Yahya al-Bahrumi: Ο Ελληνοαμερικανός που αναδύθηκε στις ηγετικές βαθμίδες του ISIS και οι φρικαλεότητές του (βίντεο)
Yahya al-Bahrumi: Ο Ελληνοαμερικανός που αναδύθηκε στις ηγετικές βαθμίδες του ISIS και οι φρικαλεότητές του (βίντεο)

Το αυτοαποκαλούμενο «Ισλαμικό Κράτος» έχει προκαλέσει παγκόσμιο ρίγος με τις προκλητικές τακτικές τους και την βιαιότητα. Σε αυτό το αυταρχικό καθεστώς δεν έχουν θέση τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και η διαφορετικότητα.

Έχει αναλάβει την ευθύνη για δεκάδες τρομοκρατικές επιθέσεις σε ολόκληρη την υφήλιο και οι φανατικοί οπαδοί του δεν διστάζουν να δώσουν την ίδια τους την ζωή για την τζιχάντ και την προστασία του Χαλιφάτου.

Τα ξημερώματα ενός πρωινού του Σεπτεμβρίου 2013, ένα βανάκι σταμάτησε έξω από μια σμπαραλιασμένη βίλα της συριακής πόλης Αζάζ.

Ένας 29χρονος άντρας με πλούσιο μούσι αναδύθηκε από το κτίριο, πλάι στην εγκυμονούσα Bρετανή σύζυγό του και τα τρία τους παιδιά, ηλικίας 8, 4 και 2 ετών.

Η οικογένεια μετρούσε μόλις έναν μήνα στη Συρία και τα παιδιά ήταν εμφανώς υποσιτισμένα.

Είχαν περάσει στη δοκιμαζόμενη πόλη από τα τουρκικά σύνορα λίγες βδομάδες πρωτύτερα και τώρα τους είχαν φορτώσει στην καρότσα με κατεύθυνση κάποιο αφύλακτο σημείο των συνόρων.

Τους ξεφόρτωσαν σε ένα απόμερο σημείο, δίπλα σε πινακίδες που ενημέρωναν για ύπαρξη ναρκοπεδίου, καμιά ωρίτσα με τα πόδια μακριά από την τουρκική μεθόριο. Ο Yahya al-Bahrumi κουβαλούσε μια βαλίτσα κι ένα καροτσάκι, ενώ η Tania έσερνε τα άλλα δυο παιδιά όπως μπορούσε.

Στα σύνορα τους περίμενε ένας λαθροδιακινητής, ο οποίος αφού πήρε τις μερικές εκατοντάδες δολάρια από τον πατέρα, φόρτωσε την οικογένεια και εξαφανίστηκε. Όχι όμως όλη την οικογένεια, μιας και ο Yahya έμεινε πίσω για να ξαναπεράσει τα σύνορα και να συνεχίσει τη μάχη του στο πλευρό του μουσουλμανικού εξτρεμισμού.

Η Tania και τα παιδιά έφτασαν τελικά στην Κωνσταντινούπολη και από κει πήραν τον δρόμο τους για το Λονδίνο και το Τέξας των ΗΠΑ τελικά. Ήταν βλέπετε Βρετανή, κι έτσι δεν είχε πρόβλημα να εισέλθει ξανά σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ξαλαφρωμένος ήταν όμως από την περιπέτεια και ο Yahya, καθώς είδε ότι η ιδέα του να φέρει στο Ισλαμικό Κράτος τη γυναίκα και τα παιδιά του δεν ήταν καθόλου σοφή κίνηση.

Τώρα μπορούσε να αφιερωθεί απερίσπαστος στο έργο του για την επέκταση του αυτοανακηρυγμένου χαλιφάτου και είχε μάλιστα αρκετές ιδέες για το πώς θα γινόταν όλο αυτό. Μέχρι τότε είχε αυξήσει αρκετά την επιρροή του στις τάξεις της ιεραρχίας και όλα έμοιαζαν ελπιδοφόρα γι’ αυτόν.

Ποιος ήταν όμως αυτός; Ο κόσμος δεν θα άκουγε το όνομα Yahya Abu Hassan παρά το 2014, όταν το Ισλαμικό Κράτος ήταν πια κάτι που κανείς δεν μπορούσε να αγνοήσει. Οι πρώτες αναφορές των ανταποκριτών έκαναν λόγο για έναν «δάσκαλο», «κήρυκα», ακόμα και «αρχηγό», ο οποίος είχε περάσει αρκετό καιρό προετοιμάζοντας τους εξτρεμιστές μουσουλμάνους της Δύσης για τις υποχρεώσεις που όφειλαν να τηρήσουν μόλις ιδρυόταν το Ισλαμικό Κράτος.

Όλοι μιλούσαν για έναν μυστηριώδη προσήλυτο, έναν Αμερικανό, όπως έλεγαν, που κήρυττε τις πιο σκληροπυρηνικές αναγνώσεις του Κορανιού και του αναγνώριζαν τη βαθύτατη γνώση τόσο των ισλαμικών νόμων όσο και της αραβικής γλώσσας και γραμματείας. Οι τζιχαντιστές της Συρίας τον ήξεραν μόνο ως όνομα, ένα όνομα που προκαλούσε ωστόσο δέος.

Δυο-τρεις μεγάλες εφημερίδες φιλοξένησαν κάποια δειλά άρθρα γι’ αυτόν εκεί στις αρχές του 2014, απ’ όπου μάθαμε ότι ήταν ένας από τους κύριους μοχλούς πίεσης για την ίδρυση του κρατιδίου της φρίκης. Ο Yahya κήρυττε πως οι συνθήκες είχαν ωριμάσει, καθώς και εδάφη είχαν πια στα χέρια τους και έναν αναγνωρισμένο αρχηγό, κάποιον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, κι έτσι δεν θα έπαιρνε καιρό για να ακούσει ο κόσμος για το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας.

Ο Yahya σύντομα αναδύθηκε ως δεξί χέρι του Αμπού Μοχάμεντ αλ-Αντνάνι, εκπροσώπου του ISIS, περιφερειακού αρχηγού αλλά και επικεφαλής του βραχίονα της διεθνούς τρομοκρατίας κάτω από τη σημαία του χαλιφάτου. Ο Αμερικανός ήταν μεταξύ της ομάδας των ιδρυτών που έστειλαν εκείνη την επιστολή που ενημέρωναν τους τοπικούς εμίρηδες για την επικείμενη ίδρυση του χαλιφάτου και παρόντας φυσικά στη Μοσούλη του Ιράκ για την επίσημη ίδρυση αυτού που θα γινόταν παγκοσμίως γνωστό ως Ισλαμικό Κράτος.

Η εικόνα του όμως, ένας λευκός αγγλόφωνος προσήλυτος με πανίσχυρες διασυνδέσεις στα πλοκάμια του φονταμενταλισμού, φάνταζε ολότελα ξένη. Κι έτσι δεν θα έπαιρνε πολύ στους ρεπόρτερ να ξεκινήσουν την περιπέτεια για την αποκάλυψη της ταυτότητάς του…

Ένα από τα πρώτα πράγματα που ήρθαν στο φως για το ποιόν του ήταν πως ο Abu Yahya ήταν Έλληνας! Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ισλαμικού Κράτους και επιχειρησιακός αρχηγός ελληνικής καταγωγής δεν είναι ακριβώς κάτι που συναντάς και κάθε μέρα όπως αναφέρει και το The Atlantic.

«Μεγάλο μυαλό και έμπιστο μαχητή» τον αποκαλούσαν τώρα οι πηγές, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που θα μιλούσαν για τον ομογενή που είχε ανέλθει τα σκαλιά της ζοφερής αυτής ιεραρχίας. Ο Yahya δεν σταματούσε εξάλλου να γράφει, σε αγγλικά και άπταιστα αραβικά, για τον ιερό πόλεμο κατά της Δύσης, καλώντας τους μουσουλμάνους αδελφούς να σκοτώσουν τους απίστους και να μεταναστεύσουν μαζικά στο Ιράκ, ώστε να γιγαντωθεί το χαλιφάτο και να φτάσει ως τη Μεσόγειο, μια θάλασσα που είχε πάντα στην καρδιά του.

Δεν θα έπαιρνε πολύ να μάθουμε πως οι σύντροφοί του τον αποκαλούσαν «Bahrumi», μια μείξη των αραβικών λέξεων «bahr» (θάλασσα) και «rumi» (ρωμαϊκός). Yahya της Ρωμαϊκής Θάλασσας ή ακόμα και Yahya της Μεσογείου τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά οι τζιχαντιστές και δεν ήταν καθόλου τυχαία όλα αυτά, καθώς η καταγωγή του ήταν πράγματι από την Κρήτη.

Ένα σύντομο βιογραφικό του έδωσε μάλιστα ο ίδιος στην κυκλοφορία. «Γεννημένος το 1404», μας λέει, που κατά τις αραβικές γραφές είναι το 1983-1984, είχε γεννηθεί μας λέει «Ναζαρηνός» (Χριστιανός) και είχε μεταστραφεί στο Ισλάμ το 1422 (2001-2002). Είχε ταξιδέψει πολύ αναζητώντας τη γνώση και τη σοφία του Αλλάχ και ο Αλλάχ τον πρόσταξε κάποια στιγμή μνα μετακομίσει στο Χαλέπι της Συρίας.

Και ο μίτος του μυστηρίου άρχισε να ξεδιπλώνεται. Το «Yahya» είναι το αραβικό ισοδύναμο του αγγλικού «John», ή Ιωάννης στα ελληνικά. Κάποιος Ιωάννης Γεωργιλάκης εντοπίστηκε κάποια στιγμή στο Facebook να φορά τη χαρακτηριστική μουσουλμανική φορεσιά και να παίζει με τα παιδιά του.

Ήταν όμως ο John Georgelas αυτός ο Γεωργιλάκης; Ο ίδιος άνθρωπος δηλαδή για τον οποίο είχε εκδώσει ανακοινωθέν το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ήδη από τις 15 Αυγούστου 2015, στο οποίο μας έλεγε πως «ιδρυτής ιστοσελίδας υπέρ της τζιχάντ καταδικάστηκε σε 34 μήνες»; Ένας Ελληνοαμερικανός που ζούσε στο Τέξας και είχε μεταστραφεί στο φονταμενταλιστικό Ισλάμ; Ήταν και παραήταν!

Ο Georgelas ήταν εξάλλου ένας από τους μόλις 53 αμερικανούς πολίτες που είχαν μετακομίσει από την πρώτη στιγμή στη Συρία ως τζιχαντιστές και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τους είχαν όλους φακελωμένους. Πόσο μάλλον αυτόν, που ήταν φυσικός αρχηγός τους. Καθώς δεν μιλάμε για έναν ακόμα πιστό στρατιώτη του δολοφονικού σκοπού του χαλιφάτου, αλλά για προβεβλημένο μέλος του ISIS τόσο στο άγνωστο εσωτερικό του όσο και διεθνώς.

Τον Αύγουστο του 2015 ένας αμερικανός δημοσιογράφος του «The Atlantic» πετάχτηκε μέχρι το πατρικό του σε κωμόπολη του Τέξας, όπου βρήκε τον Timothy Georgelas και τη γυναίκα του Martha, τους γονείς του αρχιτζιχαντιστή δηλαδή. Ο πατέρας ήταν γιατρός και απόφοιτος μάλιστα της περίβλεπτης στρατιωτικής ακαδημίας των ΗΠΑ, του West Point. Δεν έμοιαζαν, όπως ομολογεί ο δημοσιογράφος, για άνθρωποι που θα ανέθρεφαν έναν τρομοκράτη.

«Αυτός και ο John είναι εχθροί, εχθροί μέχρι τη Μέρα της Κρίσης», του είπε ένας ομογενής γείτονας που τους ήξερε καλά. «Σε κάθε βήμα της ζωής του έπαιρνε τις λάθος αποφάσεις, από το Γυμνάσιο και μετά», δήλωσε ο Tim στον δημοσιογράφο Graeme Wood, «δεν μπορώ ακόμα να καταλάβω γιατί έπρεπε να πετάξει ό,τι είχε φτιάξει».

Γιατί όμως την ώρα που δύο από τις αδερφές του είχαν σπουδάσει στο πανεπιστήμιο, ο μοναχογιός του Tim εγκατέλειψε το κολέγιο και την ορθόδοξη χριστιανική πίστη για να διεξάγει ιερό πόλεμο για χάρη του Ισλάμ και, γιατί όχι, μαζικές δολοφονίες;

Ο πατέρας τον απεικόνιζε με τα μελανότερα χρώματα, ένα διαχρονικό μαύρο πρόβατο της ελληνικής ομογένειας που τώρα ωστόσο είχε μετατραπεί σε λύκο. Και ήταν ο Timothy Georgelas αυτός που αποκάλυψε τελικά την ταυτότητα του τζιχαντιστή αρχηγού.

Ο John Thomas Georgelas γεννήθηκε λοιπόν τον Δεκέμβριο του 1983 σε μια ευκατάστατη οικογένεια με μεγάλη στρατιωτική παράδοση. Ο παππούς του ήταν ο συνταγματάρχης John Georgelas, που είχε τραυματιστεί δύο φορές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε τα παράσημα να κρέμονται από τη στολή του. Όσο για τον πατέρα του, είχε βγάλει κι αυτός ανώτερη στρατιωτική ακαδημία, πριν αποφασίσει να γίνει στρατιωτικός γιατρός.

Ο Timothy αποστρατεύτηκε το 2001 με τον βαθμό του συνταγματάρχη και συνέχιζε πια την ιατρική του καριέρα σε ογκολογικό κέντρο του Ντάλας.

Ο μικρός John μεγάλωσε λοιπόν μέσα στην αγαπημένη αυτή οικογένεια με τις συντηρητικές αρχές και την αγάπη για τη θρησκεία. Με τα ιδεώδη αυτά γαλουχήθηκε. Ο πατέρας του μας είπε μάλιστα πως ήταν ένας ελληνορθόδοξος παπάς αυτός που είχε ενσταλάξει στην παιδική του καρδιά τη δυσπιστία για τους μουσουλμάνους, κι έτσι δεν μπορούσε να καταλάβει πώς στο καλό μεταστράφηκε ο μοναχογιός του στον ισλαμισμό!

Ο πατέρας είπε ακόμα πως ο έφηβος John πειραματίστηκε με τα ναρκωτικά και όταν τελείωσε τελικά κακήν κακώς το σχολείο, το μόνο που είχε μάθει ήταν λίγη πληροφορική, λίγο σκέιτμπορντ, αλλά και ροπή στα παραισθησιογόνα μανιτάρια. Έγινε τελικά δεκτός σε κολέγιο του Τέξας, καθώς είχε αποφασίσει να σπουδάσει φιλοσοφία, τα παράτησε όμως σύντομα. Κι αυτό για να…

Η μεταστροφή στο Ισλάμ και η γέννηση του Yahya al-Bahrumi

Ο στενός του κύκλος στα πρώτα (και μόνα) φοιτητικά του χρόνια μάς κατατόπισε για τη μεταστροφή του στο Ισλάμ. Αυτοί μας είπαν πως ο Georgelas είχε μεγαλώσει μισώντας τους μουσουλμάνους και κάποια στιγμή αποφάσισε να το ελέγξει, όταν και έφτασε στο κατώφλι ενός τζαμιού. Από την επαφή του με τη μουσουλμανική κοινότητα του Τέξας είδε ότι δεν ήταν τα τέρατα που του παρουσίαζε ο ορθόδοξος παπάς, μόνο που αυτή η περιέργεια σύντομα θα γινόταν αγάπη.

Κι έτσι το 2001 μεταστράφηκε στο Ισλάμ, μια κίνηση που για τον Tim έγινε απλώς για να μπει στο μάτι της ελληνορθόδοξης οικογένειας. Όπως κι αν έχει, ο χρόνος που επέλεξε δεν ήταν καθόλου ευνοϊκός, καθώς ο κουρνιαχτός από το σμπαράλιασμα των Δίδυμων Πύργων δεν είχε ακόμα καταλαγιάσει.

Το αντι-ισλαμικό μένος στην Αμερική είχε αγγίξει νέο ιστορικό υψηλό και να ζεις ως προσήλυτος στο Κεντρικό Τέξας δεν ήταν καθόλου καλή ιδέα. Ο Tim έμαθε για την κίνηση του γιου του τον Δεκέμβριο του 2001, όταν έλαβε ένα email από τον John, που αποκαλούνταν πια Yahya, στο οποίο τον ενημέρωνε πως ήταν στη Δαμασκό για να μάθει αραβικά.

Δεν ήταν ωστόσο σε κάποιο φιλολογικό κύκλο ή εκπαιδευτικό όμιλο, αλλά σε ένα από αυτά τα σχολεία μίσους που δονούνταν από τα κηρύγματα του φονταμενταλισμού. Και όπως θα αποδεικνυόταν λίγο αργότερα, όλοι οι δάσκαλοι ήταν μέλη της αλ-Κάιντα. Σε λίγα χρόνια θα έχει ξεπηδήσει ως φωτισμένος δάσκαλος της Σαρία, καθώς ήξερε από μνήμης τα ιερότερα κείμενα και έγραφε πια σαν πραγματικός Άραβας.

Με την οικογένειά του δεν τον έδενε πλέον τίποτα, κι έτσι απομακρύνθηκαν σταδιακά. Το 2003 γνώρισε όμως τον έρωτα της ζωής του, μια Βρετανή (γεννημένη το 1983) που είχε μεταστραφεί κι εκείνη στον ισλαμισμό και ονειρευόταν να ζήσει από πρώτο χέρι τον φονταμενταλισμό και τη θεοκρατία. Στα 20 της παντρεύτηκε τον Yahya στο Λονδίνο (2003) και μετακόμισαν σύντομα στο Τέξας.

Ήταν και οι δύο σκληροπυρηνικοί εξτρεμιστές και όπως αποκαλύπτει πλέον εκείνη, που έχει απομακρυνθεί από όλα αυτά και έχει μετανοήσει, το ζευγαράκι ονειρευόταν να κάνει 7 αγόρια και να τα δει να πεθαίνουν όλα ως καμικάζι αυτοκτονίας για χάρη του ιερού πολέμου. Ο John συνέχισε τις σπουδές του στο ακραίο Ισλάμ τόσο σε τζαμιά της Αμερικής όσο και μεγάλες ιερατικές σχολές της αραβικής χερσονήσου.

Και στο Αφγανιστάν φυσικά, όπου μετατράπηκε σε μια από τις πιο ακούραστες και σημαντικές φωνές των μουτζαχεντίν, εκπαιδεύοντας τη νέα γενιά των στρατιωτών του μίσους. Και ήταν μάλιστα από αυτές τις πένες που καλούσαν σε ισλαμικό χαλιφάτο στη Συρία και το Ιράκ, ένα έργο που όπως γράφει ήταν θέλημα θεού και για το οποίο δεν δίστασε να προειδοποιήσει ακόμα και τον αλ-Μπαγκντάντι πως αν δεν το ίδρυε αυτός, θα έβρισκαν κάποιον άλλο!

Αφού πέρασε και από τη Συρία, με τη σύζυγο πάντα παραμάσχαλα, τον Σεπτέμβριο του 2004 επέστρεψαν στις ΗΠΑ. Μετακόμισαν σε μια κωμόπολη της Καλιφόρνια, όπου ο Yahya ήταν ο τοπικός ιμάμης. Μόνο που αυτός ο άκρατος φονταμενταλισμός του δεν τον έκανε αρεστό στους παραδοσιακά φιλειρηνικούς μουσουλμανικούς κύκλους, κι έτσι τη θέση του ιερέα δεν μπορούσε να την κρατήσει για καιρό.

Τον ίδιο χρόνο υποδέχτηκε στη ζωή το πρώτο του παιδί. Μετακόμισαν στο Ντάλας και η Tania έπιασε δουλειά ως πληροφορικός σε μια εταιρία. Εκείνος συνέχισε να γράφει σε εξτρεμιστικά φόρουμ στο ίντερνετ και να στρατολογεί συνεχώς νέα μέλη για αυτό που τόσο καιρό προετοίμαζε: το Ισλαμικό Κράτος.

Τον Απρίλιο του 2006, το FBI τον έβαλε στο χέρι για την παράνομη αυτή δράση του, λίγες μόνο μέρες προτού φύγει για το Ιράκ για να πολεμήσει κατά του αμερικανικού στρατού κατοχής. Τον καταδίκασαν σε 34 μήνες φυλακή. Όταν βγήκε, σύναψε ερωτικές σχέσεις με βρετανή φίλη της γυναίκας του και τώρα ζούσαν όλοι μαζί, καθώς το ζευγάρι ασπαζόταν την πολυγαμία. Τη δεύτερη αυτή σύζυγο την παντρεύτηκε μεν, χώρισαν ωστόσο αργότερα. Τον Αύγουστο του 2009, 10 μήνες μετά την αποφυλάκισή του, ήρθε στον κόσμο το δεύτερο παιδί του, ένας ακόμη γιος.

Όταν την 1η Οκτωβρίου 2011 έληξε επιτέλους η απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα, πήρε την οικογένειά του και μετακόμισαν στην Αίγυπτο. Εκεί θα περάσουν τα επόμενα δύο χρόνια, έχοντας σκαρώσει έναν ακόμα γιο. Ο Ελληνοαμερικάνος έβγαζε τα προς το ζην εκπαιδεύοντας τζιχαντιστές και λοιπούς φενταγίν στα κελεύσματα της Σαρία, απολαμβάνοντας πια καθολικό σεβασμό στις τάξεις του ισλαμικού εξτρεμισμού.

Και φτάνουμε έτσι στον Ιούλιο του 2013, όταν ο συριακός εμφύλιος πόλεμος παρουσίαζε πια μια ιστορική ευκαιρία που ο Yahya δεν μπορούσε να αντισταθεί. Μπήκαν κρυφά στη χώρα από την Τουρκία τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς, με τη γυναίκα του πέντε μηνών έγκυος στο τέταρτο παιδί τους, και κατέφτασαν στο Χαλέπι.

Εγκαταστάθηκαν σε μια εγκαταλειμμένη βίλα ενός σύρου στρατηγού στην πόλη Αζάζ τελικά, που είχε ήδη πέσει στα χέρια των μουτζαχεντίν. Μόνο που η εμπόλεμη κατάσταση αποδείχτηκε σκληρή για τη γυναίκα και παθιασμένη μέχρι τότε συνοδοιπόρο του. Του ζήτησε να φύγουν, για κείνον όμως σημασία είχε τώρα μόνο ο αγώνας.

Τους ξαπέστειλε λοιπόν στην Τουρκία και η φαμίλια κατέληξε ξανά στο πατρικό του Ελληνοαμερικάνου στο Τέξας, όπου γέννησε τον Ιανουάριο του 2014 το τέταρτο παιδί της η Tania δίπλα στα πεθερικά της, τον Tim και τη Martha.

Στα τέλη της χρονιάς, τον Δεκέμβριο του 2014 συγκεκριμένα, ζήτησε διαζύγιο από τον άντρα της και απέρριψε τον εξτρεμισμό.

Τώρα δηλώνει υπέρμαχος του αγνωστικισμού, κατακεραυνώνει το «δολοφονικό Κοράνι», όπως λέει χαρακτηριστικά, και δίνει συνεντεύξεις για τον αρχιτρομοκράτη που αγάπησε, τον Ioannis όπως τον φωνάζει, λέγοντας πως δεν είναι τόσο κακός όσο νομίζει η Δύση.

Ο Georgelas συνέχισε τη μακρά στρατιωτική παράδοση της οικογένειάς του, αν και σε ελαφρώς διαφορετικό μονοπάτι. Εκπαιδεύτηκε βλέπετε για μήνες και μήνες στον ανταρτοπόλεμο στα στρατόπεδα του Ισλαμικού Κράτους έξω από το Χαλέπι και τον Απρίλιο του 2014 τραυματίστηκε μάλιστα σοβαρά από θραύσμα.

Όπως γράφει στο blog του, είναι παντρεμένος πια με μια Σύρια και έχει ήδη αποκτήσει και μια κόρη. Από το ίντερνετ δεν σταματούσε μάλιστα να καλεί τους υψηλόβαθμους τζιχαντιστές να ιδρύσουν επιτέλους το κρατίδιο, επικαλούμενος την οργή του Αλλάχ. Και όταν αυτό έγινε τελικά τον Ιούνιο του 2014, ο Ελληνοαμερικάνος ήταν ανάμεσα σε αυτή τη χούφτα των αξιωματούχων της Ράκα που απάρτιζαν τον ηγετικό πυρήνα.

Για ένα διάστημα έπεσε μάλιστα στα χέρια του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, για άγνωστο ωστόσο λόγο απελευθερώθηκε λίγο αργότερα. Στα μέσα του 2015 τον ξαναβρίσκουμε στα εδάφη του ISIS να είναι υπεύθυνος προπαγάνδας του κρατιδίου! Τη φωνή του άκουγαν εξάλλου όλοι στο χαλιφάτο από το ραδιόφωνο και από τα χέρια του περνούσε κάθε προπαγανδιστικό υλικό, το οποίο έγραφε ο ίδιος, τόσο στα αγγλικά όσο και τα αραβικά.

Μόνο που όπως μάθαμε προσφάτως, δεν είναι απλώς ο εγκέφαλος της τρομοκρατικής ρητορείας, αλλά πιθανότατα πολλά περισσότερα.

Όταν ένα drone σκότωσε το 2015 τον Νο 2 του ISIS αλλά και προστάτη του Ελληνοαμερικανού, τον ίδιο τον αλ-Αντνάνι, αναδύθηκε η είδηση σε αραβικά μέσα πως ο Ιωάννης πήρε τη θέση του.

Το ίδιο το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε εξάλλου επισήμως στις 5 Δεκεμβρίου 2016 το όνομα του σημερινού Νο 2, κάποιον Abu al‑Hassan al-Muhajir, ένα όνομα σχεδόν πανομοιότυπο με το ψευδώνυμο του Georgelas!

To «muhajir» αφορά άλλωστε σε κάποιον που έχει μεταναστεύσει στο Ισλαμικό Κράτος, έναν ξένο μαχητή και όχι κάποιον ντόπιο.

Αν είναι όντως αυτός και κάνει πράγματι τη δουλειά του αλ-Αντνάνι, τότε είναι αναγκαστικά και ο επιχειρησιακός αρχηγός των τρομοκρατικών επιθέσεων του χαλιφάτου στο εξωτερικό.

Όλο το 2017 δεν ακούσαμε εξάλλου τίποτα γι’ αυτόν, μια γνωστή πρακτική του Ισλαμικού Κράτους για να προστατεύει τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του.

Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν πάντως πως δεν θα μπορούσε ένας Αμερικανός να φτάσει πράγματι τόσο ψηλά στην ιεραρχία του Ισλαμικού Κράτους. Μόνο που ο Georgelas έχει αποδείξει πως δεν είναι ο τυπικός Αμερικανός…www.pronews.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications