6 Φεβ 2018

Ο απομονωμένος φάρος του Αιγαίου που πήρε το όνομά του από τους φαροφύλακες

Ο απομονωμένος φάρος του Αιγαίου που πήρε το όνομά του από τους φαροφύλακες

Πώς γινόταν ο ανεφοδιασμός τους εν μέσω θαλασσοταραχής…

Βρίσκεται στο Μυρτώο Πέλαγος στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σπετσών και Φαλκονέρας και είναι έρμαιο των θυελλωδών ανέμων της περιοχής. Εκεί το 1884 κατασκευάστηκε ένας πέτρινος φάρος με εστιακό ύψος τα 12 μέτρα. Το νησάκι ονομάστηκε αρχικά Βελοπούλα και πήρε το όνομά της από το ιταλικό Bello polo. Ετσι αναφέρεται σε όλους τους παλαιούς ναυτικούς χάρτες. Αργότερα όταν άρχισε να λειτουργεί ο φάρος απέκτησε και δεύτερο όνομα: Παραπόλα.

Το νησί ανήκει στο Δήμο Σπετσών και βρίσκεται νότια της Σπετσοπούλας. Η πρόσβαση στον φάρο γίνεται με σκάφος από τις Σπέτσες. Λέγεται ότι ο φάρος πήρε το όνομά του από τους φαροφύλακες που φώναζαν «παρ’ απ ‘ολα …. παρ’ απ ‘ολα» στους ναύτες της Υπηρεσίας Φάρων οι οποίοι εν μέσω θαλασσοταραχής προσπαθούσαν να δέσουν κοντά στον φάρο.

Οι απαραίτητες προμήθειες για την επιβίωση των φαροφυλάκων αλλά και την λειτουργία του φωτιστικού μηχανήματος του φάρου, συχνά γινόταν κάτω από αντίξοες συνθήκες. Ο φάρος κατασκευάστηκε το 1884.

Το ύψος του πέτρινου πύργου του είναι 10 μέτρα Στό νησί πάνω σε ένα απόκρημνο ακρωτήριο, έχει εντοπισθεί από τον εκδότη και ερευνητή Άδωνι Κύρου σημαντική εγκατάσταση της Πρωτοελλαδικής II περιόδου (2800-2300 π.Χ) η οποία περιλαμβάνει μεγάλο κεντρικό κτήριο, με σειρά δωματίων καθώς και μικρότερα κτίσματα στην κατωφέρεια.

Ο σχετικά μόνιμος χαρακτήρας της εγκατάστασης τεκμηριώνεται από την ύπαρξη σύγχρονου νεκροταφείου, σε μικρή απόσταση στην απέναντι πλαγιά, επάνω από ορμίσκο αποτελούμενου από τάφους κιβωτιόσχημους και άλλους κτιστούς, ελλειψοειδούς ή κυκλικής μορφής….

Εάν σας άρεσε μην ξεχνάτε να κάνετε μια κοινοποίηση!


0σχόλια:

Ο απομονωμένος φάρος του Αιγαίου που πήρε το όνομά του από τους φαροφύλακες
Ενθαρρύνονται τα σχόλια. πατήστε στο (Δημοσίευση σχολίου) και ανοίγει παράθυρο .
+ footer Back to top

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications

LIKE ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK TA POST........ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΔΡΑΣΤΉΡΙΟΙ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ FACEBOOK ΔΙΟΤΙ ΑΦΑΙΡΕΙ ΤΑ ΜΗ ΔΡΑΣΤΉΡΙΑ ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΦΙΜΏΣΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ- ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΥΤΟ!(Και με αποκλειστικά άρθρα στην Ελλάδα. Η συμμετοχή σας απαραίτητη για την συνέχεια.
Οσοι θέλουν πάνε στο facebook,(στο μενού πάνω) αν εχουν πατήσει like στην σελίδα μας.Και πατουν να εμφανίζονται πρώτα Δείτε νέες δημοσιεύσεις από αυτή την σελίδα,(κλείστε με close).
Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications - would like to send push notifications: