Βίντεο-ντοκουμέντο: Τα Γαλλικά αεροσκάφη απογειώνονται για να χτυπήσουν στόχους στη Συρία
Βίντεο-ντοκουμέντο: Τα Γαλλικά αεροσκάφη απογειώνονται για να χτυπήσουν στόχους στη Συρία

Η Ρωσία προτείνει προς ψήφιση την υιοθέτηση ενός σχεδίου απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο “θα καταδικάζει της επιθετικότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.”

Παρίσι, της Μαρίας Δεναξά

Δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία, ενώ δεν θεωρείται πιθανό ότι το σχέδιο αυτό ψηφίσματος, θα μπορούσε να εξασφαλίσει το ελάχιστο των εννέα θετικών ψήφων από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Διπλωμάτες εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία που συγκαταλέγονται στα μόνιμα μέλη του αναφερόμενου οργάνου και συμμετείχαν στα σημερινά αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα κατά της Συρίας, θα καταψηφίσουν το ρωσικό σχέδιο απόφασης.

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων τόνισε ότι στις τρεις το πρωί, (ώρα Παρισιού), υπό τις διαταγές του προέδρου της Δημοκρατίας τα γαλλικά στρατεύματα σε συνεργασία με τα αμερικανικά και τα βρετανικά διεξήγαγαν στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

«Αυτή η επιχείρηση στόχευε το παράνομο χημικό πρόγραμμα της Συρίας. Το κύριο κέντρο ερευνών αυτού του προγράμματος και δυο σημαντικές μονάδες παραγωγής, χτυπήθηκαν», τόνισε η υπουργός και συμπλήρωσε ότι «πέρα απ’ αυτούς τους στόχους χτυπήθηκε η ικανότητα ανάπτυξης, ολοκλήρωσης, παραγωγής χημικών όπλων της Συρίας που χτυπήθηκε. Ο στόχος είναι απλός. Να εμποδιστεί το καθεστώς να ξανακάνει χρήση των χημικών όπλων».

Η κ. Παρλί χαρακτήρισε νόμιμη την επιχείρηση, διότι «στοχεύει να βάλει ένα τέλος σε μια σοβαρή παραβίαση του δικαίου.
Συμπεριλαμβάνεται στους συγκεκριμένους στόχους της καταστροφής των χημικών όπλων του καθεστώτος της Συρίας, ώστε να την εμποδίσει να προβεί ξανά σε νέο μακελειό με χημικά και να συνεχίσει την τρομοκρατική στρατηγική του κατά του πληθυσμού.

Αυτή η δράση είναι αναλογική και στοχευμένη. Το ζητούμενο δεν είναι να πλήξει τους συμμάχους του Ασάντ, ούτε τους αμάχους, αλλά να εμποδίσει το καθεστώς της Συρίας να συνεχίσει την εγκληματική του δράση. Το καθεστώς της Δαμασκού πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί τέτοια όπλα».

Απαντώντας σε ερώτηση αν η επιχείρηση τελείωσε ή θα συνεχιστεί και σε δεύτερη φάση, η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας επεσήμανε ότι «υπάρχει μια φάση και οι επιθυμητοί στόχοι επιτεύχθηκαν. Υπήρχαν στόχοι που είχαν ταυτοποιηθεί και ήταν συνδεδεμένοι με την παράνομη δραστηριότητα παραγωγής χημικών του Μπασάρ Αλ Ασάντ και αυτοί οι στόχοι χτυπήθηκαν».

Δείτε το βίντεο:

press-gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications