Ανατροπή στην υπόθεση του χαμένου υποβρυχίου San Juan της Αργεντινής: Μπορεί να το βύθισε το βρετανικό Ναυτικό!
Ανατροπή στην υπόθεση του χαμένου υποβρυχίου San Juan της Αργεντινής: Μπορεί να το βύθισε το βρετανικό Ναυτικό!

Περιπλέκεται η υπόθεση του εξαφανισμένου υποβρυχίου ARA San Juan, του Ναυτικού της Αργεντινής το οποίο χάθηκε στην άβυσσο της θάλασσας στα νησιά Φώκλαντ, στην Αργεντινή.

Σήμερα και για πρώτη φορά, και ενώ το υποβρύχιο και τα 44 μέλη του πληρώματος εξακολουθούν να αγνοούνται η κυβέρνηση της Αργεντινής παραδέχθηκε, ότι το υποβρύχιο San Juan βρισκόταν σε «αποστολή ναυτικής επιτήρησης» στα Νησιά Φώκλαντ, τα οποία αποτελούν βρετανικό έδαφος.

Το νέο αυτό στοιχείο, η παραδοχή των Αργεντινών, συνιστά ανατροπή των δεδομένων της υπόθεσης, καθώς, όπως έχει προκύψει από τη μέχρι τώρα έρευνα, το υποβρύχιο παρουσίασε ξαφνική βλάβη και μία μεγάλη έκρηξη, πριν χαθεί στην άβυσσο, δίχως την παραμικρή αντίδραση από το άρτια εκπαιδευμένο πλήρωμά του.

Ως εκ τούτου, πλέον, στον καμβά της έρευνας προστίθεται και το ενδεχόμενο το υποβρύχιο να δέχθηκε πλήγμα, δηλαδή να βυθίστηκε από εχθρική ενέργεια καθώς, όπως δήλωσε ο επικεφαλής προσωπικού της κυβέρνησης της Αργεντινής, το San Juan βρισκόταν τον περασμένο Νοέμβριο, σε αποστολή κοντά στα βρετανικά νησιά Φώκλαντ, ή Malvinas όπως τα αποκαλούν οι Αργεντινοί,

Ο Marcos Penas, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εξέλιξη της έρευνας για το υποβρύχιο, είπε στο κοινοβούλιο της Αργεντινής ότι το San Juan βρισκόταν σε μυστική αποστολή προκειμένου «να καταγράψει κινήσεις και να φωτογραφήσει πλοία, τοποθεσίες, κτίρια, τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου και πολεμικά πλοία με άλλες σημαίες», προσθέτοντας ότι είχε και δεύτερη αποστολή του ήταν «να στείλει αυτό το υλικό σε μας, προκειμένου να το επεξεργαστούμε και να διαπιστώσουμε τις κινήσεις πλοίων και αεροσκαφών στην περιοχή των νησιών Malvinas».

Ο Penas πρόσθεσε επίσης, ότι καταγράφηκε λίστα με πλοία και αεροσκάφη της RAF που ταυτοποίησε το υποβρύχιο, στην περιοχή των νησιών Φώκλαντ.

Η έγκριση για την αποστολή θαλάσσιας περιπολίας δόθηκε στις 24 Οκτωβρίου, έναν μήνα πριν χαθεί το San Juan.

Στις 15 Νοεμβρίου, την ημέρα που συνέβη η τραγωδία, το σχέδιο πέρασε στη «φάση 2, επίπεδο 4», ενώ το San Juan είχε πετύχει να καταγράψει εικόνες και βίντεο από αεροσκάφη της RAF που σταθμεύουν στα νησιά Φώκλαντ.

Το επόμενο διάστημα είχε κυκλοφορήσει η φήμη, από συγγενείς του πληρώματος, ότι το υποβρύχιο είχε εντοπιστεί από βρετανικό ελικόπτερο και ότι είχε γίνει εμπλοκή.

Οι συγγενείς υποστήριζαν ότι είχαν ενημέρωση μέσω μηνυμάτων από τα παιδιά τους. Η πληροφορία αυτή είχε χαρακτηριστεί «ολοκληρωτικά αναληθής» από το υπουργείο Άμυνας της Αργεντινής.

Λίγες ημέρες πριν χαθεί το υποβρύχιο, ένας ναύτης του πληρώματος, ο Roberto Daniel Medina, είχε στείλει μήνυμα στην αδερφή του Jesica ότι το San Juan πλέει κοντά στα νησιά Φώκλαντ και ότι ένα βρετανικό ελικόπτερο τους καταδιώκει και επιχειρεί να τους σταματήσει.

Η ομολογία του επιτελάρχη της κυβέρνησης τηε Αργεντινής θέτει νέα δεδομένα στην υπόθεση, καθώς πλέον είναι ανοικτό το ενδεχόμενο το υποβρύχιο San Juan να βυθίστηκε από εχθρικά πυρά και να μην εξαφανίστηκε λόγω μηχανικής ή άλλης βλάβης, όπως υπέθεταν και διέρρεαν οι εμπειρογνώμονες.

Πότε το βρετανικό Ναυτικό είχε επιτεθεί ξανά εναντίον υποβρυχίου της Αργεντινής

Εάν αποδειχθούν αλήθεια οι φήμες ότι βρετανικό ελικόπτερο παρακολουθούσε το ARΑ San Juan δε θα είναι η πρώτη φορά.

Την Κυριακή 25 Απριλίου του 1982 ένα άλλο βρετανικό ελικόπτερο (ένα Westland Wessex HAS Mk 3) είχε επιτεθεί κατά του υποβρυχίου ARA Santa Fe με βόμβες βυθού στα Φώκλαντ . Την επίθεση του ελικοπτέρου συνέχισαν ακόμη δύο ελικόπτερα ένα Westland Wasp Mk.1 και ένα Lynx Mk 2 από δύο διαφορετικές φρεγάτες. Το Lynx εξαπέλυσε τορπίλη ενώ το Wasp βλήματα AS-12. Αποτέλεσμα των επιθέσεων ήταν το πλήρωμα του υποβρυχίου να το εγκαταλείψει καθώς είχε υποστεί μεγάλες ζημιές.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications