Ένα βήμα πριν τη γενικευμένη σύρραξη στη Συρία
Ένα βήμα πριν τη γενικευμένη σύρραξη στη Συρία

Ποιος θα πατήσει πρώτος το… κουμπί

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες των δυτικών συμμαχικών δυνάμεων, ενόψει του σφοδρού χτυπήματος που όλα δείχνουν ότι έχει δρομολογηθεί στη Συρία. Αφορμή αποτέλεσαν οι καταγγελίες ότι έγινε χρήση χημικών από το στρατό του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η ένταση κλιμακώνεται και μάλιστα τις τελευταίες ώρες η σύγκρουση φαντάζει μη αναστρέψιμη ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψιν την αναγγελία της Νίκι Χέιλι, απεσταλμένης της Ουάσινγκτον στον ΟΗΕ, ότι η Αμερική θα δράσει ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του Οργανισμού, έχουν διαμορφώσει ένα σκηνικό γενικευμένης σύρραξης, στην περιοχή, με άγνωστες συνέπειες και επιπτώσεις.

Στο οβάλ γράφειο στον Λευκό Οίκο βρίσκεται σε εξέλιξη ευρεία σύσκεψη με τον αρχηγό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και τον υπουργό Άμυνας, Τζιμ Μάτις, προκειμένου να καταστρωθεί το σχέδιο δράσης στη Συρία.
Παράλληλα το Ισραήλ ετοιμάζει τις δικές του κινήσεις, ενώ στην αντίπερα όχθη, η Ρωσία και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποιούν τόσο τις ΗΠΑ, όσο και το Ισραήλ, να μην αποφασίσουν τη μεγάλη κίνηση, που απειλεί να ανάψει το φυτίλι μιας της γενικευμένης σύγκρουσης.

Τις ΗΠΑ φέρονται να στηρίζουν οι βασικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, με τις Βρετανία και Γαλλία να ετοιμάζονται για κοινές επιχειρήσεις, ενώ συμμετοχή δεν αποκλείεται να έχει και η Γερμανία.

Στην αντίπερα όχθη, η Ρωσία στηρίζει τη Συρία και τον πρόεδρο Άσαντ, ενώ στο πλευρό της βρίσκεται το Ιράν, το οποίο διατηρεί ήδη στρατιωτικές μονάδες στα εδάφη της Συρίας.

Μέι: Έτοιμη να ανάψει το πράσινο φως για επίθεση
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είναι έτοιμη να δώσει το πράσινο φως προκειμένου η Βρετανία να συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ως απάντηση για την φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία, μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο BBC. Η Μέι δεν θα ζητήσει προηγουμένως την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου, σημειώνει το BBC, χωρίς να κατονομάσει τις πηγές του.

Μακρόν: Αποφασίζουμε τις κινήσεις μας
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινώσει την απάντησή της στην καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία και, εφόσον λάβει την απόφαση να προχωρήσει σε πλήγματα, αυτά τα πλήγματα θα στοχοθετήσουν τις «εγκαταστάσεις με τα χημικά» του καθεστώτος και σε καμία περίπτωση τους «συμμάχους» της Δαμασκού, τη Ρωσία και το Ιράν, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας (…). Σε καμία περίπτωση οι αποφάσεις που θα λαμβάναμε δεν θα είχαν προορισμό να πλήξουν τους συμμάχους του καθεστώτος ή να επιτεθούν εναντίον οποιουδήποτε αλλά να επιτεθούν στις εγκαταστάσεις με χημικά που διαθέτει το καθεστώς» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Η Γαλλία «δεν επιθυμεί οποιαδήποτε κλιμάκωση» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο Σαουδάραβας πρίγκιπας, που βρίσκεται στο Παρίσι σε επίσημη επίσκεψη, διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα μπορούσε να εμπλακεί σε ενδεχόμενα πλήγματα που θα επικεντρώνονταν στο καθεστώς της Δαμασκού μετά την φερόμενη επίθεση με χημικά του Σαββάτου.

«Εάν η συνεργασία μας με τους εταίρους μας το αξιώνει, εμείς θα δώσουμε το παρόν» απάντησε ο Σαλμάν στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο η χώρα του να συμμετάσχει σε πιθανά πλήγματα στη Συρία.

Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο έτοιμες για χτύπημα
Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βρετανικές αεροπορικές βάσεις στην Κύπρο, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα επιδρομές εντός των εδαφών της Συρίας και προφανώς εναντίον θέσεων των κυβερνητικών δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή από τη βρετανική ηγεσία, οι βάσεις στην Κύπρο αναμένεται να υποδεχθούν τις αμέσως επόμενες ώρες γαλλικά μαχητικά τύπου Rafale, τα οποία θα απογειωθούν από τη βάση St Dizier στη Γαλλία, έτοιμα να επιχειρήσουν μαζί με βρετανικά αεροσκάφη στη Συρία.

Λίγα 24ωρα μετά την επίθεση στην Ανατολική Γούτα εναντίον θέσεων ανταρτών και τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης Άσαντ για χρήση χημικών, οι συμμαχικές δυνάμεις, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, φέρονται έτοιμες να ξεκινήσουν μία γενικότερη επιχείρηση.

Οι συνέπειες μίας πιθανής επίθεσης κατά του καθεστώτος Άσαντ είναι απρόβλεπτες, καθώς η Ρωσία έχει προειδοποιήσει για «ανεξέλεγκτες καταστάσεις».

kontranews

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications