Με μια ημέρα καθυστέρηση θα πέσει στη Γη ο κινεζικός διαστημικός σταθμός
Με μια ημέρα καθυστέρηση θα πέσει στη Γη ο κινεζικός διαστημικός σταθμός

Αντί για την Πρωταπριλιά,ο κινεζικός δορυφόρος «Tiangong-1»-μεγέθους όσο ένα σχολικό λεωφορείο-αναμένεται να πέσει αύριο στη Γη,σε ποιο σημείο όμως, άγνωστο!

Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται σε αλλαγές της ηλιακής δραστηριότητας,επισημαίνουν οι αξιωματούχοι του διαστήματος.

Αν και δεν υπάρχει πιθανότητα ο δορυφόρος να χτυπήσει τη Βρετανία, θα μπορούσε να συντριβεί στην Ελλάδα, στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph».Η χώρα μας τις τελευταίες ώρες μπαινοβγαίνει στην επικίνδυνη ζώνη...

Αν τα συντρίμμια του δορυφόρου πέσουν στη Γη,πιθανότατα θα πέσουν στη Νέα Ζηλανδία, την Τασμανία, σε βόρειες περιοχές των ΗΠΑ ή στη Μέση Ανατολή, ωστόσο οι περισσότεροι ειδικοί προβλέπουν ότι θα πέσουν στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι ειδικοί περιμένουν εναγωνίως με τα κατάλληλα όργανα να παρατηρήσουν την πορεία... θανάτου του δορυφόρου «Ουράνιο Παλάτι»(σημαίνει στην κινεζική γλώσσα). Τα συντρίμμια του δορυφόρου ενδέχεται να μετατραπούν σε πύρινες μπάλες όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της Ευρωπαικής Διαστημικής Υπηρεσίας «ESA».

Ο Μάρκους Ντολένσκι, από το Διεθνές Κέντρο Ραδιοφώνου και Έρευνας για την Αστρονομία, δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNN πως, οι ειδικοί πιθανότατα να δουν μια σειρά από πύρινες μπάλες να ίπτανται στον ουρανό. Αυτό βεβαίως θα συμβεί εάν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Επικίνδυνη ζώνη

Η Ευρωπαική Διαστημική Υπηρεσία αυτή έχει καταρτίσει μία λίστα με τις χώρες και τις πόλεις που συγκαταλέγονται στη επονομαζόμενη «επικίνδυνη ζώνη». Στον κατάλογο αυτό, μπαινοβγαίνει η χώρα μας.

Η ζώνη της πτώσης εκτείνεται σε μια τεράστια έκταση, που αρχικά περιελάμβανε και την Ελλάδα, σύμφωνα με το Γραφείο Διαστημικών Θραυσμάτων (Space Debris Office) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας. Ωστόσο, λίγες ώρες πριν από την πτώση του δορυφόρου, η χώρα μας «βγήκε» από τις χώρες όπου ανήκουν στην «επικίνδυνη ζώνη». Και λίγες ώρες αργότερα ξαναμπήκε...

Πλήγμα για το κύρος των Κινέζων

Η πτώση του κινεζικού δορυφόρου θα καταφέρει σοβαρό πλήγμα στο μεγαλεπήβολο διαστημικό πρόγραμμα της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο. Η προώθηση του διαστημικού προγράμματος της Κίνας αποτελεί εθνική προτεραιότητα για τον πρόεδρο Σι, ο οποίος έχει δηλώσει ότι η χώρα του φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμια διαστημική δύναμη. Αν και το Πεκίνο επιμένει ότι το πρόγραμμά του έχει μόνο ειρηνική διάσταση, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι αυτό περιλαμβάνει και μια κρυφή στρατιωτική συνιστώσα.

Στο διάστημα το «Ουράνιο Παλάτι» από το 2012

Το διαστημικό εργαστήριο είχε εκτοξευθεί στις 29 Σεπτεμβρίου του 2012 για να αποκτήσουν εμπειρία οι Κινέζοι, ώστε να έχουν καταφέρει έως το 2023 να θέσουν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας ένα μόνιμο και πιο μεγάλο διαστημικό σταθμό. Το «Ουράνιο Παλάτι-1» αρχικά επρόκειτο να τεθεί εκτός λειτουργίας το 2013, αλλά η Κίνα επανειλημμένως παρέτεινε την αποστολή του. Ο σταθμός επρόκειτο τελικά να εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης στο τέλος του 2017, αλλά η νέα καθυστέρηση οδήγησε μερικούς να εκφράσουν τις ανησυχίες τους ότι πλέον είναι ανεξέλεγκτος. Από την πλευρά του, ο μηχανικός Τσου Κονγκπένγκ της Αεροδιαστημικής Εταιρείας Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας διαβεβαίωσε με δηλώσεις του σε κινεζική εφημερίδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ότι ο σταθμός δεν πρόκειται να συντριβεί εκτός ελέγχου και δεν αποτελεί απειλή ούτε για κατοικημένες περιοχές ούτε για το περιβάλλον.

Μέχρι και πριν από λίγη ώρα ο διαστημικός σταθμός βρισκόταν σε ύψος 148 χλμ. πάνω απο την Παπούα Νέα Γουινέα

Δείτε ζωντανά την πορεία του εδώ

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications