκαν με τα συγκεκριμένα ταλέντα ή μειονεκτήματα και να συνειδητοποιήσουν τους λόγους για τους οποίους βίωναν τις συγκεκριμένες εμπειρίες.

Οι αρχαίοι σοφοί της Ινδίας δημιούργησαν τη βεδική αστρολογία για να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τους κύκλους που ακολουθούν οι ζωές μας και τα μαθήματα που καλούμαστε να πάρουμε, προκειμένου να αναπτυχθούμε μέσα στο χρόνο.
Το ωροσκόπιό μας είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελεί μια αναφορά προόδου της ψυχής, περιλαμβάνοντας πληροφορίες σχετικά με τα επιτεύγματά μας από τη στιγμή που γεννηθήκαμε. Αποκαλύπτει την καρμική κατάσταση στην οποία βρίσκονται διαφορετικοί τομείς της ζωής μας, όπως είναι η οικογένεια, οι σχέσεις, η καριέρα, τα οικονομικά και η πνευματικότητά μας.

Δείχνει επίσης συγκεκριμένες καρμικές επιρροές από το παρελθόν, τις οποίες πιθανότατα θα βιώσουμε και στην τωρινή μας ζωή. H βεδική αστρολογία έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να «δουν», εκεί όπου πριν ήταν σκοτάδι και για το λόγο αυτό ονομάστηκε Tζιότις Bίντια, που στα σανκριτικά σημαίνει “η επιστήμη του φωτός”, ή απλά Tζιότις, δηλαδή “φως”.
Οι ζωές μας μάς οδηγούν στον αληθινό σκοπό
O βεδικός ζωδιακός χάρτης μας δίνει μια εικόνα του τουσανσίτα κάρμα, δηλαδή του πεπρωμένου μας, όπως αυτό διαμορφώθηκε από τις προηγούμενες ζωές μας.

Μικρότεροι χάρτες, τα άμσας, αποκαλύπτουν τις προηγούμενες ενσαρκώσεις μας με περισσότερες λεπτομέρειες. Πλανητικοί κύκλοι που ονομάζονται ντάσας, αποκαλύπτουν το πραράμπντα κάρμα, το κομμάτι δηλαδή εκείνο του συνολικού μας πεπρωμένου, το οποίο θα κυριαρχήσει στην τωρινή μας ενσάρκωση.
Ενώ όμως το παρελθόν μπορεί να ξεδιπλωθεί εύκολα μπροστά μας, το μέλλον είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί. O λόγος γι’ αυτό βρίσκεται στο κριγιαμάνα κάρμα, στο κάρμα δηλαδή που δημιουργούμε αυτή τη στιγμή.

Τρία είδη κάρμα
Το ωροσκόπιό μας αποκαλύπτει την καρμική μας κατάσταση μέχρι τη στιγμή της γέννησής μας. Περιλαμβάνει τα σαμσάρας που αποτελούν τις τάσεις και τις προδιαθέσεις που φέρνουμε μαζί μας στην καρμασάγια, τη συγκέντρωση των πεπρωμένων όλων των προηγούμενων ενσαρκώσεών μας στο αιτιατό σώμα (ψυχή).

Από τη στιγμή της γέννησής μας, οι στάσεις και οι συμπεριφορές που έχουμε στη ζωή διαμορφώνουν τη μελλοντική πορεία του πεπρωμένου μας, είτε θετικά είτε αρνητικά.
Όταν ζούμε με επίγνωση, παίρνουμε σωστές αποφάσεις, λειτουργούμε με συνέπεια, αλλά και συμπόνια∙ τότε είμαστε ικανοί να αλλάξουμε κατά μεγάλο βαθμό το κάρμα που τέθηκε σε εφαρμογή με τη γέννησή μας. Έτσι, η βεδική αστρολογία δεν μας αποκαλύπτει τι θα συμβεί στο μέλλον. Μας πληροφορεί για το τι μπορεί να συμβεί, αν δεν αναλάβουμε συνειδητά να αποφύγουμε ή να αλλάξουμε τα αρνητικά γεγονότα που μας περιμένουν.

Σύμφωνα με τη γιογκική παράδοση, υπάρχουν τρία είδη κάρμα:
α) Το πρώτο είναι αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε πολύ εύκολα, όπως θ’ αλλάζαμε γνώμη για ένα απλό θέμα.
β) Το δεύτερο απαιτεί προσπάθεια προκειμένου να το διαμορφώσουμε όπως εμείς θέλουμε. Το πεπρωμένο μας αποτελείται κατά βάση από τα δυο αυτά είδη.

γ) Το τρίτο είδος είναι το αμετάβλητο κάρμα. Περιλαμβάνει τα μαθήματα που δεν είναι δυνατόν να αποφύγουμε και τις εμπειρίες που πρέπει οπωσδήποτε να βιώσουμε, προκειμένου να αναπτυχθούμε πνευματικά.
Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται, για παράδειγμα, με τα φώτα της δημοσιότητας στραμμένα πάνω τους και πρέπει να μάθουν να ζουν μ’ αυτά. Κάποιοι άλλοι πρέπει να βιώσουν το χαμό ενός αγαπημένου προσώπου ή μια σοβαρή ασθένεια. Το ποσοστό, όμως, που αντιστοιχεί στο αμετάκλητο πεπρωμένο μας, είναι μικρό.

Ένα άλλο είδος πεπρωμένου που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας σε μεγάλο βαθμό, είναι το συλλογικό πεπρωμένο. Οι κοινότητες, οι ομάδες, οι οργανισμοί και τα κράτη έχουν το δικό τους κάρμα. Το συλλογικό κάρμα μπορεί να ισοπεδώσει ή να αλλάξει δραματικά το ατομικό, κυρίως κατά τη διάρκεια ομαδικών εμπειριών, όπως είναι οι πόλεμοι.
Το γεγονός αυτό, υποδεικνύει ότι δεν είμαστε μόνο υπεύθυνοι για τις δικές μας πράξεις, αλλά και για τις πράξεις και τη συμπεριφορά ολόκληρης της κοινότητας στην οποία ανήκουμε, ανάλογα με τις θέσεις που παίρνουμε.

Ποια είναι η θέση μας στον κόσμο; Πώς μπορούμε να γίνουμε κύριοι της μοίρας μας; Μπορεί ο βεδικός χάρτης μας να μας βοηθήσει σε αυτό;
«Το μήνυμα που κυριαρχεί πανηγυρικά στους ουρανούς τη στιγμή της γέννησης του ανθρώπου, δεν αναφέρεται στη μοίρα του –στο αποτέλεσμα των καλών και κακών πράξεών του– αλλά στην ικανότητά του να χρησιμοποιήσει την ελεύθερη βούλησή του, προκειμένου να ελευθερωθεί από τα δεσμά του. Ότι έχει γραφεί, μπορεί να διαγραφεί».

– Σρι Γιουκτεσβάρ (Αυτοβιογραφία ενός γιόγκι)
ΣΤΗ ΒΕΔΙΚΗ αστρολογία οι πλανήτες υποδηλώνουν τις χρονικές περιόδους κατά τις οποίες καλούμαστε να ξεπληρώσουμε τους καρμικούς λογαριασμούς μας – δεν προκαλούν καταστάσεις. H επιλογή δράσης και η δράση αυτή καθ’ αυτή γίνεται υπ’ ευθύνη μας. Στην πραγματικότητα, το ωροσκόπιό μας είναι ένας συμβολικός αντικατοπτρισμός δυνάμεων που δρουν στο υποσυνείδητό μας.
Επειδή όμως το σύμπαν σχεδιάστηκε από έναν άπειρο, κοσμικό Νου οι γιόγκι πιστεύουν ότι οι σκέψεις και τα σύμβολα είναι κατά μια έννοια τόσο πραγματικά, όσο και τα αντικείμενα γύρω μας.

Αυτός είναι και ο λόγος που το κάρμα μας δημιουργείται όχι μόνο από τις πράξεις, αλλά και από τις σκέψεις μας.
Μια συμβολική παράσταση, όπως είναι το ωροσκόπιό μας, μας εξυπηρετεί κατά τον ίδιο τρόπο που μας χρησιμεύει ένας οδικός χάρτης. Και καθώς τα ωροσκόπια σχεδιάζονταν από τους σοφούς της εποχής εκείνης μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν γιάντρα, μπορούσαν να αποτελέσουν δηλαδή ένα χρήσιμο εργαλείο για τη συγκέντρωση και την καλλιέργεια του συνειδητού νου.

Μέσα από τη βεδική αστρολογία μαθαίνουμε ότι οι σκέψεις και οι πράξεις μας, αργά ή γρήγορα, γυρίζουν σ’ εμάς. Αναλαμβάνουμε να δράσουμε ανάλογα, αν θέλουμε να αποφύγουμε αρνητικές καταστάσεις και εκμεταλλευόμαστε όσο καλύτερα μπορούμε τις ευνοϊκές περιόδους. Tο ωροσκόπιό μας μπορεί να γίνει έτσι, η αφετηρία μιας πνευματικής πρακτικής, ένα κίνητρο που θα μας ωθήσει στη δράση κι όχι η απόφαση ενός δικαστή, μπροστά στην οποία είμαστε ανήμποροι.

Τα μάτια της ψυχής ενεργοποιούνται με την απελευθέρωση από τον υλικό κόσμο
O Παρασάρα, ο πατέρας της βεδικής αστρολογίας, μας έχει δώσει διάφορους τρόπους ώστε να αλλάξουμε τα δεδομένα του ωροσκοπίου μας. Σύμφωνα με τις διδασκαλίες του, είναι απόλυτα δυνατό να αλλάξουμε ή και να σβήσουμε εντελώς κάποια από τα γεγονότα που αναγράφονται στο ωροσκόπιό μας.

H μέθοδος που προτείνει περιλαμβάνει μια συνεπή και εκ βαθέων άσκηση πνευματικών πρακτικών, όπως είναι ο διαλογισμός, η προσευχή, οι τελετές, οι ψαλμοί και τα μάντρα, η φιλανθρωπική δράση και η προσφορά στον συνάνθρωπο και στον πλανήτη. Οι αστρολόγοι της Ινδίας, από παράδοση, ήταν ιερείς που σηκώνονταν πριν ακόμα χαράξει, επιδίδονταν σε προσευχή και διαλογισμό και στη συνέχεια αφιέρωναν όλη την υπόλοιπη μέρα τους για να υπηρετήσουν την κοινότητα με τις αστρολογικές τους προβλέψεις.

Σύμφωνα με την παράδοση, η επιστήμη της αστρολογίας προσφέρθηκε στην ανθρωπότητα σαν δώρο από τους πνευματικούς δασκάλους, όπως ήταν ο Παρασάρα, ο Bριγιού και ο Tζαϊμίνι. H αγιοσύνη τους και η προσφορά τους στους ανθρώπους προκαλούσε το σεβασμό. H αστρολογία άλλωστε, ήταν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ινδικής κουλτούρας και οι γονείς συχνά έδιναν ονόματα στα παιδιά τους που είχαν σχέση με τα αστρολογικά δεδομένα τη στιγμή της γέννησής τους.

Καρμικοί παράγοντες στη βεδική αστρολογία
Το φυσικό σώμα, με το οποίο ασχολούμαστε τόσο πολύ, αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος της υπόστασής μας. Στην πραγματικότητα, είμαστε πολυδιάστατα όντα που έχουν υπάρξει στο παρελθόν και θα υπάρξουν ξανά στο μέλλον, είτε για να υποφέρουν είτε για να απολαύσουν την ύπαρξή τους, βάσει πάντα της πρακτικής που ακολουθούμε σ’ αυτή τη ζωή. Δεν είμαστε θύματα της μοίρας μας – είμαστε οι δημιουργοί της. Μέσα από υψηλές σκέψεις και πράξεις μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό πεπρωμένο.

Είδη κάρμα
1. Σανσίτα – Το συνολικό μας κάρμα, ως αποτέλεσμα της πλανητικής μας δράσης στις προηγούμενες ζωές μας.
2. Πραράμπντα – Το κάρμα από τις προηγούμενες ζωές μας, που θα παίξει ρόλο και στην τωρινή ζωή.
3. Kριγιαμάνα – Το κάρμα που δημιουργούμε μέσα από τις πράξεις μας σε αυτή τη ζωή.
4. Aγκάμα – Το κάρμα που ενεργοποιούμε μέσα από τα τρέχοντα σχέδιά μας.
Καρμικές δυνάμεις

1. Aντρίντα – Το κάρμα που μπορούμε να αλλάξουμε με μεγάλη ευκολία.
2. Nτρινταντρίντα – Το κάρμα που μπορούμε να αλλάξουμε αφού καταβάλλουμε πραγματική προσπάθεια.
3. Nτρίντα – Το κάρμα αυτό δεν μπορεί να αλλάξει με τις ανθρώπινες προσπάθειες, ορίζεται μόνο από το Θεό.
Τα σώματα του ανθρώπου
1. Σθούλα Oυπάντι – Το φυσικό σώμα και η ζωτική δύναμη. Θνητό. Καταστρέφεται με το θάνατο. Βρίσκεται κάτω από την επιρροή των πλανητών.

2. Σούκσμα Oυπάντι – Το νοητικό σώμα (Νους). Θνητό. Καταστρέφεται με κάθε νέα ενσάρκωση. Μπορεί να επηρεαστεί από τους πλανήτες, αλλά αποκτά ελευθερία σκέψης μέσα από την αυτογνωσία και την αλτρουιστική αγάπη.
3. Kαράνα Oυπάντι – Το αιτιατό σώμα (Ψυχή). Ελευθερώνεται με το θάνατο. Πρόκειται για τον ανώτερο εαυτό μας, ο οποίος μεταφέρει το συνολικό κάρμα από την προηγούμενη ζωή μας στην επόμενη.
4. Ατμάν – H καθαρή αιώνια συνείδηση (Πνεύμα). Δεν επηρεάζεται από το κάρμα. Οι πλανητικές ενέργειες βρίσκονται υπό την επιρροή του πνεύματος.

youmagazine

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications